Έχετε ‘κουραστεί’ να αναζητάτε εργασία;

    Από: Startup Team

Πολλά έχουν γραφτεί και ίσως περισσότερα ακόμα έχουν ακουστεί και συζητηθεί γύρω από το θέμα της υψηλής ανεργίας στη χώρα μας. Πολλοί είναι εκείνοι οι συμπατριώτες μας, που γυρνούν από αίθουσα σεμιναρίου σε αίθουσα σεμιναρίου, από ημερίδα για την επιχειρηματικότητα σε ημερίδα για την επιχειρηματικότητα, από σύμβουλο σύνταξης βιογραφικού σε σύμβουλο επαγγελματικού προσανατολισμού και επαναπροσδιορισμού της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας κ.ο.κ.

Τα 7 χαρακτηριστικά της αναζήτησης εργασίας
Δε είναι επιθυμία μου να επαναλάβω τη σημασία των ανωτέρω. Αντίθετα θα προσπαθήσω να μεταφέρω εν συντομία όχι τι συμβαίνει σήμερα στην αγορά εργασίας, αλλά κυρίως τι άλλο θα μπορούσατε να λάβετε υπόψη σας όσοι έχετε απελπιστεί ή βρίσκεστε στα όρια της απελπισίας:

1.Υψηλοί μισθοί και ανέμελο εργασιακό περιβάλλον δε φαίνεται να υπάρχουν πλέον. Ζητούνται άνθρωποι με όρεξη για δουλειά και με περιορισμένες (στα πλαίσια των τωρινών επιπέδων μισθών) απαιτήσεις αποδοχών.

2.Η ‘υπεροπτική’ προβολή των πτυχίων, των γνώσεων και της εμπειρίας δεν εκλαμβάνεται συνήθως θετικά. Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός και κλίμα επιφυλακτικότητας και δυσπιστίας. Προσέξτε τη λεκτική επικοινωνία σας.

3.Οι οθόνες των Η/Υ και τα social media δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την προσωπική επαφή και γνωριμία. Η κοινωνική δικτύωση εξακολουθεί να είναι καθοριστική ακόμα και για την εύρεση εργασίας.

4.Η εθελοντική εργασία μπορεί να αποτελέσει τεκμήριο απόκτησης εμπειρίας και δεξιοτήτων (σε αντίθεση με το να μην απασχολείται κάποιος καθόλου). Μην την απορρίπτετε. Βοηθάτε και βοηθιέστε.

5.Το internet σας δίνει εύκολη και γρήγορη πρόσβαση σε ενδεχόμενες ευκαιρίες απασχόλησης ή απόκτησης κάποιου εισοδήματος (π.χ. μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων).

6.Μη ξεχνάτε τις επαφές και γνωριμίες σας. Επιδιώκετε να διατηρείτε επαφές και να καλλιεργείτε ευκαιρίες κοινωνικής δικτύωσης και δραστηριότητας.

7.Μη ξεχνάτε ότι κανείς δεν είναι τέλειος. Πάντα υπάρχουν περιθώρια αυτοβελτίωσης (αναφορικά με την απόκτηση γνώσεων, την ανάπτυξη ή τη βελτίωση δεξιοτήτων και την συνειδητοποίηση των συμπεριφορικών ικανοτήτων-behavioral competencies).

Υπομονή και επιμονή
Αν ωστόσο συνεχίζετε να αναζητάτε την εργασία ήδη ακολουθώντας τα ανωτέρω, τότε 2 στοιχεία πρέπει ακόμα να διατηρήσετε…υπομονή και επιμονή.

Επιπλέονείναι σημαντικό να προσδιορίσετε τι ποσοστό του ημερήσιου χρόνου σας αφιερώνεται σε δραστηριότητες, που σας φέρνουν πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου σας.

Γνωρίζετε άλλους τρόπους, τους οποίους θα θέλατε να μοιραστείτε με άλλους ‘συνοδοιπόρους’ σας;