Συνέντευξη Startup.gr: Έλενα Καλημέρη, Community Catalyst στο Impact Hub Athens

    Από: Startup Team

Πείτε μας λίγα λόγια για το Ιmpact Hub Athens αλλά και για τα Smart Community Events που διοργανώνετε

Το Impact Hub Athens είναι μια κοινότητα, επαγγελματιών, δημιουργών και επιχειρηματιών που μέσα από βιώσιμες δράσεις και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες δίνουν λύσεις στις πιο σύγχρονες κοινωνικο-οικονομικές προκλήσεις!  Είμαστε μέρος ενός παγκόσμιου δικτύου με περισσότερα από 100 Impact Hub σε όλο το κόσμο που μοιραζόμαστε κοινές αξίες, προγράμματα και μεθοδολογίες. Ο φυσικός χώρος είναι πολύ βασικός στις υπηρεσίες που προσφέρουμε στα μέλη μας, και το lockdown υπήρξε μια μεγάλη πρόκληση! Τα Smart Community Events ήταν μία από τις απαντήσεις που βρήκαμε στην ανάγκη ψηφιακής μετάβασης της κοινότητάς μας, θέλοντας να συνεχίσουμε να είμαστε “κοντά”.

Ήταν ένα ευρηματικό ταξίδι, που μας έδωσε τεχνογνωσία και αισιοδοξία για το μέλλον! Τα καλά νέα είναι ότι οι χώροι εργασίας είναι ξανά διαθέσιμοι, ακολουθώντας αυστηρά τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας! Επιπλέον,  αποκτήσαμε όλο τον απαραίτητο τεχνικό εξοπλισμό για να προσφέρουμε μία μοναδική εμπειρία σε όλους τους συνεργάτες μας μέσα από τον κόσμο των virtual meetings και events. H νέα μας αυτή υπηρεσία θα μετατρέπει ένα παραδοσιακό event με φυσική παρουσία σε μια σύγχρονη υψηλών προδιαγραφών online εκδοχή ή και υβριδική εκδοχή (Hybrid events) με ταυτόχρονη παρουσία συμμετεχόντων σε φυσικό και εικονικό χώρο.

Τι συζητήσεις έχουν γίνει μέχρι στιγμής και τι θα ακολουθήσει?

Ξεκινήσαμε με μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για τη συνεισφορά της ανοικτής επιστήμης στην ανάπτυξη φαρμάκων, φέρνοντας κοντά επιστήμονες και φορείς της κοινωνίας των πολιτών που ασχολούνται με το ζήτημα, ενώ συνεχίσαμε εξερευνώντας το #WorkFromHome. Ο Μάιος ήταν μήνας επιχειρηματικής ενδυνάμωσης, καθώς δημιουργήσαμε ανοιχτά σεμινάρια, προσεγγίζοντας τις προκλήσεις αλλά και τις δυνατότητες της  ψηφιακής μετάβασης και του έξυπνου management για τον κόσμο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Ταυτόχρονα, η κοινότητά μας συμμετέχει στο διάλογο του παγκόσμιου δικτύου μας,  για να μοιραστούμε προβληματισμούς και να επεξεργαστούμε λύσεις, σχετικά με την περιβαλλοντική κρίση, τις χρηματοδοτικές δυνατότητες και το μέλλον της επιχειρηματικότητας με θετικό κοινωνικό αντίκτυπο.

Οι επόμενοι μήνες θα είναι αφιερωμένοι στο μέλλον των πόλεων, των επιχειρηματιών και των κατοίκων τους, ενώ θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε με ευκαιρίες, συνεργασίες και συμβουλευτική, αξιοποιώντας και τα δικά μας κανάλια επικοινωνίας προς όφελος των μελών μας!

Πως μπορεί κάποιος να συμμετέχει στην κοινότητα του IHA?

Το πώς είναι πολύ εύκολο, απλά με το να στείλει ένα μέιλ στο athens.host@impacthub.net! Το ζήτημα, όμως, είναι γιατί κάποιος να θέλει να συμμετέχει στην κοινότητα του ΙΗΑ! Γιατί η εργασία από το σπίτι μπορεί να μην είναι πιά παραγωγική, γιατί μπορεί η ομάδα να χρειάζεται ένα χώρο που να εμπνέει, με το γρηγορότερο internet στο κέντρο της πόλης, γιατί κάποιος χρειάζεται την άνεση ενός ιδιωτικού γραφείου, ενώ παράλληλα θέλει να γνωρίσει την ομάδα μας και να μοιραστεί γνώσεις, διασυνδέσεις και πρόσβαση σε πόρους και κεφάλαια.

Επίσης, γιατί μπορεί να θέλει να συμμετάσχει στα προγράμματα επιχειρηματικής υποστήριξης, τόσο για ιδέες που τώρα γεννιούνται, όσο και για πιο ώριμες επιχειρήσεις. Οι διαδικασίες συμβουλευτικής που σχεδιάζουμε και υλοποιούμε στο πλαίσιο του Impact Hub Academy, ποικίλουν, αλλά είδαμε ότι αυτή την περίοδο υπήρξε μεγάλη ανάγκη από τα μέλη μας να επανατοποθετήσουν τις δραστηριότητές τους και να εξερευνήσουμε μαζί την κοινωνική καινοτομία και τη βιωσιμότητα.

Ανάλογα με τις απαιτήσεις και τις ανάγκες, υπάρχουν συνδρομές που διαφέρουν ως προς τις ώρες και του χώρους, τις υπηρεσίες συμβουλευτικής και δικτύωσης, για μεμονωμένους ανθρώπους και ομάδες. Όλα τα πακέτα έχουν σχεδιαστεί, ώστε να είναι εξαιρετικά προσιτά και να επιτρέπουν προσαρμογές, ενώ παρέχουν ποικίλες ευκαιρίες για χρήση των υποδομών μας.

Μέχρι στιγμής ποια πιστεύετε είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που συναντούν οι μικρομεσαίες και startup επιχειρήσεις λόγω της εξάπλωσης του Covid-19?

Οι μεγαλύτερες και πιο επείγουσες προκλήσεις για τις ΜμΕ και τις startups είναι τα ζητήματα ρευστότητας κι εφοδιαστικής αλυσίδας. Μεταξύ άλλων, πολλά εξαρτώνται από την ανθεκτικότητα των υφιστάμενων επιχειρηματικών μοντέλων, την ευελιξία τους να προσαρμοστούν στη νέα κανονικότητα και τη δύναμη των ομάδων τους. Επίσης, ο κλάδος δραστηριότητας παίζει σημαντικό ρόλο. Η μείωση της ζήτησης π.χ. στον τουρισμό ή στην εστίαση επηρεάζει μια μικρομεσαία και μια start up. Από την άλλη, το επενδυτικό ενδιαφέρον δείχνει να μετατοπίζεται σε κλάδους που βγαίνουν ωφελημένοι από την πανδημία, όπως αυτοί της υγείας & ευεξίας, της εκπαίδευσης και του ηλεκτρονικού εμπορίου. Ιδιαίτερη είναι και η σημασία που πρέπει να δοθεί στο πιο σημαντικό κεφάλαιο των επιχειρήσεων, το ανθρώπινο δυναμικό και στην επιστροφή σε αυτό που αποκαλείται core business.

Τέλος, οφείλουμε  να μην ξεχνάμε ότι οι δυσκολίες που έχουν τόσο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις όσο και οι startups στην Ευρώπη στο να κάνουν scale up σχετίζεται περισσότερο με την πολυδιάσπαση της αγοράς παρά με το δείκτη καινοτομίας, ο οποίος παραμένει υψηλός.

Τι επιπτώσεις έχει στις επιχειρήσεις με θετικό κοινωνικό αντίκτυπο η εξάπλωση του Covid-19?   

Όλα όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω σαφώς επηρεάζουν και το συγκεκριμένο οικοσύστημα. Ωστόσο, αυτό που έχουμε δει είναι ότι ο χώρος της επιχειρηματικότητας με θετικό κοινωνικό αντίκτυπο διαθέτει πιο βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα, τα οποία προσαρμόζονται με περισσότερη ευκολία σε μεγάλες αλλαγές και άρα ανταποκρίνονται ταχύτερα σε κλυδωνισμούς, σαν αυτόν που διανύουμε. Επίσης, το συγκριτικό πλεονέκτημα αυτού του χώρου είναι ότι βασίζεται περισσότερο στη συνεργασία παρά τον ανταγωνισμό. Είναι στο DNA των επιχειρήσεων αυτών να συνεργάζονται, να αξιοποιούν ανθρώπινο κεφάλαιο και άλλους κοινωνικούς πόρους, που συχνά είναι αόρατοι σε επιχειρηματικά μοντέλα που στοχεύουν στην γρήγορη συσσώρευση κέρδους, πρόκειται εν ολίγοις γι αυτό που ονομάζουμε  “κοινωνική καινοτομία”!

Και για να γίνω λίγο πιο συγκεκριμένη, θα χρησιμοποιήσω το παράδειγμα της “Κυψέλ-e”! Πρόκειται για έναν νέο διαδικτυακό τόπο, για την προώθηση και την πώληση προϊόντων επιχειρήσεων με θετικό κοινωνικό αντίκτυπο. Οι επιχειρήσεις της Δημοτικής Αγοράς θα διαχειρίζονται το δικό τους «shop in a shop», αξιοποιώντας παράλληλα διαφορετικά εργαλεία ψηφιακού marketing, όπως τα social media, Google ads κ.α. Μακροπρόθεσμος στόχος μας είναι να αποτελέσει τη διαδικτυακή στέγη και για άλλες κοινωνικές επιχειρήσεις ή και τοπικές μικρο-επιχειρήσεις που μοιράζονται την ίδια κατεύθυνση, δημιουργώντας έτσι ένα συνεχώς αναπτυσσόμενο Marketplace από responsible & local brands.

Τι συμβουλές δίνετε στους νέους επιχειρηματίες out there?

Η πανδημία έφερε στην επιφάνεια ακόμα πιο έντονα προκλήσεις που ακουμπούν σε όλο το φάσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας κι έτσι η επιχειρηματική δραστηριότητα γύρω από αυτά τα ζητήματα  είναι ακόμα πιο επείγουσα. Επομένως, να έχουν τους αισθητήρες τους ανοιχτούς.

Επιπλέον, να φαντάζονται το επιχειρηματικό μέλλον, με οδηγό 3 βασικά ερωτήματα “γιατί – πώς – τι”! Με το “γιατί” εννοούμε να τους είναι σαφές ποιος ο σκοπός της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας που θα αναλάβουν, από πού αντλούν την έμπνευσή της ιδέας και της λειτουργίας τους.  Συνεχίζοντας με το “πώς”, δλδ τι διαφορετικό προσφέρουν ή γιατί είναι καλύτεροι σε αυτό που κάνουν, και να κλείνουν με το τι τελικά είναι αυτό που προσφέρουν! Να προτάσουν, δλδ, το αρχικό κίνητρο, μια πληροφορία που είναι μάλλον η πιο “κρυμμένη” σε σχέση με το πώς και το τι.

Επιπλέον, πολύ σημαντικό είναι το ότι σε στιγμές “κινδύνου” οφείλει κανείς να εγκαταλείπει το “κανονικό”. Και αυτό, όχι ως παραχώρηση σε μια επερχόμενη καταστροφή, αλλά ως ανασύνταξη αυτού πως ως τώρα κατανοούσαμε ως κανονικό και υπό το φως των νέων, κάθε φορά, δεδομένων, οφείλει να αναδιατάσσεται για να επιβιώσει.

Τέλος, να έρθουν στο Impact Hub Athens, για να ανακαλύψουν τη χαρά της συνεργασίας και της δημιουργικότητάς, να βρίσκουν πιο γρήγορα και εύκολα νέες ιδέες, πόρους και δικτύωση, ώστε να πολλαπλασιάζονται οι επιχειρηματικές προσπάθειες για έναν πιο δίκαιο, πιο ανεκτικό και πιο βιώσιμο κόσμο!