SoulScan: Η ελληνική πλατφόρμα για την ψυχική υγεία

    Από: Startup Team

Είναι ένα αρκετά σοβαρό ζήτημα και έχουν γίνει αρκετά μεγάλα βήματα ώστε να μην αποτελεί ταμπού. Και ζώντας στην εποχή της τεχνολογίας, ήταν κάτι που έλειπε από την καθημερινότητά μας. Το Soulscan είναι ένα καινοτόμο εργαλείο ψυχικής υγείας, ένα TripAdvisor για την ψυχική υγεία με αξιόπιστους επαγγελματίες και φορείς. Founder & CEO της εφαρμογής είναι ο Γιώργος Νικολάου, ψυχίατρος στο επάγγελμα και το Startup.gr μίλησε μαζί του γι’ αυτή τη καινοτομία.

Πείτε μας λίγα λόγια το προϊόν / υπηρεσία σας (τι είναι, τι προσφέρει)

Το Soulscan είναι ένα καινοτόμο online εργαλείο ψυχικής υγείας που βοηθά τους χρήστες, εξατομικευμένα, να επιλέξουν την πιο κατάλληλη για αυτούς υπηρεσία. Αυτό γίνεται μέσω ενός ερωτηματολογίου διάρκειας λίγων λεπτών, που σχεδιάστηκε από το μηδέν, καθώς δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο αυτή τη στιγμή, παγκοσμίως. Σίγουρα θα έχετε δει πολλών ειδών τεστ και ερωτηματολόγια ψυχολογίας, προσωπικότητας κλπ, όμως δεν υπάρχει ένα ΕΝΙΑΙΟ εργαλείο που να κατευθύνει το χρήστη προς συγκεκριμένα είδη ψυχολογικής θεραπείας για ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ζήτημα.

Ξεκινώντας από αυτή τη βάση, το Soulscan στοχεύει να γίνει το σημείο αφετηρίας για οποιονδήποτε αναζητά υπηρεσίες ψυχικής υγείας και δεν θέλει να κινηθεί στα τυφλά, ή ρωτώντας άλλους, με διαφορετικές ανάγκες από τον ίδιο. Ένα TripAdvisor για την ψυχική υγεία με αξιόπιστους επαγγελματίες και φορείς, user reviews και συγκριτικά στοιχεία, ανάλογα με την κατηγορία υπηρεσιών, και δυνατότητα online booking για online ή κατά πρόσωπο υπηρεσίες. Σε αυτές, εκτός από τις υπηρεσίες προς απλούς χρήστες, σύντομα θα περιλαμβάνονται νοσοκομειακές υπηρεσίες, υπηρεσίες εκπαίδευσης και εποπτείας προς άλλους επαγγελματίες ψυχικής υγείας και υπηρεσίες Β2Β, για υποστήριξη μέσα στους χώρους εργασίας.

Founder & CEO
Ο Γιώργος Νικολάου είναι ψυχίατρος και εργάζεται από το 2016 στο ιδιωτικό ιατρείο που διατηρεί στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος της Ιατρικής σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης συνεργάζεται με το Ιατρείο Παχυσαρκίας της Α’ Προπαιδευτικής Παθολογικής κλινικής του Γ.Ν. ΑΧΕΠΑ και εργάζεται εθελοντικά στην ανθρωπιστική οργάνωση “Γιατροί του Κόσμου”.

Γιατί αποφασίσατε να ξεκινήσετε μια δραστηριότητα μόνοι σας;

Η απλή απάντηση σε αυτό είναι, ότι πάντα κάποιος ξεκινάει μόνος του. Παρόλο που οι άνθρωποι ως είδος δεν είμαστε ομαδικοί παίχτες και πιο εύκολα λειτουργούμε ατομικά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι με την ομαδικότητα επιτυγχάνονται σπουδαία πράγματα και η συνεργασία παίζει καίριο ρόλο στην επίτευξη των άμεσων αποτελεσμάτων.

Στην πραγματικότητα, 2 πράγματα έπαιξαν ρόλο στο να ξεκινήσουμε ως μια μικρή ομάδα 2 ατόμων: Το ότι όλο αυτό ξεκίνησε βήμα βήμα και δεν υπήρχε πραγματική ανάγκη μέχρι τώρα για μεγαλύτερη σύνθεση και το ότι είναι δύσκολο να βρει κάποιος συνεργάτες για ένα αρκετά μακρόπνοο σχέδιο. Γι’ αυτό πιστεύουμε και οι δύο ότι το networking και η συναναστροφή ανθρώπων από πολλούς διαφορετικούς χώρους και αντικείμενα είναι σχεδόν μονόδρομος για κάποιον που θέλει να στήσει ένα project. Βέβαια, στο άμεσο μέλλον καθώς οι ανάγκες και οι απαιτήσεις αυξάνονται, στοχεύουμε στην εδραίωση της ομάδας μας με περισσότερους συνεργάτες.  Σε αυτό το σημείο, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε το OK!Thess, το οποίο είχαμε την τύχη να έχουμε ως accelerator το τελευταίο εξάμηνο και μας άνοιξε δρόμους και οπτικές.

Ποια ήταν η κυριότερη δυσκολία που αντιμετωπίσατε;

Δε θα πρωτοτυπήσουμε σε αυτήν την ερώτηση. Η κυριότερη δυσκολία για μας ήταν να κάνουμε την ιδέα πράξη. Έχουμε αρκετό feedback ότι είχαμε μια καλή ιδέα και τώρα ένα καλό προϊόν στα χέρια μας, αυτό όμως δεν έχει καμία σημασία. Σημασία έχει να πιστεύει το ίδιο και ο απλός χρήστης, αυτός που θα ωφεληθεί από το Soulscan. Πάνω σε αυτό, το μεγαλύτερο πρόβλημα που συναντάμε, σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, είναι ότι υπάρχει αρκετός “ανταγωνιστικός θόρυβος”. Εννοώ πολλά online εργαλεία, επαγγελματικοί κατάλογοι, ιστοσελίδες που ασχολούνται με την ψυχική υγεία κλπ, από τα οποία ελάχιστα προσφέρουν κάτι αρκετά ξεκάθαρο και βοηθητικό. Έτσι, έχει φανεί δύσκολο να ξεχωρίσουμε ανάμεσα σε αυτά, πιστεύουμε όμως ότι είμαστε σε καλό δρόμο και συνεχίζουμε την προσπάθεια μας.

Πείτε μας 1-2 ελληνικά (ή μη) Startups που θαυμάζετε και γιατί

Η “δικιά μας” (OK!Thess) Loceye είναι μια πάρα πολύ ωραία προσπάθεια κατά τη γνώμη μου, από τη σύλληψη ως την υλοποίηση, και δείχνει αρκετά υποσχόμενη. Οπότε ναι, νομίζω αξίζει θαυμασμού για το όραμα και τη μεθοδικότητά της. Θα ήθελα να αναφέρω πάρα πολλά ονόματα, γιατί πραγματικά βλέπω ανθρώπους με πολύ μεράκι, όρεξη για δουλειά και εύστροφες ιδέες και επιλογές. Για όλους αυτούς είμαστε περήφανοι και ελπίζουμε κάποια στιγμή κάποιος να δει πιο σοβαρά το θέμα της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

Co-Founder & Marketing Director
Η Άρτεμις Γρηγοριάδου είναι οικονομολόγος, απόφοιτη του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αποτελεί ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνη Marketing του Μη Κερδοσκοπικού Οικονομικού Σωματείου Inefan.gr. Είναι απόφοιτη του πρώτου επιχειρηματικού σχολείου που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη κατακτώντας το πρώτο βραβείο, ενώ παράλληλα έχει οργανώσει αρκετές ημερίδες και workshops.

Πως βλέπετε το προϊόν σας σε 1 χρόνο από τώρα;

Χωρίς να θέλω να είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος, πιστεύω ότι στη διάρκεια των επόμενων μηνών, το Soulscan θα μπορούσε να αποκτήσει την κρίσιμη μάζα για να γίνει ένα σημείο αναφοράς ως προς την ψυχική υγεία στην Ελλάδα. Μια απάντηση, που να ακούγεται συχνά στην ερώτηση “Μήπως ξέρεις να μου προτείνεις κανέναν καλό ψυχολόγο;”. Παράλληλα με το online εργαλείο μας, ένας θεσμός που θα θέλαμε να έχει εδραιωθεί τους επόμενους μήνες είναι οι Soulscan Open Days, ανοιχτές συναντήσεις ενημέρωσης του κοινού για συνηθισμένα θέματα ψυχικής υγείας, όπου επαγγελματίες ψυχικής υγείας μπορούν να παρουσιάσουν τη δουλειά τους live, κάτι σαν mini expo ψυχικής υγείας αν προτιμάτε. Επαληθεύοντας το μοντέλο μας στην Ελληνική αγορά, στόχος μας είναι να επεκταθούμε σε αρκετές άλλες τοπικές αγορές σύντομα.

Τι συμβουλές δίνετε για τους νέους επιχειρηματίες out there

Όσο καλή μπορεί να είναι μία ιδέα, χρειάζεται αρκετή προσπάθεια και επένδυση χρόνου για  να καταφέρεις να φτάσεις σε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα. Πολύ σημαντικό να μην επαναπαύεσαι ποτέ και να ενημερώνεσαι για το τι συμβαίνει γύρω σου. Χρειάζεται να μη χάνεις την πίστη σου, ακόμα και αν τα πράγματα δεν πηγαίνουν πάντα όπως θέλεις και όταν συναντάς εμπόδια, που εξ’ ορισμού θα συμβεί συχνά, να χαίρεσαι γιατί το να τα ξεπεράσεις θα επιβεβαιώσει εν τέλει πόσο πολύ πιστεύεις σε αυτό που κάνεις και πόσο πρόθυμος είσαι να το κυνηγήσεις. Συνεπώς, όταν μπαίνεις στον χορό που λέγεται “Start-up” ή μαθαίνεις να χορεύεις βήμα βήμα ή απλώς παρατείνεις για λίγο ακόμα την αμήχανη παρουσία σου στο χώρο. Το θέμα είναι να αποφασίσεις σε ποια από τις δύο πλευρές βρίσκεσαι.

Social media:

www.facebook.com/SoulScanApp

www.linkedin.com/company/soulscanapp/