ΧΡΥΣΟΜΕΛΟ: Το ελληνικό μέλι που σκοπεύει να κατακτήσει τον κόσμο

    Από: Startup Team

Για τον Ιωάννη Ταμπάρη, director και founder του Χρυσόμελο», το ελληνικό μέλι είναι το ποιοτικότερο στον κόσμο. Λόγω της πλούσιας βλάστησης σε φυτά και δέντρα μέσω της μέλισσας, η Ελλάδα μπορεί να παράξει πολλές και ποιοτικές ποικιλίες μελιού αλλά δυστυχώς το μεγάλο βήμα για να κατακτήσουμε την αγορά του εξωτερικού δεν είναι τόσο εύκολο. Ο ίδιος αποκαλύπτει τους λόγους και ταυτόχρονα δίνει τις δικές του συμβουλές για την επιτυχία.

Πείτε μας λίγα λόγια το προϊόν σας (τι είναι, τι προσφέρει)

Ο κλάδος της μελισσοκομίας είναι ολόκληρη επιστήμη. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός και ταυτόχρονα ένα θαύμα της φύσης. Αυτό είδαμε κι εμείς και κολλήσαμε κυριολεκτικά με την μελισσοκομία και τους θησαυρούς της κυψέλης. Τα μελισσοκομικά προιόντα είναι πασίγνωστα, είναι υψηλής θρεπτικής αξίας  για τον ανθρώπινο οργανισμό και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλές χρήσεις κι από όλους τους ανθρώπους. Το Ελληνικό μέλι που παράγουμε εμείς προσφέρει υψηλή ποιότητα, εξαιρετικό άρωμα, θεσπέσια γεύση και είναι μια πρόταση ενός γλυκαντικού που πάει παντού. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον καφέ, σε αφεψήματα, σε ροφήματα, σε διάφορα snacks, στο γιαούρτι, στην ζαχαροπλαστική και ακόμα στην μαγειρική , αντί της ζάχαρης ή άλλων επεξεργασμένων γλυκαντικών. Το μέλι είναι ένα 100% φυσικό γλυκαντικό, θα μπορούσαμε να του δώσουμε τον τίτλο ‘Το γλυκαντικό της φύσης’.

Ταμπάρης Γ. Ιωάννης / Director – Founder Chrisomelo

Γιατί αποφασίσατε να ξεκινήσετε μια δραστηριότητα μόνοι σας;

Την δραστηριότητα της μελισσοκομίας την είχαμε ξεκινήσει σαν hobby αρχικά εγώ με την γυναίκα μου Χρύσα, καθώς είχαμε άλλες δουλειές κι εργασίες, εγώ ήμουνα από το 2009 στον δημόσιο τομέα και συγκεκριμένα στην Δημοτική αστυνομία του Δήμου Αθηναίων. Έτσι, λοιπόν όταν έγινε η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας το 2013, τότε πήραμε την μεγάλη απόφαση και το υψηλό ρίσκο να επενδύσουμε τις οικονομίες μας, δημιουργώντας μία επώνυμη εταιρία Ελληνικού μελιού και να προσπαθήσουμε να την εκπροσωπήσουμε επάξια στην εγχώρια αλλά και στις αγορές του εξωτερικού. Έτσι, λοιπόν το 2014 έγινε η ίδρυση του ΧΡΥΣΟΜΕΛΟ και το ταξίδι μας στο επιχειρήν ξεκίνησε!

Μπορεί το ελληνικό μέλι να κυριαρχήσει στο εξωτερικό;

Το επώνυμο Ελληνικό μέλι θεωρώ και πιστεύω ότι είναι το ποιοτικότερο στον  κόσμο. Η χώρα μας λόγω της πλούσιας βλάστησης σε φυτά και δέντρα μέσω της μέλισσας μπορεί να παράξει πολλές διαφορετικές και ποιοτικές ποικιλίες μελιού, κάτι που μπορεί να κάνει το Ελληνικό μέλι πολύ ανταγωνιστικό και να του δώσει μία ισχυρή υπεραξία στο εξωτερικό. Επίσης, τα μεγαλύτερα Ελληνικά πανεπιστήμια σε πρόσφατες έρευνες, το τεκμηριώνουν βγάζοντας ποικιλίες Ελληνικών μελιών πρώτες σε αντιοξειδωτικά , όπως το Ελληνικό μέλι βελανιδιάς.

Όμως, δεν φτάνει μόνο αυτό, το πρόβλημα ώστε να καταφέρει το Ελληνικό μέλι να κυριαρχήσει στις αγορές του εξωτερικού είναι να γίνει επώνυμο. Δηλαδή, κάθε εταιρία – κάθε παραγωγός πρέπει να ΜΗΝ πουλάει χύμα προιόν , αλλά να το κάνει επώνυμο. Πως να κυριαρχήσεις κάπου από τη στιγμή που δεν σε ξέρουν και σε αγνοούν. Έτσι, λοιπόν πρέπει από την νοοτροπία του Έλληνα παραγωγού – εμπόρου – εταιρίας  να φύγει ‘το πουλάω χύμα’ και να περάσει στην νοοτροπία ‘το πουλάω επώνυμα’, έτσι διαδίδεται ένα προιόν και σε συνάρτηση με δημιουργικό marketing το κάνεις γνωστό παγκόσμια, του δημιουργείς φήμη  και αναγνωρισιμότητα. Μόνο έτσι μπορεί κάποτε να κυριαρχήσει το επώνυμο Ελληνικό μέλι στο εξωτερικό.

Ποια ήταν η κυριότερη δυσκολία που αντιμετωπίσατε;

Λυπάμαι που το λέω, αλλά τις περισσότερες δυσκολίες ως εταιρία τις αντιμετωπίζουμε από τον δυσκοίλιο κρατικό μηχανισμό, την αφόρητη γραφειοκρατία και την παράλογα υψηλή φορολογία. Η αντιμετώπιση του start upper και του μικρομεσαίου επιχειρηματία πρέπει να γίνει άκρως φιλική και βοηθητική από την κυβέρνηση. Είναι ο τομέας που δημιουργεί, παράγει και είναι η ραχοκοκαλιά της Ελληνικής οικονομίας . Βοηθώντας να αναπτυχθεί μία start up ή ένας μικρομεσαίος επιχειρηματίας τότε θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας γιατί θα μεγαλώσουν και οι ανάγκες τις επιχείρησης. Επίσης, οι εξαγωγικές εταιρίες θα πρέπει να βοηθηθούν ώστε να αυξήσουν την εξωστρέφεια τους γιατί φέρνουν νέο φρέσκο χρήμα στην Ελληνική οικονομία και δεν ανακυκλώνουν απλά, το λίγο υπάρχον…!

Πείτε μας 1-2 ελληνικά (ή μη) Startups που θαυμάζετε και γιατί

Μου αρέσουν γενικά οι νέες επιχειρηματικές ιδέες που παρακολουθώ από Έλληνες start uppers, δείχνουν μία άγαπη και δημιουργικότητα γι αυτό που κάνουν. Εάν ήταν να ξεχωρίσω κάποια είναι η εταιρία GAME OVER Escape Rooms για το εξαιρετικό marketing που δημιουργούν και την πολύ στοχευμένη – ανοδική ανάπτυξη που κάνουν. Είμαι της ίδιας φιλοσοφίας ως προς τον τρόπο ανάπτυξης μια εταιρίας και να είναι στημένη ώστε να γίνει εξωστρεφής!

Πως βλέπετε το προϊόν σας σε 1 χρόνο από τώρα;

Ήδη σαν εταιρία είμαστε σε μία πολύ καλή τροχιά ανάπτυξης και θέλουμε να το κρατήσουμε ψηλά αυτό. Ήδη κλείνοντας τα 5 χρόνια λειτουργίας  εξάγουμε σε 16 χώρες του εξωτερικού, με κορωνίδα μας, την αγορά της Ιαπωνίας που το ΧΡΥΣΟΜΕΛΟ βρίσκεται σε 35 σημεία σε όλη την Ασιατική χώρα και στην Γερμανία η τοποθέτηση μας στην Γερμανική αλυσίδα καταστημάτων REWE . Έτσι λοιπόν συνεχίζουμε συστηματικά την εξωστρέφεια μας και ξεκινάμε στο αναπτυξιακό μας πλάνο την ανάπτυξη δικών μας σημείων λιανικής πώλησης τα Chrisomelo stores. Είναι ένα project που στήνουμε εδώ και αρκετό καιρό με την business developer της εταιρίας μας. Τα καταστήματα αυτά θα είναι με την μορφή franchise και θα έχουν ένα honey project που, εκτός από τα τυποποιημένα μελισσοκομικά προϊόντα στα ράφια, θα παρέχει καφέ, ροφήματα, αφεψήματα, διάφορα snack (παραδοσιακό παστέλι, μπάρες δημητριακών – φρούτων), δροσερές σαλάτες και μικρογεύματα, όλα με βασικό συστατικό κάποιο μελισσοκομικό προϊόν! Μελλοντικά, όλο αυτό το project θα επιδιώξουμε να το εξάγουμε και στις χώρες που ήδη δραστηριοποιούμαστε και δεν σας κρύβω ότι έχουμε λάβει ήδη 25 αιτήσεις ενδιαφέροντος από Ελλάδα Κύπρο και Αυστραλία!

Τι συμβουλές δίνετε για τους νέους επιχειρηματίες out there;

Οι νέοι είναι το μέλλον Ελληνικής επιχειρηματικότητας, αυτοί που θα δημιουργήσουν, θα οργανώσουν και θα κρατήσουν  την Ελληνική οικονομία στις πλάτες τους. Οι εποχές είναι σίγουρα δύσκολες, αλλά ο καλός καπετάνιος στις φουρτούνες φαίνεται.  Θέλει προσοχή , σωστές κινήσεις αλλά και να μην φοβηθούν τα λάθη, αρκεί να μην είναι επαναλαμβανόμενα και να διδαχθούν από αυτά, να τα δουν ως εμπειρίες για την συνέχεια της πορείας τους.