Τρεις ημέρες αφιερωμένες στην Εκπαίδευση στην 84η ΔΕΘ

    Από: Startup Team

Με απαντήσεις σε ερωτήματα μαθητών και φοιτητών, συζητήσεις για την εκπαίδευση του σήμερα και τις δυνατότητες εξέλιξής της, ολοκληρώθηκε το τριήμερο της θεματικής «Παιδεία για τον 21ο αιώνα» που διοργάνωσαν οι The Tipping Point, 100mentors και Βig Bang School, στη φετινή 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Στην ενότητα Digital Greece Pavilion– Περίπτερο 12, μια πρωτοβουλία που διοργανώνεται για 2η χρονιά από τους Industry Disruptors- Game Changers και υποστηρίζεται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τη ΔΕΘ- HELEXPO, διενεργήθηκαν 3 panels με τη live παρουσία 13 ομιλητών και 14 επαγγελματιών που συμμετείχαν ασύγχρονα με τη βοήθεια της τεχνολογίας απαντώντας σε ερωτήματα νέων που είχαν θέσει εκ των προτέρων.

Η πρώτη μέρα των live panels ξεκίνησε αναζητώντας το ρόλο της ερώτησης στην εκπαιδευτική διαδικασία. Ερωτήματα μαθητών και φοιτητών, όπως «Τι κλίμα χρειάζεται να καλλιεργηθεί στο σχολικό περιβάλλον για τη διατύπωση ερωτήσεων» ή «Τι δεξιότητες μπορώ να αποκτήσω κάνοντας ερωτήσεις» τέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης. Εκπαιδευτικοί δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων, άνθρωποι από το χώρο της εκπαίδευσης και των σύγχρονων πρακτικών σε αυτή, όπως είναι η ρομποτική, μίλησαν για την ουσιαστική συμβολή των εκπαιδευτικών στο να ενθαρρύνουν τους νέους να προβληματίζονται, να θέτουν ερωτήματα και να αναζητούν απαντήσεις σε αυτά.

Η δεύτερη ημέρα για τη θεματική «Παιδεία για τον 21ο αιώνα», συνεχίστηκε συζητώντας για τη σημασία της τεχνητής νοημοσύνης στην Εκπαίδευση και της Παιδείας στα ΜΜΕ. Με την παρουσία επαγγελματιών/ερευνητών από το MIT και το Χάρβαρντ, καθώς και ανθρώπους από τον πολιτικό χώρο, αναγνωρίστηκε η σημασία της τεχνητής νοημοσύνης και τα οφέλη που μπορεί να επιφέρει στη σύγχρονη εκπαιδευτική διαδικασία. Σε ερωτήσεις μαθητών που έθιξαν τη μελλοντική παρουσία των ρομπότ στο σχολικό περιβάλλον, τονίστηκε από τους ομιλητές πως το θέμα της «αντικατάστασης», οφείλουμε να το εξετάζουμε από την οπτική της συμπλήρωσης. Ανάμεσα στη συζήτηση που εξελίχθηκε, και με τη συμμετοχή του κοινού, κατέστη σαφές πως ο άνθρωπος αναλαμβάνει τις αποφάσεις που χρειάζονται κρίση, η τεχνητή νοημοσύνη όμως δεν έχει αυτή τη δύναμη. Τη συζήτηση του πάνελ παρακολούθησε και ο Υφυπουργός για θέματα Ψηφιακής Στρατηγικής, κ. Ζαριφόπουλος Γρηγόρης.

Το τρίτο panel ολοκληρώθηκε με συζητήσεις οικουμενικού χαρακτήρα. Επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου υπήρξαν οι δυνατότητες που μπορούν να δοθούν στους νέους προκειμένου να αποκτήσουν νέες εμπειρίες, γνώσεις και ιδέες. Σε ερωτήματα, όπως: «Κατά πόσο η εκπαίδευση του σήμερα προετοιμάζει ψηφιακούς πολίτες, καθώς και ποιος είναι ο ρόλος των διεθνών προγραμμάτων», εκπρόσωποι καινοτόμων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και οργανισμών, και μέλος της ανώτατης Διπλωματικής Υπηρεσίας ανέδειξαν τις ευκαιρίες που έχουν μαθητές και φοιτητές να γίνουν πολίτες του κόσμου και να εξελιχθούν σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο.

Κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής των panels, συνολικά παρευρέθηκαν 130 άτομα και οι συζητήσεις συντονίστηκαν με τη παρουσία 3 δημοσιογράφων. 

Στα 3 panels συμμετείχαν:

1ο. «Inquiry Based Learning. Whats this? H ερώτηση είναι πιο σημαντική από την απάντηση»

Συμμετείχαν ηλεκτρονικά:

  • Μιχάλης Παπαδόπουλος, εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής και συνιδρυτής της GuGu team
  • Θωμάς Μπίσμπας, ερευνητής αστροφυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
  • Σωτήρης Πετρόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και διευθυντής της Higgs

Το πάνελ συντόνισε ο Τάσος Ζάχος, Chief Editor του Fortune Greece.

2ο: «Education in the age of AI & Media Literacy. Is Greece in the map? Τεχνητή Νοημοσύνη & Media Literacy στην Εκπαίδευση. Πώς βάζουμε την Ελλάδα στο χάρτη; Κίνδυνοι και ευκαιρίες».

  • Νικόλαος Μαυρίδης, Διευθυντής του Εργαστηρίου Διαδραστικών Ρομπότ και Μέσων του Πανεπιστημίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων & διδάκτορας του ΜΙΤ
  • Ταραντίλης Χρήστος, Βουλευτής Επικρατείας & Καθηγητής Διοικητικής Επιστήμης και Λήψης Αποφάσεων στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης
  • Χρήστου – Βαρσακέλης Δημήτριος, Harvard PhD in Engineering & Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στο Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής

Συμμετείχαν ηλεκτρονικά:

  • Μιχάλης Μπλέτσας, Director of the MIT Media Lab,
  • Νίκος Παναγιώτου, Καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης & Google Scholar,
  • Νικόλαος Σπανουδάκης, Διδάκτωρ στο Πολυτεχνείο Κρήτης
  • Κώστας Μπέκας, Διακεκριμένος ερευνητής & Διευθυντής στο ερευνητικό κέντρο IBM Research

Το πάνελ συντόνισε ο Στρατής Τριλίκης, Διευθυντής Προγραμμάτων του iMEdD – a Stavros Niarchos Foundation initiative for Media Education & Development.

3ο: «Afraid of getting International? Ν’ ανοίγεσαι στον κόσμο, μην το φοβάσαι»

  • Roxanne Giampapa, πρόεδρος του American International School, Pinewood
  • Χάιδω Σαμαρά, Διευθύντρια Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης στο Κολλέγιο Ανατόλια
  • Τατιανή Ραπατζίκου, Fulbright and Visiting Research Scholar @Duke, York, MIT universities για θεματικές όπως urban digital narratives, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης & Δημήτριος Ντούτης, PHD, συνεργάτης του Ιδρύματος Fulbright
  • David Burger, Deputy Chief of Mission, US Embassy

Συμμετείχαν ηλεκτρονικά:

Το πάνελ συντόνισε ο Νίκος Ευσταθίου, από την Καθημερινή.

Πηγή: fortunegreece.com