Η μαθητική επιχειρηματικότητα κάνει τους εφήβους ευτυχισμένους

    Από: Startup Team

Είμαστε τυχεροί που υπάρχει στην Ελλάδα το Junior Achievement, ένας πολύ σπουδαίος οργανισμός μαθητικής επιχειρηματικότητας που έχει παραρτήματα σε120 χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπληρώνει φέτος 100 χρόνια από την ίδρυσή του και πρόσφατα κατέκτησε την 7η θέση των 500 καλύτερων μη κερδοσκοπικών οργανισμών παγκοσμίως! Το παράρτημα του JUNIOR ACHIEVEMENT WORLDWIDEστην Ελλάδα, είναι το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece που δραστηριοποιείται στη χώρα μας εδώ και 14 χρόνια. Το πρόγραμμα της Μαθητικής «Εικονικής Επιχείρησης» έχει τεθεί για το 2019, υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, του κυρίου Προκόπη Παυλόπουλου.

Γιατί ο οργανισμός έχει πετύχει τέτοια ανάπτυξη και τόσο μεγάλες διακρίσεις; Γιατί κάνει κάτι μοναδικό και ανεκτίμητο. Κάνει τους εφήβους ευτυχισμένους!

Όπως όλοι γνωρίζουμε, τα παιδιά στην εφηβεία είναι πολλές φορές μπερδεμένα ακόμα και αρνητικά για τις προοπτικές της ζωής τους και βγάζουν μία ένταση, έναν φόβο. Μόλις όμως αρχίσουν να ασχολούνται με την επιχειρηματικότητα -εφόσον το σχολείο τους δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα της Μαθητικής «Εικονικής Επιχείρησης» του ΣΕΝ/JA Greece- γίνεται στα παιδιά ένα αληθινό «θαύμα». Αρχίζουν να χαμογελούν, να έχουν πολλές ιδέες, να διεκδικούν, να εκφράζουν τη γνώμη τους με δυναμισμό και θάρρος, ακόμα και να γίνονται καλύτεροι μαθητές στο σχολείο.

Γιατί συμβαίνει αυτή η τεράστια θετική αλλαγή στα παιδιά, αυτό το «θαύμα»; Γιατί μέσα από τη δημιουργία της δικής τους μαθητικής «επιχείρησης» ανακαλύπτουν ταλέντα και δυνατότητες που δεν ήξεραν ότι είχαν. Καταλαβαίνουν ότι ΜΠΟΡΟΥΝ να βάλουν μεγάλους στόχους και να τους πετύχουν. Μαθαίνουν σκέφτονται και να υλοποιούν έξυπνες επιχειρηματικές ιδέες, να διεκδικούν χορηγίες, να συνεργάζονται με τους συμμαθητές τους -που πλέον τους αντιμετωπίζουν ως «συναδέλφους»- να καταλαβαίνουν πως είναι η ζωή μετά το σχολείο. Μαθαίνουν στην πράξη συγκεκριμένα επαγγέλματα, σε τομείς όπως τα οικονομικά, το μάρκετινγκ, οι πωλήσεις ακόμα και η γενική διοίκηση μιας επιχείρησης.

Όλη αυτή η δραστηριότητα αλλάζει εντελώς την ψυχολογία των εφήβων, τους προσανατολίζει στην επιχειρηματικότητα και σε δημιουργικά επαγγέλματα που τους ενδιαφέρουν και όλο αυτό τους ενθουσιάζει. Νιώθουν ικανοί, δυνατοί, υπεύθυνοι και ΕΤΟΙΜΟΙ να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους. Aποκτούν μέσα από τη σχολική τάξη «εργασιακή εμπειρία» και προετοιμάζονται ομαλά και ευχάριστα για την αγορά εργασίας. Όσο για το αποτέλεσμα της δουλειάς τους; Καταπληκτικό! Οι μαθητικές «επιχειρήσεις» είναι εξαιρετικές, «βάζουν τα γυαλιά» στους αληθινούς επιχειρηματίες, κάνοντας εντυπωσιακές πωλήσεις και κατακτώντας σπουδαίες διακρίσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη.

giannetou_happy2.jpg?mtime=20190408103456#asset:120557

Το ΣΕΝ/JA Greece, προσφέροντας σε όλα τα σχολεία το πρόγραμμα της Μαθητικής «Εικονικής Επιχείρησης», ουσιαστικά αλλάζει το κλασσικό ερώτημα που κάνουμε στα παιδιά: «Παιδί μου, τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις;» … με το καινούργιο: «Παιδί μου, τι θα δημιουργήσεις όταν μεγαλώσεις;»

Αλλάζοντας το ερώτημα δίνουμε αμέσως βάθος στη σκέψη του παιδιού, του δίνουμε μεγαλύτερη προοπτική, του δίνουμε όραμα για μεγάλους στόχους. Να μη θέλει απλώς μια θέση εργασίας αλλά να θέλει να δημιουργήσει την πιο έξυπνη επιχείρηση, το πιο καινοτόμο προϊόν, την πιο χρήσιμη υπηρεσία.

Τέτοια παιδιά «μεγαλώνει» το ΣΕΝ/JA Greece. Tέτοιο κορίτσι είναι η Μαρία Κοκάλαπου αναδείχθηκε μέσα από το πρόγραμμα της Μαθητικής «Εικονικής Επιχείρησης» το 2015. Η Μαρία, που ζει ένα μικρό χωριό της Πιερίας, τη Σφενδάμη, ανέπτυξε την προσωπικότητά της και εντόπισε τα ταλέντα της μέσα σε λίγους μήνες, με τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα. Κέρδισε, μαζί με τους συμμαθητές-συναδέλφους της το πρώτο Πανελλαδικό Βραβείο με τον πρωτοποριακό κάδο ανακύκλωσης «SMILEYBIN», η ομάδα κατέκτησε στην Ευρώπη Βραβείο Καινοτομίας και η ίδια η Μαρία κατάφερε να κερδίσει Βραβείο Ηγετικής Προσωπικότητας από το Junior Achievement Eυρώπης.

Η Μαρία δεν ήξερε ότι είχε τέτοιες δυνατότητες. Τις ανακάλυψε και τις ανέπτυξε μέσα από την ενασχόλησή της με την επιχειρηματικότητα ενώ ήταν ακόμα μαθήτρια Γ’ Γυμνασίου. Με τις επιτυχίες της αυτές έχει εμπνεύσει όλους τους Έλληνες, κέρδισε την πρώτη υποτροφία του ΣΕΝ/JA Greece, ύψους 20.000 ευρώ για τις σπουδές της και δέχθηκε τα συγχαρητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκόπη Παυλόπουλου που την υποδέχθηκε μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο.

giannetou_happy3-1.jpg?mtime=20190408103715#asset:120560

Γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι η ενίσχυση του ΣΕΝ/JA Greece και η επέκταση του προγράμματος της Μαθητικής Εικονικής Επιχείρησης, αποτελεί εθνικό σκοπό. Πολλά λέγονται για το brain drain, αλλά μένουμε στη θεωρία και τα λόγια. Το ΣΕΝ/JA Greece μιλά με ΠΡΑΞΕΙΣ και ολοφάνερα θετικά αποτελέσματα. Το έργο του ΣΕΝ/JA Greece δεν είναι απλώς σπουδαίο, είναι ΑΝΑΓΚΑΙΟ. Φέτος είμαστε σε 160 Γυμνάσια & Λύκεια, τα επόμενα χρόνια εργαζόμαστε για να είμαστε σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας και χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων, εκπαιδευτικών, εθελοντών-μεντόρων, χορηγών, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Εάν ενωθούν όλες οι δημιουργικές δυνάμεις του Ελληνισμού είμαστε σε θέση να κάνουμε τη θετική ανατροπή στη χώρα μας. 

Όσοι συνεργάζονται ήδη μαζί μας, αποτελούν φωτεινά παραδείγματα ήθους, εργατικότητας και αληθινής ΑΓΑΠΗΣ για τα παιδιά και την Ελλάδα. Είμαστε περισσότεροι, είμαστε πάρα πολλοί, είμαστε η πλειοψηφία, απλώς μέχρι τώρα δεν ήταν ξεκάθαρος ο πόλος γύρω από τον οποίο μπορούμε να συσπειρωθούμε και να δημιουργήσουμε την Ελλάδα που θέλουμε.

Τώρα ξέρουμε γύρω από που ΑΞΙΖΕΙ να συσπειρωθούμε και να ενώσουμε δυνάμεις: Το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece.

MAZI αλλάζουμε τις ζωές των παιδιών, αλλάζουμε την Ελλάδα! Σας περιμένουμε!