Συνέντευξη στο Startup.gr: BitRezus Blockchain Factory

    Από: Startup Team

Πείτε μας λίγα λόγια για την εταιρεία BitRezus, σε ποιους απευθύνεται και τι υπηρεσίες προσφέρετε.

Η BitRezus είναι μια τεχνολογική νεοφυής εταιρεία που ξεκίνησε καταρχάς από Έλληνες επιστήμονες τους εξωτερικού (brain drain), με μεράκι και έπειτα από χρόνια φιλίας και πολυετή παρουσία σε μεγάλα διεθνή έργα και εμπειρίας σε τεχνολογίες αιχμής όπως blockchain, AI και IoT παγκοσμίως. Στην απόφαση έπαιξε σημαντικό ρόλο το τεχνολογικό υπόβαθρο και η εμπιστοσύνη μεταξύ των μερών, καθώς και η πολυετή εμπειρία του καθενός στον τομέα του. Είμαστε ουσιαστικά ένα «Blockchain Εργοστάσιο» (Blockchain Factory) που επικεντρώνεται σε υλοποίηση έτοιμων λύσεων, αξιοποιώντας τις εκθετικά αναπτυσσόμενες τεχνολογίες για επιχειρήσεις, startups, κυβερνήσεις και εκπαιδευτικά ιδρύματα. Επίσης παρέχουμε τη δυνατότητα υλοποίησης Blockchain-as-a-Service σε όλους όσους χρειάζονται να έχουν ένα blockchain endpoint εντός 24 ωρών, παρέχοντας API για Smart Contracts, Tokenomics και ενσωμάτωση DApp, είτε για ανάπτυξη ή για ερευνητικούς σκοπούς.

Ο πυρήνας της εταιρείας είναι οι 2 συνιδρυτές και φίλοι:

Κωνσταντίνος Σωτηρόπουλος, Blockchain αρχιτεκτονική – Επιχειρησιακή Νοημοσύνη – Διευθύνων Πληροφορικής. Σταθμοί καριέρας :

  1. IT Manager της Technip International για το έργο της Motoroil Hellas SA 2003-2005.
  2. Διευθυντής Πληροφορικής του ομίλου Togas Home Textiles – 1Δις. κύκλος εργασιών.
  3. Διευθυντής Έργου της Credits Blockchain & Smart Contracts ( $20 Εκ.- 100 προγ/στές).

Linkedin: www.linkedin.com/in/sotiropouloskostas/

Δρ. Κωνσταντίνος Αντωνακόπουλος, Ph.D. στη Τεχνητή Νοημοσύνη και Εξελικτικά Συστήματα. Σταθμοί καριέρας:

  1. Σύμβουλος Πληροφορικής/Senior Manager σε έργα Νορβηγικού Δημοσίου.
  2. Επικεφαλής ομάδας μικρορομποτικής στο ACCESS Mars, NASA Ames Research Center.
  3. Μηχανικός λογισμικού, έργο TAXIS, Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), Υπ. Οικονομίας και Οικονομικών.

Linkedin: www.linkedin.com/in/kantonakopoulos/

Ένα Startup πως μπορεί να επωφεληθεί από τις υπηρεσίες σας?

Η BitRezus παρέχει τεχνογνωσία και υπηρεσίες σε τεχνολογικά startups τα οποία βρίσκονται σε incubators και επιθυμούν να αναπτύξουν εφαρμογές βασισμένες στη τεχνολογία blockchain και ΑΙ, όπως ανάλυση σκοπιμότητας (feasibility study), ανάλυση SWAT, υλοποίηση και υποστήριξη. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε σε συνεργασία με το IBM Garage, το μεγαλύτερο Βαλκανικό κέντρο υποδοχής ιδεών και εξαγωγής MVP.

Πότε ξεκινήσατε και με ποιες εταιρείες έχετε συνεργαστεί μέχρι σήμερα?

Ξεκινήσαμε ουσιαστικά στα τέλη του 2019 αφού διαπιστώσαμε την ανάγκη που υπάρχει στην παγκόσμια αγορά και θέλαμε να είμαστε εμείς το πρώτο τραίνο που θα έφερνε την τεχνολογία αυτή την Ελλάδα. Οι εταιρείες που έχουμε συνεργαστεί κυρίως είναι από το εξωτερικό (Νορβηγία) και επιθυμούμε όπως προανέφερα τη δημιουργία συνεργασιών και με ελληνικές εταιρείες.

Τι κενό είδατε στην αγορά το οποίο προσπαθείτε να καλύψετε?

Η τεχνολογία blockchain (αλυσίδα των μπλοκ) εφαρμόζεται εδώ και 8 έτη περίπου στην παγκόσμια αγορά για να καλύψει τις ανάγκες των συναλλαγών σε κρυπτονόμισμα όπως π.χ το bitcoin, ethereum, κοκ, με τις εταιρείες να έχουν δημιουργήσει δημόσια πρωτόκολλα – πλατφόρμες blockchain οι οποίες αποτελούν κατά βάσει δημόσια αγαθά και αναφέρονται κυρίως μόνο σε δημόσια δεδομένα με δημόσια χρήση από φυσικά πρόσωπα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η χρήση του γίνεται και από νομικά πρόσωπα.

Η χρήση όμως της νέας αυτής τεχνολογίας ξεπερνά τα στενά όρια των συναλλαγών κρυπτονομισμάτων και βρίσκει εφαρμογή σε περισσότερες από 50 βιομηχανίες. Εδώ εντοπίζεται και το πρόβλημα – πως δηλαδή οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να κάνουν χρήση της τεχνολογίας αυτής δίχως την ανάγκη διαχείρισης κρυπτονομισμάτων, αφού το κλασικό τραπεζικό σύστημα με την χρήση FIAT νομισμάτων, είναι θεμελιώδης λίθος της ύπαρξής τους;  Πώς θα μπορέσουν οι επιχειρήσεις να επωφεληθούν τα μέγιστα από την ιδεολογία της αποκεντρωμένης πλατφόρμας του blockchain, κάνοντας χρήση των έξυπνων συμβολαίων, με στόχο τη μείωση των λειτουργικών δαπανών, την αύξηση της εμπορικής τους αξίας και τη κεφαλαιοποιηση τους, καταργώντας τα τεράστια έξοδα των μεσαζόντων, οργανώνοντας τα μοντέλα διακυβέρνησής τους αποκεντρωμένα, έτσι ώστε η λήψη αποφάσεων να γίνεται πιο δημοκρατικά και ανεξάρτητα δίχως να βασίζεται σε ένα μόνο κέντρο αποφάσεων, και παράλληλα με  ασφαλή τρόπο ώστε να μην υπάρχει η πιθανότητα διαρροής στρατηγικών πληροφοριών τους στο διαδίκτυο;

Αυτό ακριβώς το πρόβλημα έρχεται να καλύψει η BitRezus. Η λύση που προτείνουμε στις επιχειρήσεις πρακτικά όλων των βιομηχανιών της αγοράς, οι οποίες χρειάζονται αυτή την νέα τεχνολογία, είναι είτε η κατασκευή και χρήση ιδιωτικών πρωτοκόλλων-πλατφόρμες στα στενά εταιρικά τους όρια, ή η υλοποίηση και χρήση υβριδικών (ιδιωτικών – δημοσίων πρωτοκόλλων) αλλά με άδεια χρήσης και διαπιστευτήρια εισόδου στους χρήστες της πλατφόρμας.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 3 τέτοια πρωτόκολλα σε όλο τον κόσμο, κάποια από αυτά είναι ιδιωτικά και κάποια υβριδικά. Ένα από αυτά είναι και το πρωτόκολλο CROCUS LEDGER και βασίζεται στο δημόσιο πρωτόκολλο CREDITS,  που υλοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε από την ομάδα μας πριν από περίπου ένα έτος. Στο CROCUS LEDGER έχουν γίνει οι κατάλληλες τροποποιήσεις ούτως ώστε να μπορεί να παίρνει τη μορφή ιδιωτικού ή υβριδικού πρωτοκόλλου ανάλογα την περίπτωση. Έτσι, με την επαυξημένη κρυπτογράφηση και με την άδεια χρήσης του τελικού χρήστη, οι εταιρείες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το δικό μας πρωτόκολλο-πλατφόρμα ως τεχνολογικό θεμέλιο, πάνω στο οποίο η BitRezus θα μπορεί να χτίζει προσαρμοσμένες λύσεις λογισμικού (αποκεντρωμένες εφαρμογές) για την πλήρη και άρτια αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα λογισμικά που χρησιμοποιούνται στην αγορά έως σήμερα.

Η αγορά στην οποία απευθυνόμαστε σε αρχική φάση είναι η Ευρωπαϊκή και σε δεύτερο χρόνο η παγκόσμια. Έχουμε επικεντρώσει το ενδιαφέρον μας στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους παρακάτω κλάδους και έχουν τζίρο εργασιών άνω των $50 εκατομμυρίων ετησίως:

Ναυτιλία • Ενέργεια, Περιβάλλον, Ανανεώσιμες Πηγές, Εκπομπές Ρύπων • Εφοδιαστική Αλυσίδα – Logistics • Χρηματοοικονομικά (Τράπεζες, ιδρύματα πληρωμών, χρηματιστήρια,κοκ) • Τουρισμός • Μάρκετινγκ & Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης • Υγεία, Φαρμακοβιομηχανίες • Αλιεία/Καλλιέργεια/Γεωργία • Ασφαλιστικές Υπηρεσίες • Τηλεπικοινωνίες • Internet of Things • Πνευματικά Δικαιώματα • Κοινωνία των πολιτών • Βιομηχανία, Βιοτεχνία, Πατέντες • Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Ερευνα, Ακαδημαϊκή ταυτότητα • Ελεγκτικές Εταιρείες – Οργανισμοί, Αρχές • Λογισμικό-Πληροφορική • Real-estate • Ηλεκτρονικό Εμπόριο • Κυβερνήσεις

Σήμερα, το πλήθος των έργων-πιλότων που έχουν εφαρμοστεί ή είναι σε φάση υλοποίησης δεν ξεπερνούν τα 700, από τα οποία τα 250 περίπου είναι κυβερνητικά, σε όλο το κόσμο. Στην Ευρωπαική Ένωση υπάρχουν περίπου 23 εκατομύρια επιχειρήσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους (www.globalsmallbusinessblog.com/2011/03/how-many-smes-ineu.html?m=1), ενώ σύμφωνα με το European Commission Blockchain Observatory, μόνο 300 από αυτές τις εταιρείες έχουν ξεκινήσει κάποιο έργο blokchain (outlierventures.io/trackers/), πλέον των 73 κυβερνητικών έργων, σύμφωνα με το Observatory of Public Sector Innovation (OPSI).

Πρακτικά απευθυνόμαστε σε μια εντελώς παρθένα αγορά, όπου σύμφωνα με την έρευνα της Juniper Research, 6 στις 10 επιχειρήσεις πλέον δείχνουν ενδιαφέρον σε αυτή τη τεχνολογία (www.juniperresearch.com/press/press-releases/6in-10-large-corporations-considering-blockhain)

Εδώ να σημειώσουμε ότι η τεχνολογία αυτή μπορεί να δουλέψει ανεξάρτητα και αυτόνομα είτε επικουρικά και συμπληρωματικά σαν ένα ενδιάμεσο επίπεδο, στο υπάρχον πληροφοριακό σύστημα της επιχείρησης του πελάτη.

Πως είναι ο ανταγωνισμός σας στην αγορά ?

Ο ανταγωνισμός μας προέρχεται κυρίως από τους μεγάλους τεχνολογικούς γίγαντες όπως IBM, MICROSOFT, ORACLE, EY, PcW κ.α.,  που προσπαθούν να εδραιωθούν στο νέο παγκόσμιο χάρτη ως οι βασικοί πάροχοι λύσεων blockchain για επιχειρήσεις, χρησιμοποιώντας την έτοιμη μεγάλη πελατειακή τους βάση και εκμεταλλεύοντας την εταιρική τους φήμη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το σημαντικό είναι ότι οι εταιρείες αυτές δεν απευθύνονται σε επιχειρήσεις χαμηλού τζίρου και τοπικού χαρακτήρα. Επίσης, αξιοσημείωτο είναι ότι σε όλες αυτές τις μεγάλες επιχειρήσεις, η BitRezus έχει συνεργασία ως delivery agent και επιπλέον είμαστε σε θέση να τους πουλήσουμε το δικό μας πρωτόκολλο ως τεχνολογικοί πάροχοι γνωρίζοντας ότι δεν διαθέτουν κάποιο δικό τους, αλλά χρησιμοποιούν συνήθως open source πρωτόκολλα, όπως το hyperledger της Linux Foundation.

Οι μικρές εταιρείες πληροφορικής τοπικού/εθνικού χαρακτήρα δεν θεωρούνται ανταγωνιστές αλλά δυνητικοί πελάτες – συνεργάτες μας, αφού οι δυνατότητές τους σταματούν στην κατασκευή αποκεντρωμένων εφαρμογών που βασίζονται κατά 99% σε δημόσιο πρωτόκολλο και όχι ιδιωτικό.

Συνεπώς, οι εταιρείες αυτές θα μπορούν ενδεχομένως να προστεθούν στο δίκτυο επίσημων συνεργατών μας ως αντιπρόσωποι στις χώρες δράσης τους.

Γιατί κάποιος να επιλέξει τη BitRezus?

Η κυρίαρχη διαφορά που μας προσδίδει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών μας, είναι ότι ο πυρήνας της BitRezus έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει το δικό της πρωτόκολλο και ως εκ τούτου, έχει μελετήσει και αναλύσει όλα τα υπόλοιπα πρωτόκολλα, ακόμα και αυτά που χρησιμοποιούνται από τους μεγάλους παίκτες του ανταγωνισμού.

Συνεπώς, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που έχουν τα υπόλοιπα πρωτόκολλα σε σχέση με το δικό μας. Πάρα ταύτα, μπορούμε κατά απαίτηση του πελάτη να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε λύσεις και στα υπόλοιπα πρωτόκολλα της αγοράς, αν και εφόσον κατά την ανάλυση αναγκών κριθεί αναγκαίο.

Επιπλέον της τεχνογνωσίας που διαθέτουμε σε διεθνή, μεγάλης πολυπλοκότητας και κρισιμότητας έργα ευρείας κλίμακας αλλά και της μακρόχρονης εμπειρίας των στελεχών που απαρτίζουν την ηγετική ομάδα και τον πυρήνα της BitRezus, έχουμε ακαδημαική συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Κύπρου και το UCL Λονδίνου. Το γεγονός αυτό μας προσφέρει τη δυνατότητα οργάνωσης και διεξαγωγής αξιόπιστης έρευνας και διάχυσης των αποτελεσμάτων όταν χρειάζεται, πριν ή μετά την υλοποίηση ενός έργου.

Ποιό είναι το όραμά σαν εταιρεία?

Το κοινό όραμα των συνιδρυτών είναι η εφαρμογή των τεχνολογιών αυτών προσφέροντας κάθετες λύσεις για την επίλυση προβλημάτων που παραμένουν άλυτα με τις «παραδοσιακές» τεχνολογίες, ενόψη 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Για την υλοποίηση του οράματός μας σκοπεύουμε να προσελκύσουμε επιστήμονες του εξωτερικού, προσφέροντας σοβαρά κίνητρα επαναπατρισμού στην Ελλάδα. Παρόλο που έχουμε παρουσία στη Ρωσία και τη Νορβηγία, η Αθήνα έχει επιλεγεί ως τεχνολογική μας έδρα για δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης, δεδομένης της πίστης και αφοσίωσής μας στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, έχοντας απόφοιτους υψηλών προδιαγραφών, τους οποίους σκοπεύουμε να στηρίξουμε και να αναδείξουμε.

Τι συμβουλές δίνετε στους νέους επιχειρηματίες out there?

Να πιστεύουν στον εαυτό τους και σε αυτό που κάνουν, να προσπαθούν να μαθαίνουν καλύτερα τον εαυτό τους κάθε μέρα αλλά και την αγορά στην οποία κινούνται, να επιλέξουν άτομα στην ομάδα με τα οποία γνωρίζουν αρκετά χρόνια και τα πάνε καλά σαν φίλοι, γιατί στις δύσκολες στιγμές που θα έρθουν (γιατί θα έρθουν κάποια στιγμή), να είναι σε θέση να μπορούν να επικοινωνούν για να μην υπάρχουν στο τέλος εκπλήξεις.

Αναφορά με τους επενδυτές, να έχουν πάντα ένα στρατηγικό σχέδιο, να μην το βάζουν ποτέ κάτω και να μπορούν να πιτσάρουν την ιδέα τους σε 30 δεύτερα, όπου και αν βρίσκονται. Τέλος, να προσπαθούν να πηγαίνουν σε hackathons, events και demo days γιατί εκεί βρίσκονται συνήθως πολύ αξιόλογα άτομα που μπορεί να έχουν το ίδιο όραμα. Networking is everything.

BitRezus Blockchain Factory

www.bitrezus.com

info@bitrezus.com

Ελλάδα: (+30) 6997600401

Νορβηγία: (+47) 93886638

Ρωσία: (+7) 9055325608