Συνέντευξη με τη Σοφία Φουκαράκη, υπεύθυνη του εκπαιδευτικού προγράμματος επιχειρηματικότητας VentureGarden στην Αθήνα

    Από: Startup Team

Η Σοφία Φουκαράκη, υπεύθυνη του  Εκπαιδευτικού Προγράμματος Επιχειρηματικότητας VentureGarden στην Αθήνα που υλοποιείται από το κέντρο επιχειρηματικότητας AHEAD του Alba Graduate Business School, the American College of Greece, μιλάει για το πρόγραμμα με αφορμή την έναρξη των αιτήσεων για το νέο κύκλο που αναμένεται να ξεκινήσει το Μάρτιο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Τι είναι το VentureGarden?

Το VentureGarden είναι ένα δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα υποστήριξης επιχειρηματιών που είτε έχουν μία επιχειρηματική ιδέα, ή μία υφιστάμενη επιχείρηση. Ξεκίνησε το 2014 και υλοποιείται από το Alba Graduate Business School, The American College of Greece στην Αθήνα και το Κέντρο Επιχειρηματικότητας του ACT – A Division of Anatolia College στη Θεσσαλονίκη.

Έχουμε τη χαρά, από την αρχή του VentureGarden να έχουμε λάβει περισσότερες από 3.000 αιτήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη,  με 1.191 συμμετέχοντες να επιλέγονται τελικά για να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα.  Η ηλικία και ο κλάδος δραστηριότητας δεν έχει καμία σημασία, καθώς στόχος μας είναι να δώσουμε τα κατάλληλα εργαλεία στους συμμετέχοντες, ώστε να τα εφαρμόσουν μελλοντικά σε οποιαδήποτε ιδέα εμπνευστούν.

Μέσα από ένα εντατικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, στοχεύουμε να τους βοηθήσουμε να σχεδιάσουν καλύτερα τα βήματα τους έτσι ώστε να έρθουν πιο κοντά στην υλοποίηση ή αντίστοιχα την εξέλιξη της επιχειρηματικής τους ιδέας.

Τι μαθαίνει κάποιος στο VentureGarden?

Οι νέοι επιχειρηματίες ανεξαρτήτως ηλικίας, έχουν πρωτότυπες ιδέες, αλλά χρειάζονται βοήθεια και καθοδήγηση πολλές φορές στην υλοποίηση και στη «μετάβασή» της πλέον σε  προϊόν ή υπηρεσία. Μέσα από την εμπειρία που υπάρχει από τα κέντρα επιχειρηματικότητας των δύο Business Schools πάνω στην εκπαίδευση, βοηθάμε τους συμμετέχοντες να δομήσουν καλύτερα την ιδέα τους.

Αξιοποιώντας εργαλεία όπως το Value Proposition Canvas, οι επιχειρηματίες που φιλοξενούμε απαντούν σε βασικά ερωτήματα όπως ποια είναι η αξία που προσφέρουν με την επιχειρηματική τους ιδέα  αλλά και ποιοι οι πελάτες στους οποίους απευθύνονται. Ταυτόχρονα, συνεργάζονται με ανθρώπους με κοινούς προβληματισμούς και ωριμάζουν επιχειρηματικά. Μαθαίνουν να μιλούν για την ιδέα τους, μπαίνουν στη διαδικασία να την επαληθεύσουν και να σχεδιάσουν τα επόμενά τους βήματα.

Ανά περίπτωση οι συμμετέχοντες μπορούν στη συνέχεια είτε να εισαχθούν σε θερμοκοιτίδες, να χτίσουν το πρωτότυπό τους, να αναζητήσουν χρηματοδότηση ή να ανακαλύψουν πως μπορούν να διαφοροποιήσουν την ιδέα τους για να μπορέσουν να την κάνουν πραγματικότητα. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται στα ελληνικά.

Πόσο διαρκεί και πόσο κοστίζει?

Η εκπαιδευτική φάση του VentureGarden αποτελείται από 8 εντατικά μαθήματα και διαρκεί περίπου 5 εβδομάδες. Στη συνέχεια ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν ανά επιχειρηματική ιδέα, υπάρχει η δυνατότητα να συνεχίσουν για ακόμα 2 μήνες, δουλεύοντας πρακτικά με τη βοήθεια εξειδικευμένων μεντόρων. Δεν έχει κάποιο κόστος συμμετοχής, όλο το πρόγραμμα παρέχεται δωρεάν.

Ποιος μπορεί να κάνει Apply στο Venture Garden και ποια η διαδικασία? 

Οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται για το κομμάτι της επιχειρηματικότητας είτε για να αναπτύξει κάποια ιδέα που έχει είτε κάποια υφιστάμενη επιχείρηση. Δεν έχει σημασία η ηλικία, το φύλο ή το υπόβαθρο, το μόνο που θέλουμε να δούμε είναι ανθρώπους με όρεξη να δουλέψουν πάνω στις επιχειρηματικές τους ιδέες. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται δύο κύκλοι για το VentureGarden (άνοιξη και φθινόπωρο). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν την αίτησή τους μέχρι και 29 Φεβρουαρίου στο www.venturegarden.gr.

Πως μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει μαζί σας?

Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία, ανάλογα την πόλη, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας στο athens@venturegarden.gr ή στο 2108964531 (2288) για την Αθήνα και αντίστοιχα στο thessaloniki@venturegarden.gr ή στο 2310 398 344 για τη Θεσσαλονίκη.