Οι έφηβοι συγκινούν: «Το project επιχειρηματικότητας του ΣΕΝ/JA Greece άλλαξε τη ζωή μας»

    Από: Μαρία Γιαννέτου

Αποδείχθηκε ότι όταν δίνεται από νωρίς η δυνατότητα στα παιδιά να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους, δημιουργώντας τη δική τους, μαθητική «επιχείρηση», με αληθινά προϊόντα και υπηρεσίες, ξεδιπλώνουν ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΤΑΛΕΝΤΟ που ούτε τα ίδια τα παιδιά δεν ξέρουν ότι διαθέτουν. Οι έφηβοι/ες, ακόμα κι αν δεν μπαίνουν με πολλή όρεξη στο project της Μαθητικής «Εικονικής Επιχείρησης», που προσφέρει ΔΩΡΕΑΝ στα Γυμνάσια και τα Λύκεια το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, στη συνέχεια, όχι απλώς ενθουσιάζονται, αλλά δηλώνουν ότι το σχολικό αυτό project άλλαξε τη ζωή τους.

Τα λόγια των παιδιών συγκινούν και μας ωθούν στο συμπέρασμα ότι θα άλλαζε η Ελλάδα εάν όλοι οι έφηβοι/ες 15-18 ετών συμμετείχαν στο πρόγραμμα της «Εικονικής Επιχείρησης» του ΣΕΝ/JA Greece και στα άλλα προγράμματα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας του Junior Achievement. To JA Greece είναι μέλος του Junior Achievement Worldwide, που έχει παραρτήματα σε 120 χώρες σε όλο τον κόσμο και συμπλήρωσε φέτος 100 χρόνια από την ίδρυση του. Ειδικά στην Ελλάδα, έχουμε δημιουργήσει θερμή σχέση υποστήριξης και εμπιστοσύνης με τα παιδιά «επιχειρηματίες», τα οποία μας νιώθουν σαν δεύτερη οικογένεια.

Μαρία Κοκάλα, Πιερία, 18 ετών: «Γνώρισα το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, όταν με το σχολείο μου συμμετείχαμε για πρώτη φορά στο πρόγραμμα Μαθητική “Εικονική Επιχείρηση”. Από τότε έχει αλλάξει η ζωή μου προς το καλύτερο. Έχω ζήσει εμπειρίες και έχω έρθει σε επαφή με ανθρώπους που συνέβαλαν στη διαμόρφωση του χαρακτήρα μου. Έχω γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό μου και τις ικανότητές μου και έχω πιστέψει σε αυτές. Το ΣΕΝ/JA Greece μου έδωσε τη δυνατότητα, όχι μόνο να μάθω και να αγαπήσω το επιχειρείν, αλλά πλέον και να το σπουδάσω, καθώς έλαβα την πρώτη μαθητική υποτροφία ύψους 20.000 ευρώ. Οι άνθρωποι του ΣΕΝ/JA Greece έχουν σταθεί και συνεχίζουν να στέκονται δίπλα μου σαν οικογένεια. Με βοηθούν να ακολουθώ τα όνειρά μου και να κατακτώ τους στόχους μου. Μακάρι όλα τα παιδιά της Ελλάδας να είχαν δίπλα τους, ανθρώπους σαν αυτούς!».

Η Μαρία Κοκάλα ήταν κεντρικό πρόσωπο στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ με τίτλο «Το Αύριο, Σήμερα: Για την Ελλάδα των Άξιων και των Αξιών» που πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιουνίου 2019 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. H Mαρία, στα 15 της, ήταν Πρόεδρος της μαθητικής «επιχείρησης» Smileybin στο Γυμνάσιο Αλωνίων Πιερίας και κέρδισε «Βραβείο Ηγετικής Προσωπικότητας» από το Junior Achievement Europe.

Παναγιώτης Χάνιος, Λιβαδειά, 16 ετών: «Όταν κλήθηκα από την κα Γιαννέτου να απαντήσω στο τι είναι το ΣΕΝ/JA Greece για μένα και πώς με επηρέασε το πρόγραμμα της Εικονικής Επιχείρησης, ήταν ίσως από τις πιο δύσκολες ερωτήσεις που έχω δεχτεί στη ζωή μου. Και αυτό γιατί πραγματικά δεν υπάρχουν λέξεις που να περιγράφουν αυτό που έζησα. Θα έλεγα μάλιστα πως θα το υποβιβάσω αν το περιγράψω με αυτές τις φτωχές λέξεις. Ήταν συναρπαστικό! Δεν περίμενα ποτέ πως από ένα απλό πρόγραμμα θα άλλαζε όλη μου η ζωή και θα χαραζόταν ο δρόμος που θέλω να ακολουθήσω στην ζωή μου. Βρήκα το άλλο μου μισό ίσως… Κατάλαβα πως τα ρίσκα με φέρνουν πιο κοντά στα όνειρά μου και ένιωσα πως η συμμετοχή μου στο project επιχειρηματικότητας του ΣΕΝ/JA Greece ήταν τελικά ένα από τα όνειρά μου το οποίο πήρε σάρκα και οστά! Ευχαριστώ πολύ το ΣΕΝ/JA Greece για όλο αυτό! Καταλαβαίνω τώρα γιατί δυσκολεύεστε πολλές φορές να εξηγήσετε σε εμάς και τους γονείς μας τον λόγο που πρέπει να πάρουμε μέρος, διότι, ότι και να πείτε, τίποτα δεν συγκρίνεται με το πραγματικό πρόγραμμα το οποίο γίνεται κατανοητό και σε αγκαλιάζει, σημαδεύοντας σε, σε όλη σου τη ζωή, μόνο αν γίνεις μέρος του. Είμαι ευγνώμων που με τη συμμετοχή μου έγινα μέλος της ευρύτερης “οικογένειας” του ΣΕΝ/JA Greece».

Ο Παναγιώτης Χάνιος, (δεξιά, καθισμένος μπροστά στο περίπτερο) με τους συμμαθητές- «συναδέλφους» του, της «επιχείρησης» SENSEIS του 3ου Γενικού Λυκείου Λιβαδειάς. Το στιγμιότυπο είναι από την Μαθητική Εμπορική Έκθεση Αθήνας 2019 ΣΕΝ/JA Greece την 1η Mαρτίου 2019 στο The Mall Athens.

Μαρία Ατσά, Κάλυμνος, 17 ετών: «Η συμμετοχή μου στο Διαδικτυακό Διαγωνισμό Κοινωνικής Καινοτομίας – Social Innovation Relay, του ΣΕΝ/JA Greece ήταν ότι πιο σημαντικό για εμένα στα 3 χρόνια της φοίτησης μου στο 1ο ΓΕΛ Καλύμνου γιατί αποκόμισα όχι μόνο γνώση αλλά δημιουργικότητα, εμπειρία και επιβράβευση. Μάθαμε πως λειτουργεί πραγματικά μια κοινωνική επιχείρηση και πως μπορούμε εμείς να επηρεάσουμε την πορεία της, με τις αποφάσεις που παίρνουμε. Ταυτόχρονα, όμως, ψυχαγωγούμαστε και κοινωνικοποιούμαστε. Δεν το περίμενα ότι θα μου γίνει συνήθεια ο διαγωνισμός και ότι θα περιμένω πως και πως τα αποτελέσματα για τον επόμενο γύρο. Ευχαριστώ πολύ το ΣΕΝ/Junior Achievement Greece που μου έδωσε αυτή την ευκαιρία στην ζωή μου, να έχω αυτή την εμπειρία επιχειρηματικότητας. Πήρα μέρος εθελοντικά και συστήνω ανεπιφύλακτα σε όλα τα παιδιά να κάνουν το ίδιο! Να συμμετέχουν στα προγράμματα που προσφέρει σε όλα τα σχολεία το ΣΕΝ/JA Greece!».

Η Μαρία Ατσά (πρώτη από δεξιά), κρατά το 2ο Πανελλαδικό βραβείο του Διαδικτυακού Διαγωνισμού Κοινωνικής Καινοτομίας – Social Innovation Relay (SIR), μαζί με τις συμμαθήτριές της στο 1ο Γενικό Λύκειο Καλύμνου. Ταξίδεψε στην Κάλυμνο και βράβευσε την ομάδα ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΝ/JA Greece, Aργύρης Τζικόπουλος.

Δημήτρης Μασκαλίδης, Ασπρόπυργος, 18 ετών: «Φέτος ήταν η δεύτερη φορά που συμμετείχα στο πρόγραμμα Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» του ΣΕΝ/Junior Achievement Greece. Το πρόγραμμα αυτό, στην ηλικία των 16 τότε έως και στα 18 μου τώρα, με βοήθησε να καταλάβω πως μια ιδέα γίνεται μια κερδοφόρα επιχείρηση. Με βοήθησε, επίσης, να καταλάβω πως η ομαδικότητα και η σκληρή δουλειά είναι το εισιτήριο για την επιτυχία μιας επιχείρησης. Όλη αυτή η εμπειρία μου έχει δημιουργήσει τη μεγάλη επιθυμία να γίνω στο μέλλον στέλεχος σε κάποια υπάρχουσα επιχείρηση ή ακόμα και να δημιουργήσω μία δική μου. Τέλος, συνειδητοποίησα που μπορούν να φτάσουν οι ικανότητές μου ακόμα και στην διοίκηση μιας επιχείρησης, για αυτό τον λόγο θέλω να ευχαριστήσω το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece που μου έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίον σκέφτομαι για το μέλλον μου!».

Ο Δημήτρης Μασκαλίδης, πανευτυχής, κρατά το 1ο βραβείο που κέρδισε η Εικονική Επιχείρηση «Ποντοπόρεια» του σχολείου του, του 1ου ΕΠΑΛ Ασπροπύργου, στη Μαθητική Εμπορική Έκθεση Αθήνας, την 1η Μαρτίου 2019 στο The Mall Athens. Η «Ποντοπόρεια» προκρίθηκε στις 10 καλύτερες μαθητικές «επιχειρήσεις» της Ελλάδας και διαγωνίσθηκε στον Μεγάλο Τελικό 2019, κατακτώντας την 4η θέση.

Μαρία Χατζάκη, Κρήτη, 17 ετών: «Η συμμετοχή μου στο πρόγραμμα Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» του ΣΕΝ/JA Greece επηρέασε βαθύτατα τον τρόπο ζωής μου, την στάση μου απέναντι σε αυτήν, στις αξίες, στις αντιλήψεις για την κοινωνία και στη δυναμικότητα των νέων. Με βοήθησε να αναπτύξω γνώσεις, εμπειρίες και να γνωρίσω την επιχειρηματικότητα, έναν κόσμο που ήταν άγνωστος έως τότε σε εμένα. Ανέπτυξα τις δεξιότητές μου, την κριτική μου ικανότητα για διερεύνηση και παρατήρηση, ενώ με έκανε να αισθάνομαι ενεργός πολίτης και να διακατέχομαι από υπευθυνότητα, σοβαρότητα και σύνεση. Αυτό συνέβη γιατί μου έδωσε την ευκαιρία να συμμετέχω σε συλλογικές δράσεις και μέσα από τη συνεργασία, την αλληλεγγύη, την αλληλοενημέρωση και τις υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις έξω από τους τοίχους της τάξης. Η βράβευσή μας από το ΣΕΝ/JA Greece μου έδωσε μεγάλη χαρά και συνολικά έζησα μια σχολική χρονιά, συναρπαστική!».

Η Μαρία Χατζάκη, (όρθια, δεύτερη από αριστερά) μαζί με τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές της, τιμήθηκε από το Δήμο Χερσονήσου για την βράβευση από το ΣΕΝ/JA Greece της μαθητικής «επιχείρησης», «Creta Xenia – Authentic Experiences» του ΓΕΛ Μοχού στο Ηράκλειο, Κρήτης.

Άγγελος Φώτκατζικ, Θεσσαλονίκη, 18 ετών: «Νιώθω ιδιαίτερα χαρούμενος που είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω στα προγράμματα του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece. H «Εικονική Επιχείρηση», το «Leader for a day», με βοήθησαν να κατανοήσω σε βάθος τον τρόπο λειτουργίας μιας εταιρίας, ενώ τόνωσαν το ενδιαφέρον μου για τον κόσμο των επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, μέσω του «Διαγωνισμού Κοινωνικής Καινοτομίας- Social Innovation Relay» αντιλήφθηκα πως μία εταιρία δύναται να έχει και κοινωνική διάσταση, γεγονός που μου γέννησε διάθεση προσφοράς προς τους συνανθρώπους μου. Όλες αυτές οι εμπειρίες με έβαλαν σε σκέψεις για το επαγγελματικό μου μέλλον και ενίσχυσαν τις ικανότητές μου, όσον αφορά στην οργάνωση, τη διοίκηση και την λήψη αποφάσεων. Είχαν μεγάλο αντίκτυπο στη ζωή μου τα προγράμματα αυτά!».

O Άγγελος Φώτκατζικ (δεύτερος από αριστερά) με τα υπόλοιπα «στελέχη» της μαθητικής επιχείρησης «Mnemon» από το Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Η Mnemon κατέκτησε το 2o βραβείο του Παγκόσμιου Διαδικτυακού Διαγωνισμού Κοινωνικής Καινοτομίας – Social Innovation Relay» του Junior Achievement Europe και του Junior Achievement Worldwide, στις 27 Ιουνίου 2019.

Γιατί ενθουσιάζει τα παιδιά η Μαθητική Εικονική Επιχείρηση – Πως υλοποιείται

Οι συγκινητικές αυτές δηλώσεις των μαθητών και των μαθητριών, θα σας κίνησαν σίγουρα το ενδιαφέρον για να μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα της Μαθητικής Εικονικής Επιχείρησης. Παραθέτω λοιπόν, αναλυτικά, πως υλοποιείται και ποιοι είναι οι λόγοι που ενθουσιάζει τα παιδιά και αλλάζει τη ζωή τους. Οι μαθητές/τριες, 15 έως 18 ετών, με την καθοδήγηση του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, δημιουργούν στη διάρκεια μιας σχολικής χρονιάς τη δική τους εικονική «επιχείρηση» με αληθινά προϊόντα και υπηρεσίες. Λειτουργούν σαν πραγματικοί επιχειρηματίες, έχουν διευθυντικές θέσεις στην «επιχείρηση» (Γενικός Διευθυντής/τρια, Διευθυντής/τρια Οικονομικών, Μάρκετινγκ, κ.α.), κάνουν πωλήσεις και έχουν κέρδη. Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, συμμετέχουν σε Εμπορικές Εκθέσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, διαγωνίζονται σε Ελλάδα και Ευρώπη, εξετάζονται και παίρνουν «πτυχίο» επιχειρηματικότητας, κερδίζουν βραβεία και υποτροφίες. Πρόκειται για μια μοντέρνα, βιωματική μέθοδο εκπαίδευσης που δίνει χαρά, αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση στα παιδιά, ενώ τα βοηθά σημαντικά στον επαγγελματικό τους προσανατολισμό, καθώς συνδέει την εκπαίδευση με την αγορά εργασίας. Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Ένα μαθητικό «επιχειρηματικό θαύμα» στη διάρκεια μιας σχολικής χρονιάς – Πως γίνεται η εγγραφή

Στην αρχή της σχολικής χρονιάς, το ενδιαφερόμενο Γυμνάσιο – Λύκειο – δημόσιο ή ιδιωτικό – ορίζει τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό που θα συνεργαστεί με το ΣΕΝ/JA Greece και θα υλοποιήσει το πρόγραμμα της Μαθητικής «Εικονικής Επιχείρησης», του μη-κερδοσκοπικού οργανισμού ΣΕΝ/JA Greece. Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του οργανισμού senja.gr. Από το ΣΕΝ/JA Greece αποστέλλεται στο σχολείο το εκπαιδευτικό υλικό που είναι ειδικά διαμορφωμένο για να κινεί το ενδιαφέρον των παιδιών. Το project ολοκληρώνεται στο τέλος της σχολικής χρονιάς, με τη ρευστοποίηση της «εταιρείας» και τη διάθεση των κερδών σε φιλανθρωπικούς και κοινωφελείς σκοπούς. Αναδεικνύεται η «Καλύτερη Μαθητική Εικονική Επιχείρηση» της Ελλάδας και η νικήτρια ομάδα διαγωνίζεται στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό του Junior Achievement Europe. Το έργο του εκπαιδευτικού συνδράμει σε κάθε σχολείο και ένας εθελοντής – στέλεχος επιχείρησης που με τη δική του εμπειρία εξηγεί στα παιδιά τα πιο σωστά βήματα για να δημιουργήσουν τη δική τους καινοτόμα επιχείρηση. Από την ίδρυση του ΣΕΝ/JA Greece το 2005 έως το 2019 έχουν δημιουργηθεί στην Ελλάδα πάνω από 2.500 εξαιρετικές μαθητικές «επιχειρήσεις» με μεγάλη ποικιλία προϊόντων, από πρωτότυπα είδη διακόσμησης και διατροφής έως έξυπνες συσκευές, καινοτόμες διαδικτυακές υπηρεσίες και εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα.

Οι έφηβοι/ες «επιχειρηματίες» αλλάζουν τις ζωές τους και την Ελλάδα

Η ηλικία της εφηβείας είναι καθοριστικής σημασίας καθώς τότε τα παιδιά αρχίζουν να προβληματίζονται για το επαγγελματικό τους μέλλον. Η ενασχόλησή τους με την επιχειρηματικότητα και με τους τομείς που θα επιλέξουν μέσα στην εταιρεία (οικονομικά, παραγωγή, πωλήσεις, μάρκετινγκ, διαφήμιση, δημόσιες σχέσεις) τα βοηθά όσο τίποτα άλλο:

  • Να αποκτήσουν αυτογνωσία, αυτοπεποίθηση, «εργασιακή» εμπειρία
  • Να εντοπίσουν και να αξιοποιήσουν τα ταλέντα τους
  • Να επιλέξουν το επάγγελμα που τους ταιριάζει
  • Να καταλάβουν πως δημιουργούνται και πως αξιοποιούνται τα χρήματα
  • Να μάθουν να συνεργάζονται με «συναδέλφους»
  • Να κατακτήσουν απαραίτητες κοινωνικές και επαγγελματικές δεξιότητες (οργάνωση, τήρηση προθεσμιών, καλή συμπεριφορά κ.ά.).

Το γεγονός ότι τα παιδιά κερδίζουν κάποια χρήματα λανσάροντας στην «αγορά» προϊόντα και υπηρεσίες που εμπνεύσθηκαν και δημιούργησαν μόνα τους, αλλά και οι διακρίσεις στους διαγωνισμούς, δίνουν στους εφήβους τεράστια χαρά και ενέργεια με αποτέλεσμα να γίνονται καλύτεροι, πιο ώριμοι μαθητές και να αγαπούν το σχολείο. Τα παιδιά προσπαθούν περισσότερο να κατακτήσουν τη γνώση, πετυχαίνοντας υψηλούς μαθησιακούς στόχους. Eπίσης, η Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» λειτουργεί καταλυτικά υπέρ της ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα ενώ δημιουργεί υπεύθυνους πολίτες που αντιλαμβάνονται την αξία των ηθικών και πρακτικών κανόνων της αγοράς και της ζωής.

Σύμφωνα με παγκόσμια στατιστικά στοιχεία, τα «στελέχη» των μαθητικών «επιχειρήσεων» έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να γίνουν αληθινοί επιχειρηματίες και να δημιουργήσουν τις δικές τους θέσεις εργασίας, σε σχέση με παιδιά που δεν έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα, ενώ το 60% των αποφοίτων – που έχουν ανώτατη εκπαίδευση – φθάνει σε διευθυντικές θέσεις. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος οι μαθητές και οι μαθήτριες μπορούν, μέσω της παγκόσμιας διαδικτυακής εξέτασης του Junior Achievement, να αποκτήσουν το Εntrepreneurial Skills Pass (ESP), το μαθητικό «πτυχίο» επιχειρηματικότητας, που αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο.

To Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece υποστηρίζεται από χορηγούς, με κυριότερους την MetLife και το Citi Foundation. Τηλέφωνο: 213-0788600 E-mail: info@sen.org.gr URL: senja.gr.

 

 

από: Μαρία Γιαννέτου

Δημοσιογράφος - Υπεύθυνη Επικοινωνίας, ΣΕΝ/Junior Achievement Greece