Συνέντευξη στον Πάνο Βέργο (studenthouse.gr)

    Από: Startup Team

Συνέντευξη στη Βίκυ Ντάλλας

Πάνο, η πρώτη φορά που σου πήραμε συνέντευξη ήταν το 2010. Από τότε έχουν περάσει σχεδόν 4 χρόνια. Τι άλλαξε από τότε? Το μόνο σίγουρο είναι ότι αντέχετε ακόμα.

Σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα που ακόμα παρακολουθείτε τη διαδρομή μας και μας δίνετε την ευκαιρία, μέσα από μία ακόμα συνέντευξη, να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να εξωτερικεύσουμε τις σκέψεις μας. 
Αισθάνομαι ότι βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή του Μαραθωνίου, τον οποίο επιλέξαμε να διανύσουμε 4 χρόνια πριν, αν και είχαμε ευκολότερες εναλλακτικές για άμεσο κέρδος. Η δημιουργία μιας νέας επιχείρησης απ’το μηδέν, απαιτεί τεράστιες θυσίες, υπομονή και σωστή διαχείρηση ενός μόνιμου άγχους. Είναι ένας δύσβατος αγώνας, με κύριο χαρακτηριστικό την αβεβαιότητα και φυσικά τα λάθη, τα οποία φυσικά, ούτε εμείς αποφύγαμε. Ωστόσο, είμαστε ακόμα όρθιοι και προσπαθούμε ασταμάτητα να προσφέρουμε όσο το δυνατό καλύτερες υπηρεσίες, στις εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες μας, πανελλαδικά.


Ποια ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία μέσα στα πρώτα χρόνια της Student House και πως την αντιμετωπίσατε?

Ξεκινώντας κυριολεκτικά με μηδέν πραγματικές αγγελίες, η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν να αποκτήσουμε αρχικά τους πρώτους μας χρήστες-ιδιοκτήτες ακινήτων. Για το λόγο αυτό, ρίξαμε όλο το βάρος του μάρκετινγκ προς την κατεύθυνση των ιδιοκτητών. Όσο χτίζαμε τον αριθμό αγγελιών, τόσο μεταφέραμε πόρους και προς την κατεύθυνση των ενοικιαστών. Μας πήρε σχεδόν 2 χρόνια για να εκπονήσουμε ισοσκελισμένες καμπάνιες προς τις δύο κατηγορίες χρηστών μας. Επίσης, δεδομένου ότι η StudentHouse.gr είναι μια ιντερνετική υπηρεσία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις μηχανές αναζήτησης, αφιερώσαμε αρκετό χρόνο κι ενέργεια, ώστε να μπορούμε να εμφανιζόμαστε ψηλά στις αναζητήσεις. Σχεδόν τα 3/4 του αρχικού μας κεφαλαίου δαπανήθηκε στους δύο αυτούς σκοπούς.

Σκέφτηκες ποτέ να τα παρατήσεις? Αν ναι, τι σε κράτησε?

Δεν σκέφτηκα ούτε μια στιγμή να παραιτηθώ. Η ανταπόκριση του κόσμου είναι τέτοια που δεν μου αφήνει αυτό το περιθώριο. Τα αριθμητικά δεδομένα της υπηρεσίας είναι συνεχώς αυξητικά, οι χρήστες πολλαπλασιάζονται, ο αριθμός των real-time αγγελιών είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο και το σημαντικότερο, βελτιωνόμαστε κι εμείς, αποκτούμε εμπειρία και διορθώνουμε τα μειονεκτήματά μας, κάτι που μας οπλίζει με αισιοδοξία για τη συνέχεια. Ο αγώνας αυτός είναι αγώνας αντοχής.

Τι είναι αυτό που θα απογείωνε την υπηρεσία σου?

Συνέντευξη στον Πάνο Βέργο (studenthouse.gr)

Αισθάνομαι ότι η διαδρομή μας μέχρι στιγμής, είναι αντάξια των προσδοκιών μας. Πήραμε ένα έμβρυο και το μεγαλώσαμε με πολλές θυσίες και φροντίδα, εωσότου σήμερα να είναι ένα νήπιο έτοιμο να πατήσει γερά στα πόδια του. Σχεδόν εξαντλήσαμε τους αρχικούς μας πόρους και αγγίξαμε τα όρια ανάπτυξης για τα δεδομένα μιας νέας και μικρής ομάδας νέων επιχειρηματιών. Η εταιρία μας σήμερα πλέει σε βαθειά νερά και νομίζω ότι ήρθε η ώρα να αναζητήσουμε κεφάλαια και κυρίως εξειδίκευση από έμπειρη ομάδα επενδυτών, για περαιτέρω ανάπτυξη. Η νέα μας πλατφόρμα αποτελεί το μεγαλύτερο εχέγγυο για μια νέα στρατηγική ανάπτυξης σε νέες αγορές, έχοντας πλέον ξεκάθαρο μοντέλο εσόδων και γνώση πάνω στις πραγματικές ανάγκες των χρηστών μας. Η Ευρωπαϊκή αγορά αποτελεί για εμάς, την επόμενη μεγάλη πρόκληση.

Αναφέρεσαι δηλαδή σε κάποια μορφή χρηματοδότησης?

Ξεκάθαρα. Έχουμε υψηλούς στόχους και θέλουμε να κατακτήσουμε μία αγορά εκατομυρίων χρηστών. Η φοιτητική στέγη στην Ευρώπη είναι μία ανεξάντλητη πηγή χρηστών, η οποία ανανεώνεται κάθε χρόνο κι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ. Είμαστε πλέον σε θέση, να γνωρίζουμε ακριβώς τι και πως πρέπει να προσφέρουμε, στο νευραλγικό αυτό κομμάτι της κοινωνίας μας. Βέβαια, θα χρειαστούμε κι άλλα εκτός από χρηματικούς πόρους, όπως συμβουλευτική, δικτύωση κι εξειδίκευση σε συγκεκριμένους τομείς. Τα λάθη στο επόμενο επίπεδο δεν επιτρέπονται.

Αν μπορούσες να δώσεις κάποιες συμβουλές για Startups που ψάχνουν χρηματοδότηση, ποιες θα ήταν αυτές?

Αν και δεν έχω ακόμα αυτό το βίωμα, εκτιμώ πως η συνέπεια της ομάδας στο στόχο είναι ένα πρώτο βήμα. Θα πρέπει η startup να μπορεί να αποδείξει ποσοτικά, ρυθμούς ανάπτυξης σε επίπεδο χρηστών, εσόδων, μεριδίων αγοράς κι άλλους αριθμοδείκτες. Επίσης, θα πρέπει να διαθέτει το όραμα και τη διάθεση να το φτάσει μακρυά και να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού στην αγορά που δραστηριοποιείται. Τέλος, θα χρειαστεί υπομονή και φαντάζομαι αρκετή δόση τύχης.

Τι να περιμένουμε από την Student House μέσα στους επόμενους 6 μήνες?

Σίγουρα την ίδια συνέπεια κι ακόμα μεγαλύτερη προσήλωση στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών μας. Είμαστε μια προσωποκεντρική υπηρεσία, με σκοπό την ταχύτερη και ποιοτικότερη εύρεση οικονομικής κατοικίας. Μόνοι μας ή με τη βοήθεια επενδυτών, θα παραμείνουμε πιστοί στο όραμά μας, με τον ίδιο ζήλο και την ίδια επιθυμία, μέχρι να επιτύχουμε τους στόχους μας.