Συνέντευξη Startup.gr: Βαγγέλης Πούφτας, Νικητής στην κατηγορία Companies & Learners – Apprentices στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Επαγγελματικών Δεξιοτήτων 2022

    Από: Startup Team

Αυτή την στιγμή συμμετέχω στο πρόγραμμα Μαθητείας των ΕΠΑΣ της ΔΥΠΑ (πρ. ΟΑΕΔ) και παράλληλα είμαι μαθητευόμενος, μέσω του προγράμματος, στο λογιστικό γραφείο της κ. Κωτούλα Αναστασίας, στις Σέρρες. Προς το τέλος του Ιουνίου θα αποφοιτήσω από τις ΕΠΑΣ Σερρών, έχοντας αποκομίσει πολύ όμορφες εμπειρίες, με πιο εξέχουσα την φετινή συμμετοχή μου στα βραβεία αριστείας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής εβδομάδας επαγγελματικών δεξιοτήτων.

 

Τι είναι η Ευρωπαϊκή εβδομάδα επαγγελματικών δεξιοτήτων και πως μπορεί κάποιος να συμμετέχει;

Είναι μία ετήσια διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου συμμετέχουν φορείς επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης κυρίως από την Ευρώπη, αλλά και εκτός αυτής. Οι συμμετέχοντες φορείς έχουν τη δυνατότητα να προβάλουν τις δράσεις τους και να υποδείξουν τις υποψηφιότητές τους στην εκάστοτε κατηγορία των βραβείων αριστείας, μετά από σχετική πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων που απευθύνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στη δική μου περίπτωση, υποδείχθηκα από την υπεύθυνη του γραφείου διασύνδεσης των ΕΠΑΣ Σερρών, κ. Σαββατιανού-Σχοινά Αναστασία, μέσω της ΔΥΠΑ (πρ. ΟΑΕΔ), που είναι φορέας επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και μέλος της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για τη Μαθητεία.

 

Ποιο είναι το βραβείο που κερδίσατε;

Το βραβείο που κέρδισα ήταν στην κατηγορία Επιχειρήσεις και Εκπαιδευόμενοι – Μαθητευόμενοι (Companies & Learners – Apprentices).

 

Είχατε μεγάλο ανταγωνισμό με 27 χώρες, πως αισθάνεστε που φτάσατε σε μία τόση μεγάλη επιτυχία;

Νιώθω μεγάλη ηθική ικανοποίηση από το γεγονός ότι η δική μου υποψηφιότητα, από την Ελλάδα, μπόρεσε να αποσπάσει το βραβείο. Ιδιαίτερα αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι υπάρχουν χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, με πολύ υψηλό επίπεδο παρεχόμενης επαγγελματικής εκπαίδευσης και μεγάλη παράδοση στη μαθητεία.

 

Τι είναι αυτό που σας έκανε να ξεχωρίσετε από τους άλλους διαγωνιζόμενους;

Προφανώς δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τα κριτήρια επιλογής της Επιτροπής. Πάντως, θεωρώ ότι σημαντικό ρόλο έπαιξαν η συνδρομή μου στην ψηφιακή μετάβαση των επιχειρήσεων-πελατών του λογιστικού γραφείου, καθώς και η γρήγορη προσαρμοστικότητά μου στα νέα δεδομένα που έφερε η πανδημία COVID-19.

 

Ποια ήταν η κυριότερη δυσκολία που αντιμετωπίσατε στο ταξίδι σας;

Πιστεύω ότι η πιο απαιτητική περίοδος ήταν από την στιγμή που η οργανωτική επιτροπή μού ανακοίνωσε ότι επιλέχθηκα ως ένας εκ των δύο υποψηφίων για το βραβείο. Έπρεπε να προετοιμάσω και να παράσχω όλο το υλικό (φωτογραφίες, video, κείμενο) που χρειαζόταν για την προβολή της υποψηφιότητάς μου. Χαίρομαι, όμως, που το αποτέλεσμα τελικά με αντάμειψε και με το παραπάνω.

 

Τι συμβουλές δίνετε για τους νέους εργαζόμενους / επιχειρηματίες out there;

Να είναι ευέλικτοι, να προσπαθούν για το καλύτερο και να έχουν όραμα. Νομίζω ότι η πανδημία δίδαξε στους περισσότερους από εμάς ότι οι συνθήκες δεν είναι πάντοτε ιδανικές. Πολλές φορές όταν ανακόπτονται τα σχέδια, τελικά δημιουργούνται νέες ευκαιρίες, αρκεί να υπάρχει θετική διάθεση και θέληση για συνέχιση του αγώνα για μια αξιοπρεπή ζωή.