Συνέντευξη στο Startup: xorafaki.gr Yiouli Doxanaki

    Από: Startup Team

Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς

Αφού πήρα το πτυχίο μου πάνω στην Διοίκηση Επιχειρήσεων, ακολούθησα μεταπτυχιακό πρόγραμμά που αφορά την Διοίκηση των Τεχνών και την Πολιτιστική Πολιτική στο Πανεπιστήμιο Goldsmiths στο Λονδίνο. Η πρώτη επαφή που είχα με τον συμβουλευτικό τομέα όσον αφορά στα τρόφιμα και στη γαστρονομία έγινε κατά την διάρκεια των σπουδών μου, δουλεύοντας ως ελεύθερη επαγγελματίας. Στην συνέχεια περιπλανήθηκα σε διάφορα επαγγελματικά μονοπάτια, όπως αυτό του marketing, του fundraising και της οικονομικής διαχείρισης, σε Ελλάδα και Αγγλία. Επέστρεψα στον χώρο των τροφίμων και της γεωργίας το 2010 όπου ανέλαβα την Lotus SA Business Consulting, μία εταιρεία που μελετάει και προτείνει λύσεις στους επιχειρηματίες της γης εδώ και 15 χρόνια.

Το xorafaki.gr ήταν μια ιδέα που υπήρχε για πολύ καιρό στο μυαλό μου, και την υλοποιήσαμε σε συνεργασία με το Γιώργο Πανταζόπουλο το 2013. Σε μικρό χρονικό διάστημα καταφέραμε με την ομάδα μας να κάνουμε πολύ δημοφιλή την πρωτότυπη αυτή πλατφόρμα προσφέροντας εύκολες και κατανοητές συμβουλές που αφορούν από την παραγωγή μέχρι και την διάθεση του προϊόντος.

Μάλιστα το xorafaki.gr βραβεύτηκε ως start up επιχείρηση για την καινοτομία και τις θετικές κοινωνικές επιπτώσεις που έχει στον τομέα της γεωργίας.

Τι είναι το xorafaki.gr?

Το χωραφάκι είναι η πλατφόρμα που δίνει 360ο συμβουλευτικές υπηρεσίες για τον μικρό παραγωγό!

Στο xorafaki.gr Το Χωραφάκι είναι μια online συμβουλευτική υπηρεσία που σε βοηθάει στα πρώτα και τα επόμενα βήματά σου, από την καλλιέργεια, έως την παραγωγή, την μεταποίηση και την τυποποίηση των προϊόντων σου. Όλα αυτά γίνονται  με πληθώρα online εργαλείων που κάνουν την αγροτική σου ζωή ευκολότερη και αποδοτικότερη.

Στο xorafaki.gr μπορείς να βρεις, τί και πώς να καλλιεργήσεις στο χωραφάκι σου, υπηρεσίες που αφορούν την καλύτερη διαχείριση της καλλιέργειας σου, επισκέψεις των γεωπόνων μας στα χωραφάκια σου και τρόπους αντιμετώπισης σε τυχόν προβλήματά σου, αναλύσεις, OnLine καταγραφή του τετραδίου του παραγωγού, πιστοποίηση, τυποποίηση και τεχνική υποστήριξη σε θέματα χρηματοδότησης.

Συναντήσατε δυσκολίες στο ξεκίνημά σας? Και αν ναι πως τις αντιμετωπίσατε?

Το xorafaki αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει συνεχώς προκλήσεις. Στο ξεκίνημα μας είχαμε υπηρεσίες όπου αφορούσαν στο στάδιο πριν την καλλιέργεια και απευθυνόμασταν εκτός  των άλλων και σε καινούριους επιχειρηματίες της γης που δεν είχαν κατ’ ανάγκη σχέση με την γεωργία και την καλλιέργεια. Η πρόκληση ήταν να μπορέσουμε ως σύμβουλοι και τεχνικοί γεωπόνοι να δώσουμε σωστές, επιστημονικές λύσεις, κατανοητές και εφαρμόσιμες από τον καθένα, ανεξάρτητα από την εμπειρία του ως καλλιεργητή.

Μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο γιατί έπρεπε πρώτοι εμείς να αλλάξουμε, τον τρόπο που σκεπτόμαστε και εκφραζόμαστε. Να μπούμε στη θέση του χρήστη που ενδεχομένως δεν αναγνωρίζει βασικές έννοιες ή διαδικασίες. Επίσης να προσπαθήσουμε να μεταδώσουμε λίγη από την αγάπη και το πάθος μας για την  καλλιέργεια και την πρωτογενή παραγωγή, να δείξουμε ότι μπορεί να είναι  μια δημιουργική  επιχειρηματική δραστηριότητα, προσοδοφόρα, και να εμπνεύσουμε ανθρώπους να το τολμήσουν!

Κάνατε μια ομιλία στη Σχολή Επιχειρηματικότητας. Πως νοιώθετε που μοιράζεστε συμβουλές με νέους επίδοξους επιχειρηματίες?

Συνέντευξη στο Startup: xorafaki.gr Yiouli Doxanaki

Είναι μεγάλη τιμή τόσο που με επέλεξε η Σχολή επιχειρηματικότητας να μιλήσω για αυτό που κάνουμε. Η γνωριμία με τους νέους και επίδοξους επιχειρηματίες αποτελεί έμπνευση για νέα πράγματα και ιδέες. Η επαφή με ανθρώπους δραστήριους και δημιουργικούς με γέμισε με ενέργεια  και αισιοδοξία!


H Σχολή Επιχειρηματικότητας πραγματοποιήθηκε από τις 3 έως τις 7 Οκτωβρίου στην Αθήνα.

Διοργανώνεται από τη διεθνής ΜΚΟ ThinkYoung και υποστηρίζεται από το Ίδρυμα της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation) και την Coca-Cola στην Ελλάδα.

Επόμενος σταθμός η Θεσσαλονίκη, στις 7 Νοεμβρίου.

Τι συμβουλές δίνετε στους νέους επιχειρηματίες out there?

Τρία πράγματα:

  1. Το καλύτερο εργαλείο για την προώθηση της ιδέας σου είναι το πάθος σου και η πίστη σου για την  επιτυχία της.
  2. Αντιμετώπισε τα προβλήματα ως δημιουργικές προκλήσεις
  3. Επένδυσε στους ανθρώπους και στις συνεργασίες