AMMOUSA: Ένα ελληνικό success story που υμνεί στην μπίρα

    Από: Startup Team

Ο Ντάνος Γεώργιος είναι μηχανολόγος μηχανικός Τ.Ε. σε κατασκευαστική εταιρεία με έδρα την Πάτρα. Ασχολείται με την μελέτη και την κατασκευή ιδιωτικών αλλά και δημοσίων έργων. Ωστόσο, τα τελευταία τρία χρόνια έχει αποκτήσει και ένα χόμπι… την ζυθοποίηση. Δημιούργησε μία «σπιτική» μπίρα και σήμερα η «AMMOUSA» του πρωταγωνιστεί. Αλλά θα τον αφήσουμε να μιλήσει ο ίδιος για το προϊόν του.

Πότε αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την ζυθοποίηση και γιατί ξεκινήσετε αυτή την δραστηριότητα μόνοι σας?

Με την οικιακή ζυθοποίηση ασχολήθηκα πριν τρία χρόνια (παράλληλα με την δουλειά μου ως μηχανολόγος), όταν τυχαία δοκίμασα φρέσκια μπίρα από μικροζυθοποίο. Εκεί κατάλαβα την διαφορά γεύσης και ποιότητας. Κάνοντας την έρευνα, κατάλαβα ότι είναι εφικτό να φτιάξεις «σπιτική» μπίρα…… έτσι και έκανα…μπήκα κατευθείαν από τη θεωρεία στην πράξη.

Η ιδέα ότι θα μπορώ να γευτώ το δημιούργημά μου με ενθουσίαζε. Ξεκίνησα από τα αρχικά στάδια, ότι δηλαδή η μπίρα αποτελείτε από νερό, βύνη, λυκίσκο και μαγιά. Για αρκετούς μήνες το μόνο που έκανα ήταν να διαβάζω και να αποκτώ γνώσεις μέχρι που κάποια στιγμή ένιωσα έτοιμος και ξεκίνησα την διαδικασία της ζυθοποίησης. Μετά την πρώτη ζυθοποίηση κατάλαβα ότι δεν υπάρχουν μυστικά, παρά μόνο η καλή γνώση των υλικών και η πιστή εφαρμογή των διαδικασιών της ζυθοποίησης. Ακολουθώντας τις οδηγίες, γίνεσαι γνώστης των διαφόρων ποικιλιών της βύνης, του λυκίσκου και της ζύμης που συνδυαζόμενα, θα δώσουν το αποτέλεσμα που έχεις σχεδιάσει.

Μετά από 3-4 μήνες άρχιζα να αυτοσχεδιάζω και να «στήνω» το οικιακό «ζυθοποιείο» μου στο υπόγειο, για να φτιάχνω σπιτική μπίρα με την μέθοδο «all grain». Δηλαδή παίρνεις βύνη, λυκίσκους, μαγιά και ότι πρόσθετα επιλέγεις και δημιουργείς την μπίρα όπως εσύ την θέλεις. Εδώ προϋποθέτει να σκεφτείς και να φτιάξεις την συνταγή με τις αναλογίες/ποσότητες των υλικών. Το αποτέλεσμα σχεδόν πάντα είναι καλό και είναι καλύτερο από το προηγούμενο.

Οι ώρες που αφιερώνω στην παρασκευή της μπίρας είναι ώρες ηρεμίας, δημιουργίας και χαλάρωσης. Τα αρώματα της βύνης και των λυκίσκων σε  βγάζουν από την καθημερινότητα και σε κάνουν να περιμένεις με ανυπομονησία το αποτέλεσμα. Σίγουρα σε διακατέχουν αρκετά συναισθήματα όπως αυτό της θέλησης να δημιουργήσεις κάτι νέο, αλλά και της αμφιβολίας για το αποτέλεσμα. Είναι μία προσωπική γιορτή….. που δεν πρέπει να επηρεάζεσαι από άλλες γνώμες… που πρέπει να ακολουθείς το ένστικτό σου αλλά και τις αισθήσεις σου.  Και αυτός ήταν ο κυριότερος λόγος που αποφάσισα να είμαι μόνος μου σε αυτό το ταξίδι… γιατί είναι ένα ταξίδι γεύσεων και ένα ταξίδι με προσωπικές αποφάσεις καθαρά.

Πείτε σας λίγα λόγια το προϊόν σας;

Πλέον με την επαγγελματική μορφή είναι μία από τις δημιουργίες μου η «AMMOUSA»

Η «AMMOUSA» είναι μία μπίρα κατηγορίας English IPA, έχει βαθύ συννεφώδες χάλκινο χρώμα και έντονα σύνθετη γεύση με αρώματα από εσπεριδοειδή, πεπόνι και καρπούζι. Αρώματα που πλημυρίζουν ολοκληρωτικά τον ουρανίσκο προκαλώντας μια έντονη γευστική διαδρομή μέσα από άνθη και φρούτα και τελειώνοντας με την ιδανική πικράδα των λυκίσκων. Συνδυάζεται εξαιρετικά με ψητό κρέας και γενικά με αλμυρές ή πικάντικες γεύσεις πλούσιες σε καρυκεύματα και μπαχαρικά.

Έχει βραβευτεί τρείς συνεχόμενες χρονιές από τρείς διαφορετικούς διαγωνισμούς taste. Το 2017 πήρε την 2η θέση στο Πανελλήνιο διαγωνισμό ερασιτεχνικής ζυθοποίησης, το 2018 βραβεύτηκε με ένα αστέρι (χαρακτηρίστηκες από τις καλύτερες του κόσμου) στο παγκόσμιο διαγωνισμό GreatTasteAwards που έγινε στο Λονδίνο και τώρα το 2019 πήρε την υψηλότερη διάκριση κερδίζοντας το πλατινένιο βραβείο στην κατηγορία γεύσης-ποιότητας στο διεθνές διαγωνισμό Olymp Awards.

Ποια ήταν η κυριότερη δυσκολία που αντιμετωπίσατε;

Από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκα με την ζυθοποίηση είχα σαν σκέψη και σαν στόχο, να συνδυάσω, δύο διαφορετικές ίδιες τέχνες, την τέχνη της μπίρας και την τέχνη του φαγητού και να δημιουργώ μπίρες ιδιαίτερης γεύσης και αρώματος, που να σου συμπληρώνει ή να σου αναδεικνύει το φαγητό.

Αυτό ήταν το πιο δύσκολο….γιατί δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει η κατάλληλη παιδεία με αποτέλεσμα η μπίρα να αντιμετωπίζεται λάθος. Με τις δημιουργίες μου (αλλά και πολλών άλλων μικροζυθοποιών) θέλω  ο κόσμος να καταλάβει ότι η μπίρα δεν είναι αναψυκτικό και δεν είναι μόνο καλοκαιρινό ποτό, δεν είναι απλά για να σε ξεδιψάει, αλλά αντιθέτως έχει την δυνατότητα να σου δίνει απλόχερα μία παλέτα αισθήσεων. Όλες οι μπίρες είναι καλές, όλες έχουν την δικιά τους αξία, αλλά γίνονται ακόμη καλύτερες αν τις συνδυάσουμε με το κατάλληλο φαγητό ή τις πιούμε στην κατάλληλη θερμοκρασία.

Σκοπός μου είναι, να είμαι και εγώ, μέσα σε αυτή την εξέλιξη, που έχει σαν αποτέλεσμα αυτή την ποικιλία των γεύσεων της μπίρας.

Πείτε μας 1-2 ελληνικά (ή μη) Startups που θαυμάζετε και γιατί

Θαυμάζω τον Steve Jobs και τον τρόπο που αντιμετώπιζε τις προκλήσεις….. Τον θαυμάζω γιατί πίστεψε σε κάτι ανύπαρκτο, αλλά με πολύ πάθος…. Το θαυμάζω γιατί ονειρεύτηκε κάτι που δεν υπήρχε και το πραγματοποίησε…

Γενικώς θαυμάζω προσπάθειες που είναι πέραν της περπατημένης. Προσπάθειες που φαίνονται άβατες, αλλά με συνεχείς όρεξη για γνώση και όρεξη για δημιουργία να μπορείς να προσπεράσεις τα πάντα.

Πως βλέπετε το προϊόν σας σε 1 χρόνο από τώρα;

Η «AMMOUSA» παρόλο που είναι λίγο διάστημα στην αγορά είναι πλέον σε διάφορες επιλεγμένες κάβες και εστιατόρια σε Πάτρα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ναύπλιο, Κέρκυρα, Κρήτη, Μύκονο, Άνδρο, Κεφαλλονιά και συνεχίζει… Μάλιστα επιλέχθηκε και τοποθετήθηκε και στον κατάλογο του Hilton Athens Hotel για το εστιατόριο OASIS Bar + Grill.

Η AMMOUSA στοχεύω το επόμενο διάστημα να μπορεί να είναι και σε άλλες χώρες πέραν της Ελλάδας. Να μπορεί να σταθεί σε χώρες όπως το Βέλγιο, η Γερμανία, η Αγγλία δηλαδή σε χώρες που έχουν άποψη από μπίρα, που η μπίρα είναι στα γαστρονομικά μενού τους.

Τι συμβουλές δίνετε για τους νέους επιχειρηματίες out there;

Πριν τρία χρόνια που αποφάσισα να ασχοληθώ με την ζυθοποίηση δεν ήξερα καν από τι αποτελείτε η μπίρα, όπως δεν φοβήθηκα να ασχοληθώ.. δεν φοβήθηκα να πω «θέλω να φτιάξω την καλύτερη μπίρα του κόσμου»

Από την ενασχόλησή μου με την ζυθοποίηση κατάλαβα ένα πράγμα….. ότι μπορείς να καταφέρεις αυτό που θέλεις, αυτό που ονειρεύεσαι πριν κοιμηθείς, αρκεί…. να ανοίγεις τα φώτα όταν οι άλλοι τα κλείνουν για να ξεκουραστούν και όταν είσαι κουρασμένος να σκέφτεσαι ότι δεν θέλεις να σε βρει η αυγή χωρίς όνειρο το βράδυ.

Η «AMMOUSA» δεν είναι μόνο μία μπίρα…, είναι μία επιβεβαίωση και μία επιβράβευση για το τι μπορεί να πετύχει ο καθένας μας (κάπου στο υπόγειο ενός σπιτιού), αν έχει όρεξη για γνώση και όρεξη για δημιουργία.

Σίγουρα θα υπάρχουν και στιγμές αποτυχίας και απογοήτευσης, όμως όταν «πέφτεις» να «πέφτεις» πάντα μπροστά!!!!!