Δύο Πανευρωπαϊκά βραβεία κατέκτησε η ελληνική μαθητική «επιχείρηση» Saveat!

    Από: Μαρία Γιαννέτου

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε στην Ευρώπη η μαθητική «επιχείρηση» Saveat από το Λύκειο Κολλεγίου Ψυχικού και έκανε την Ελλάδα υπερήφανη! Η ελληνική ομάδα κατάφερε να ξεχωρίσει στον κορυφαίο Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Μαθητικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Junior Achievement JA Europe Company of the Year Competition 2019 που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 5 Ιουλίου στην πόλη Lille της Γαλλίας και να κερδίσει δύο πολύ σπουδαία βραβεία. Η μαθήτρια της Β’ Λυκείου Αθηνά Λορεντζιάδη, ο μαθητής της Γ’ Λυκείου Στέλιος Μπουλιτσάκης-Λογοθέτης και η μαθήτρια της Α’ Λυκείου Ειρήνη Τάσση, «στελέχη» της Saveat, κατέκτησαν το βραβείο «Αριστείας στην Τεχνολογία – Excellence in IT Award» από την ΑT&Τ και ο Στέλιος το «Leadership Award – Βραβείο Ηγετικής Προσωπικότητας» μαζί με 9 παιδιά από άλλες χώρες.

Η Saveat, που είχε κερδίσει στις 6 Μαΐου το 1ο Πανελλαδικό Βραβείο 2019 από το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, έκλεψε τις εντυπώσεις στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό με την καινοτόμα πλατφόρμα saveat.gr που καταγράφει τα τρόφιμα των σούπερ μάρκετ και τα προσφέρει σε πολύ χαμηλές τιμές λίγο πριν λήξουν, με αποτέλεσμα να καταπολεμά αποτελεσματικά το μεγάλο πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων και να εξοικονομεί χρήματα για τα νοικοκυριά αλλά και τα σούπερ μάρκετ. Στο Μεγάλο Τελικό – που πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – συμμετείχαν 40 ομάδες (200 μαθητές και μαθήτριες) και απονεμήθηκαν συνολικά 9 βραβεία. Χωρίς διάκριση έφυγαν μεγάλες χώρες με παράδοση στη μαθητική επιχειρηματικότητα όπως η Μ. Βρετανία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Ρωσία και άλλες. Με τη βράβευσή της, η ελληνική Saveat συγκαταλέγεται στις 9 καλύτερες μαθητικές «επιχειρήσεις» της Ευρώπης! Συνολικά στο «Τhe Company Programme» του JA Europe συμμετείχαν φέτος 345.000 παιδιά από 40 Ευρωπαϊκές χώρες.

Η συγκλονιστική στιγμή της βράβευσης της Saveat

Η κριτής της ΑΤ&Τ, Ruth Agyei, λίγο πριν ανακοινώσει το νικητή του βραβείου «Excellence in IT Award» εκθείασε την χρήση έξυπνης τεχνολογίας στην καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων, με μια ιδέα που παράλληλα με την κοινωνική της ευαισθησία έχει και μεγάλη επιχειρηματική προοπτική. Παραλαμβάνοντας το βραβείο, εκ μέρους της ομάδας Saveat, μίλησε ο Στέλιος, ο οποίος εντυπωσίασε το κοινό και τον παρουσιαστή της εκδήλωσης με τα υπέροχα λόγια και την άνεση στην ομιλία του.

«Νιώθουμε πάρα πολύ ευγνώμονες για αυτή τη βράβευση», είπε ο Στέλιος Μπουλιτσάκης Λογοθέτης που λίγο νωρίτερα είχε κερδίσει και βραβείο Ηγετικής Προσωπικότητας. «Η τεχνολογία είναι το μέλλον και αποτελεί το πιο σπουδαίο εργαλείο για να επιτελέσει κάποιος σημαντικό κοινωνικό έργο. Αυτό θελήσαμε να κάνουμε ως «επιχείρηση», να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία για το κοινό καλό, για να λύσουμε ένα πρόβλημα που μας αφορά όλους. Αυτό το βραβείο είναι η αναγνώριση από έναν σπουδαίο οργανισμό ότι κάναμε μια καλή προσπάθεια. Ευχαριστούμε πάρα πολύ όλους όσους μας υποστήριξαν και φυσικά το Junior Achievement», κατέληξε ο Στέλιος.

Ήταν εκεί και καμάρωσαν τα παιδιά να παραλαμβάνουν το βραβείο, οι εξαιρετικοί καθηγητές των παιδιών, οικονομολόγοι, Θάνος Καραμήτσας και Ελένη Μαρκοπούλου, που ήταν δίπλα τους όλη τη χρονιά, υλοποιώντας στο Λύκειο Κολλεγίου Ψυχικού το πρόγραμμα της Μαθητικής «Εικονικής Επιχείρησης» του ΣΕΝ/JA Greece. Στην επιτυχία της ομάδας συνέβαλλε σημαντικά και ο εθελοντής, ΕΜΕΑ Learning Manager της Ernst & Young, Γιώργος Ηγουμενάκης.

Οι καθηγητές δήλωσαν: «Αισθανόμαστε πολύ υπερήφανοι και συγκινημένοι για την εξαιρετική προσπάθεια και παρουσία των μαθητών μας στον Τελικό του JA Europe. Το βραβείο που έλαβε η Saveat από την AT&T, την εταιρεία που ίδρυσε το Junior Achievement, με τον τιμητικό χαρακτηρισμό “business ready” επιχείρηση, επισφραγίζει τον προσανατολισμό του Λυκείου Κολλεγίου Ψυχικού στην επιχειρηματική – βιωματική εκπαίδευση. Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να συγχαρούμε και τους 62 μαθητές του Ομίλου Νεανικής Επιχειρηματικότητας για τη σκληρή δουλειά τους και να ευχαριστήσουμε τη Διεύθυνση του Σχολείου μας για την αμέριστη συμπαράσταση σε κάθε μας βήμα. Είμαστε ευτυχισμένοι που συμμετέχουμε σε μία εμπειρία που αλλάζει τις ζωές των μαθητών και των καθηγητών και ευχαριστούμε την ομάδα του ΣΕΝ/JA GREECE για την ευκαιρία που μας έδωσε και την υποστήριξη που μας παρείχε».

Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στη μαθητική/νεανική επιχειρηματικότητα

Η διπλή βράβευση της Saveat είναι η τρίτη στη σειρά επιτυχία ελληνικής ομάδας φέτος σε διεθνή διαγωνισμό του Junior Achievement. Το ΣΕΝ/JA Greece αναδεικνύει την Ελλάδα σε πρωταθλήτρια της μαθητικής και νεανικής επιχειρηματικότητας σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

«Μετά τις διακρίσεις των ομάδων μας στον Πανευρωπαϊκό Φοιτητικό Διαγωνισμό JA Start Up και τον Παγκόσμιο Διαδικτυακό Μαθητικό Διαγωνισμό Κοινωνικής Καινοτομίας-SIR, η σχολική χρονιά κλείνει με τον καλύτερο τρόπο», δήλωσε Γενικός Διευθυντής του ΣΕΝ/JA Greece και Αντιπρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του JA Europe, Aργύρης Τζικόπουλος και συμπλήρωσε: «Οι μεγάλες επιτυχίες της φετινής χρονιάς αναγνωρίζονται πλέον εντός και εκτός Ελλάδας. Ο πήχυς έχει ανέβει ήδη ψηλά και εργαζόμαστε έντονα στην κατεύθυνση της ποιοτικής βελτίωσης και αναβάθμισης των προγραμμάτων μας και της ποσοτικής μεγέθυνσης, με στόχο η εκπαίδευση σε θέματα επιχειρηματικότητας να φτάσει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας».

Μαζί με τον Αργύρη Τζικόπουλο ήταν στη Lille για να υποστηρίξουν και να συντονίσουν στο διαγωνισμό την ομάδα Saveat, η δημοσιογράφος, υπεύθυνη επικοινωνίας του ΣΕΝ/JA Greece, Mαρία Γιαννέτου και η υπεύθυνη του προγράμματος Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» του Junior Achievement Greece, Ελένη Χελιώτη. Με τις δύο βραβεύσεις, οι κόποι όλων ανταμείφθηκαν με τον καλύτερο τρόπο.

«Η διπλή διάκριση της SAVEAT, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, αντανακλά ακριβώς την ουσία του εκπαιδευτικού προγράμματος της Εικονικής Επιχείρησης και επισφραγίζει τις προσπάθειες, την αφοσίωση και το πάθος που επέδειξαν τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί τους καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς» δήλωσε η Ελένη Χελιώτη και τόνισε: «Είμαστε πολύ περήφανοι που μέσα από το πρόγραμμά μας αναδείχθηκε μια επιχειρηματική ιδέα με τόσο ευρεία δυναμική και τέτοια ωριμότητα, που στάθηκε ικανή να εκπροσωπήσει την Ελλάδα παραπάνω από επάξια σε πανευρωπαϊκό επίπεδο».

Το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού κέρδισε η επιχείρηση «Entella» από την Τουρκία με έναν μηχανισμό που βοηθά στον καθαρισμό του βυθού στη θάλασσα, τις λίμνες και τα ποτάμια από τα σκουπίδια. Στη διάρκεια των εκδηλώσεων του διαγωνισμού γιορτάσθηκαν και τα 100 χρόνια του Junior Achievement Worldwide, παρουσία του Γενικού Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού, Asheesh Advani. O κ. Αντβάνι επισκέφθηκε το περίπτερο της Saveat και χαρακτήρισε την ιδέα και την υλοποίησή της από τα παιδιά «ευφυέστατη». Με τη βράβευσή τους τα παιδιά της Saveat απέδειξαν ότι η χώρα μας διαθέτει μια νέα γενιά με τεράστιες ικανότητες, ήθος και δημιουργική σκέψη που μπορεί να αναπτύξει ταχύτατα την καινοτομία, την τεχνολογία και την επιχειρηματικότητα. To Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, ετοιμάζεται ήδη να υποδεχθεί τις νέες Μαθητικές «Εικονικές Επιχειρήσεις» που θα δημιουργηθούν κατά τη νέα σχολική χρονιά στα Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας με τη συμμετοχή μαθητών και μαθητριών 15 έως 18 ετών.

Οι εγγραφές θα ξεκινήσουν την 1η Σεπτεμβρίου 2019 στην ιστοσελίδα του οργανισμού www.senja.gr. Κύριοι χορηγοί του ΣΕΝ/JA Greece είναι η MetLife, το Citi Foundation, η Εθνική Τράπεζα, η General Mills, The Hellenic Initiative – Ελληνική Πρωτοβουλία, η Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα και η Accenture.

από: Μαρία Γιαννέτου

Δημοσιογράφος - Υπεύθυνη Επικοινωνίας, ΣΕΝ/Junior Achievement Greece