JA Greece: H «Isometricks» αναδείχθηκε καλύτερη μαθητική «start up» της χρονιάς και θα διαγωνιστεί στον Ευρωπαϊκό Τελικό

    Από: Startup Team

Η «Isometricks» από το Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Τελικό του JA Europe GENE 2023 στην Κωνσταντινούπολη.

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και ενθουσιασμού απονεμήθηκαν τα βραβεία του 18ου Πανελλαδικού Μαθητικού Διαγωνισμού «Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση 2023» του Junior Achievement Greece που φιλοξενήθηκε την Πέμπτη 18 Μαΐου 2023, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (KΠΙΣΝ). Στον κατάμεστο Θόλο του ΚΠΙΣΝ, παρουσία επίσημων προσκεκλημένων, ξεδιπλώθηκε το εντυπωσιακό ταλέντο των παιδιών στην επιχειρηματικότητα και η μεγάλη υποστήριξη στη δράση αυτή της πολιτείας, των εκπαιδευτικών, των γονέων, των επιχειρηματιών και των δημοσιογράφων/μέσων ενημέρωσης.

Το παγκόσμιο πρόγραμμα/διαγωνισμός «Εικονική Επιχείρηση – Company Program 2023» του JA Greece, τελεί για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και υλοποιείται κάθε χρόνο με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Το κορυφαίο Βραβείο «Oδυσσέας Κυριακόπουλος» κέρδισε η μαθητική «start up» «Isometricks» από το Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και πήρε το «χρυσό εισιτήριο» για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον σπουδαίο Πανευρωπαϊκό Τελικό Διαγωνισμό του JA Europe GENE 2023, 12 με 14 Ιουλίου, στην Κωνσταντινούπολη.

Οι 17 μαθητές και μαθήτριες από το Πειραματικό ΓΕΛ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας έχουν ήδη πραγματοποιήσει εντυπωσιακές πωλήσεις του έξυπνου προϊόντος τους, του «Wizzle», ενός συναρπαστικού, πρωτότυπου επιτραπέζιου παιχνιδιού διασκέδασης, σκέψης και δημιουργίας με κρυμμένα μαθηματικά.  Τα κομμάτια του, που είναι εκτυπωμένα από τα ίδια τα παιδιά σε 3D εκτυπωτή, συνδυάζονται με διαφορετικούς τρόπους με βάση τους κανόνες των γεωμετρικών συμμετριών, με αποτέλεσμα ο χρήστης να «μαθαίνει» μαθηματικά διασκεδάζοντας και δυναμώνοντας την λειτουργία του νου. Το παιχνίδι, που είναι απλό στην χρήση του και κατάλληλο για όλες τις ηλικίες, αποτελεί πολύτιμο εκπαιδευτικό εργαλείο ενώ φαίνεται πως λειτουργεί προληπτικά αλλά και θεραπευτικά σε άτομα με νοητική υστέρηση, άνοια και Αλτσχάϊμερ.

Η μαθήτρια της Α΄Λυκείου Κορίνα Μαλασίδη, Διευθύνουσα Σύμβουλος της «Isometricks», δήλωσε: «Είμαστε εκτασιασμένοι, είμαστε στον έβδομο ουρανό! Ο ενθουσιασμός μας, η πίστη στην ιδέα και το προϊόν μας αλλά και η ασταμάτητη προσπάθεια σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση», έφερε αυτό το αποτέλεσμα! Ευχαριστούμε από καρδιάς το JA Greece, τους καθηγητές μας Νίκο ΤερψιάδηΆννα Ματσιώρη και Κυριακή Βασιλού καθώς και τους μέντορες, τους χορηγούς, και τους υποστηρικτές μας.  Συγκεκριμένα ευχαριστούμε τον Inspirational Mentor μας, Διευθυντή της Καθημερινής, Αλέξη Παπαχελά, τους Εθελοντές Συμβούλους μας Ιωάννη Παπαδόπουλο, Γενικό Διευθυντή του ΙΚΕΑ Θεσσαλονίκης και Γεώργιο Βαρελά, Business Navigator του ΙΚΕΑ Θεσσαλονίκης. Θα βάλουμε τα δυνατά μας και πιστεύουμε ότι θα εκπροσωπήσουμε επάξια την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό!».

Την αγωνιστική πεντάδα της «Isometricks» αποτελούν οι μαθητές/τριες: Κορίνα Μαλασίδη, Ιωάννης Τερψιάδης, Φαίη Κατσάνου, Μαρίνα Γιακουμόγλου και Στυλιανή Τσούκα. Τα υπόλοιπα παιδιά της ομάδας είναι: Αιμιλία Βουκουρεσλή, Χριστόφορος Ζήρνας, Απόστολος Κουλτούκης, Μαρία Μιμίδου, Νικόλαος Σίββας, Θωμάς Στεφανίδης, Εμμανουήλ Τσιντάρης, Παναγιώτης Τσιντάρης, Άρτεμις Τσιουντουκίδου, Σωκράτης Ουζούνης, Ανδρέας Ομήρου, Κωνσταντίνα Σαραφείδη.

Αυτές είναι οι καλύτερες μαθητικές «start up» του 2023
Οι 20 διαγωνιζόμενες μαθητικές «επιχειρήσεις» από την Επαγγελματική και την Γενική Εκπαίδευση που διεκδικούσαν το βραβείο «Οδυσσέας Κυριακόπουλος», έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό στις συνεντεύξεις με την κριτική επιτροπή, στα περίπτερά τους και στις επίσημες παρουσιάσεις τους στην σκηνή του Θόλου. Η κριτική επιτροπή συνεδρίασε, έβγαλε τα αποτελέσματα και στις 14:15 ξεκίνησε η τελετή βράβευσης που διήρκεσε μέχρι τις 16:00.  Πρώτα απονεμήθηκαν τα βραβεία του προγράμματος «Company Junior 2023» για μικρότερες ηλικίες, από Ε’ Δημοτικού έως Γ’ Γυμνασίου και στη συνέχεια τα βραβεία της «Εικονικής Επιχείρησης 2023» για εφήβους αλλά και ενήλικες των Επαγγελματικών Σχολών της ΔΥΠΑ και των Εσπερινών Γυμνασίων και Λυκείων.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος ΔΣ του JA Greece, Διευθύνων Σύμβουλος της Citi Ελλάδος, Μάλτας και Κύπρου, Αιμίλιος Κυριάκου, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην περσινή μεγάλη επιτυχία της «Microgreens Microgreens» από το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Κιλκίς που κατάφερε να κερδίσει το 1ο Πανευρωπαϊκό Βραβείο αλλά και στην φετινή ανάδειξη της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. «Το JA Greece επέκτεινε την δράση του, δίνοντας την ευκαιρία και στις ΕΠΑ.Σ. της ΔΥΠΑ να συμμετέχουν στην Εικονική Επιχείρηση. Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στην στρατηγική δέσμευση του οργανισμού να δημιουργήσει ευκαιρίες για όλους τους νέους χωρίς διακρίσεις και εμπόδια», τόνισε ο κ. Κυριάκου.

Σε όλες τις διαγωνιζόμενες ομάδες απένειμαν επαίνους πρόκρισης και συμμετοχής στον Πανελλαδικό Τελικό 2023, η υπεύθυνη του προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση» Ιωάννα Κυπριώτη και η υπεύθυνη του προγράμματος «Company Junior» Νίκη Κόμη. Την τελετή βράβευσης παρουσίασε η Δημοσιογράφος, Διευθύντρια Επικοινωνίας του JA Greece Mαρία Γιαννέτου μαζί με δύο junior «startuppers» 13 ετών, τον Γιώργο Λιναρδάκη και την Σοφία Νικολακοπούλου.

Οι μαθητικές «start up» 2023 που βραβεύτηκαν είναι:

Bραβεία Company Junior 2023
1o Bραβείο: «Autoguard» – 5ο Πρότυπο Γυμνάσιο Χαλκίδας – Έπαθλο 3.000 ευρώ.
Το βραβείο απένειμε ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Ιωάννης Αντωνίου.
2ο Βραβείο: «Panorama’s Sweet Candles and Soaps» – 6ο Δημοτικό Σχολείο Παλλήνης – Έπαθλο 2.000 ευρώ. Το βραβείο απένειμε η Γενική Διευθύντρια της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, Ελίνα Παπασπυροπούλου.
3ο Βραβείο: «Καστελλοκύκλωση» – Γυμνάσιο με ΛΤ Καστελλόριζου (Μεγίστη) – Έπαθλο 1.000 ευρώ. Το βραβείο απένειμε η Γενική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, Εύα Λιανού.
Βραβεία Εικονικής Επιχείρησης 2023
«Βραβείο Οδυσσέας Κυριακόπουλος 2023»: «Ιsometricks» – Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Μακεδονίας – ‘Επαθλο: Εκπροσώπηση της Ελλάδας στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό του JA Europe.Tριήμερη συμμετοχή στο μεγαλύτερο Φεστιβάλ Νεανικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας GENE2023 στην Κωνσταντινούπολη www.gen-e.eu. Το βραβείο απένειμε ο CEO του JΑ Europe Salvatore Nigro. Mαζί του το βραβείο απένειμε ο Πρόεδρος ΔΣ του JA Greece, Διευθύνων Σύμβουλος της Citi Ελλάδος, Μάλτας και Κύπρου, Αιμίλιος Κυριάκου.

1ο Βραβείο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης: «ΡΕΒΥΔΩΡ» – ΕΠΑ.Σ. Ξάνθης & ΕΠΑ.Σ. Αλεξανδρούπολης – Έπαθλο 3.000. Τα κύρια μέλη της ομάδας θα λάβουν επιπλέον του χρηματικού επάθλου, υποτροφία 50% στα προπτυχιακά προγράμματα του Deree-Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος και από έναν εκτυπωτή με μελάνια για 6 μήνες από την HP Hellas. Το βραβείο απένειμε ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ, Γιώργος Ξηρογιάννης.  Μαζί του το βραβείο απένειμε το μέλος ΔΣ και επί 6 χρόνια Πρόεδρος του JA Greece, Συνιδρυτής και Πρόεδρος Upstream, Μάρκος Βερέμης.

1ο Βραβείο Γενικής Εκπαίδευσης: «Ιsometricks» – Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Μακεδονίας – ‘Επαθλο 3.000 ευρώ. Το βραβείο απένειμε η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΚΠΙΣΝ, Έλλη Ανδριοπούλου. Μαζί της το βραβείο απένειμε η Αντιπρόεδρος του Junior Achievement Greece, Μαριάννα Πολιτοπούλου.

2ο Βραβείο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης: «Jobify» – 1ο ΕΠΑ.Λ. Διδυμοτείχου – Έπαθλο 2.000 ευρώ. Το βραβείο απένειμε η Δημοσιογράφος, Σύμβουλος του Προέδρου της ΕΡΤ, Λίνα Παπαδάκη. Μαζί της το βραβείο απένειμε το μέλος ΔΣ του JA Greece, Μanaging Director της ΗP, Νίκος Χρηστάκης.

2ο Βραβείο Γενικής Εκπαίδευσης: «Glovie» – Αρσάκειο Γυμνάσιο Ιωαννίνων – Έπαθλο 2.000 ευρώ. Το βραβείο απένειμε η Δημοσιογράφος, Παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΣΚΑΪ, Σία Κοσιώνη.  Μαζί της το βραβείο απένειμε ο Ταμίας ΔΣ του JA Greece, Διευθύνων Σύμβουλος της ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΑΕΕ, Πάρης Κυριακόπουλος.

3ο Βραβείο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης: ΙΣΟΒΑΘΜΙΑ – 2 ΝΙΚΗΤΕΣ: «Βikecology» – 1o EΠΑ.Λ. Δράμας & «ΕΕΕΕΚπλήξεις Γενεθλίων» – Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Κω. Το βραβείο απένειμε ο Διευθύνων Σύμβουλος της LamdaDevelopment Οδυσσέας Αθανασίου. Μαζί του, το βραβείο απένειμε ο Γενικός Διευθυντής του JA Greece, Αργύρης Τζικόπουλος.

3ο Βραβείο Γενικής Εκπαίδευσης: «Endless Energy Tree» – Pierce Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος. Το βραβείο απένειμε ο Διευθυντής της «Καθημερινής» Aλέξης Παπαχελάς.  Μαζί του, το βραβείο απένειμε η Αν. Γενική Γραμματέας του JA Greece, Yπεύθυνη ΕΚΕ και μέλος ΔΣ της Raycap, Kαλλίσσα Αποστολίδου.

Public Choice Award: «De-light Traveller» – Λύκειο Κολλεγίου Ψυχικού. Το βραβείο απένειμε ο Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Αιμίλιος Περδικάρης.

Στους χαιρετισμούς τους, τα μέλη ΔΣ και οι προσκεκλημένοι του Junior Achievement Greece συνεχάρησαν με τα θερμότερα λόγια τις διαγωνιζόμενες μαθητικές «επιχειρήσεις» και το JA Greece ενώ έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην ουσιαστική συμβολή των εκπαιδευτικών, των γονέων, των εθελοντών/στελεχών επιχειρήσεων και των χορηγών καθώς -όπως είπαν- αποτελούν την κινητήριο δύναμη των παιδιών που μέσα από το πρόγραμμα της Εικονικής Επιχείρησης, αλλάζουν τις ζωές τους και την Ελλάδα.

Ο απερχόμενος Πρόεδρος ΔΣ του JA Greece Μάρκος Βερέμης, που επιτέλεσε σπουδαίο έργο τα 6 χρόνια της Προεδρίας του, τόνισε: «Το JA Greece έχει momentum. Όταν ξεκίνησα συνεργαζόμασταν με 50 σχολεία, τώρα συνεργαζόμαστε με 350. Είχαμε 5.000 μαθητές, τώρα έχουμε 25.000. Όταν κάτι ξεκινήσει σε γερές βάσεις -όπως συμβαίνει και στις επιχειρήσεις- η ταχύτητα ανάπτυξης στη συνέχεια είναι τεράστια. Αυτό πιστεύω πως θα γίνει με το JA και είναι πολύ αισιόδοξο για τη νέα γενιά της χώρας μας».

Στην εκδήλωση έγινε ειδική αναφορά στις 70 κορυφαίες προσωπικότητες – Inspirational Mentors της «Εικονικής Επιχείρησης 2023» μεταξύ των οποίων είναι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής ήταν: Αιμίλιος Κυριάκου Πρόεδρος ΔΣ JA Greece – Διευθύνων Σύμβουλος Citi Ελλάδος, Κύπρου και Μάλτας, Έλλη Ανδριοπούλου Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος ΚΠΙΣΝ, Καλλίσσα Αποστολίδου Αν. Γενική Γραμματέας ΔΣ JA Greece – Υπεύθυνη Ε.Κ.Ε. και μέλος Δ.Σ. Raycap, Μαρία Γάτσου Μέλος ΔΣ JA Greece – Γενική Διευθύντρια ΣΕΤΕ, Κωνσταντίνος Ζανετόπουλος Strategic Advisor, Head of CSR Accenture Greece, Μανίνα Μενιδιάτη Public Affairs Officer Citi Greece, Μαριάννα Πολιτοπούλου, Αντιπρόεδρος ΔΣ JA Greece, Ιωάννης Σωτηρόπουλος Μέλος ΔΣ JA Greece – Vice President Promoset ΑΕ, Στέλιος Χαραλαμπάκης Business Development Strategy & Execution Associate Director, EY Greece, Νίκος Χρηστάκης, Μέλος ΔΣ JA Greece – Διευθύνων Σύμβουλος HP Ελλάδας και Κύπρου, Μιχάλης Χριστοδούλου Μέλος ΔΣ JA Greece – Μέλος Δ.Σ. Ομίλου Χριστοδούλου CHB.

Ο 18ος  Πανελλαδικός Διαγωνισμός «Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση 2023» του JA Greece πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το ΚΠΙΣΝ.

«Εικονική Επιχείρηση 2023» – Με τη χρηματοδότηση: Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, ΟΡΥΜΗΛ Α.Ε., Citi Foundation, Raycap, Bespoke SGA Holdings, EY, Accenture, Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου