Συνέντευξη στο Startup.gr: Χριστόφορος Βενετσανάκης & Άρης Κεφαλογιάννης της Renthis2me μιλάνε για την “Airbnb” των αντικειμένων!

    Από: Startup Team

Είμαστε η Renthis2me, μια πλατφόρμα όπου τα άτομα μπορούν να ενοικιάσουν τα αντικείμενα τους σε άλλα άτομα. Με μια φράση θα μπορούσαμε να χαρακτηριστούμε ως η “Η Airbnb” των αντικειμένων. Όραμα μας είναι να δημιουργήσουμε έναν κόσμο που όλα τα μοιράζεσαι, ένα κόσμο που όλα σου «ανήκουν». Μαζί μπορούμε να αλλάξουμε τις καταναλωτικές συνήθειες και να καταπολεμήσουμε μία μάστιγα, τον υπερκαταναλωτισμό.

Σε ποιους απευθύνεται και τι υπηρεσίες προσφέρετε;

Η Renthis2me απευθύνεται σε όσους κουράστηκαν να περιορίζονται σε συγκαταβατικές λύσεις. Σε εκείνα τα άτομα που θέλουν να ζουν νέες εμπειρίες. Ξέρετε, το μέγιστο πρόβλημα που εμείς θέλουμε να λύσουμε είναι ότι πολλές φορές τα χρήματα αποτελούν το εμπόδιο στις ανάγκες μας, στις επιθυμίες. Η λύση μας είναι απλή. Έχουμε δημιουργήσει μια πλατφόρμα που γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ του ιδιοκτήτη αντικείμενων(Owner) και του ενοικιαστή αντικείμενων(Renter).

Με την Renthis2me λοιπόν μπορείς να κερδίζεις «smart» money από αντικείμενα που όλοι έχουμε και «κάθονται» σπίτι μας ενώ παράλληλα ο Renter ικανοποιεί τις καταναλωτικές του ανάγκες με πολύ χαμηλό κόστος.

 

Τι λέτε σε ένα άτομο για το θέμα ασφάλειας των αντικειμένων;

Γνωρίζουμε για τα αντικείμενα σου, ξέρουμε ότι πέρα από την οικονομική αξία έχουνε και κάποια συναισθηματική αξία. Στην Renthis2me βασική μας προτεραιότητα αποτελεί η διασφάλιση των αντικείμενων σας.

Η διαδικασία της ασφαλείας ξεκινάει από την πρώτη στιγμή στο website μας. Οι ενοικιαστές για να μπορέσουν να ενοικιάσουν-πάρουν ένα αντικείμενο πρέπει να έχουν δημιουργήσει έναν λογαριασμό στον οποίο πρέπει να καταχωρήσουν στοιχεία για εκείνους, όπως την διεύθυνση, την ταυτότητα τους, φωτογραφίες τους και άλλα. Έπειτα η Renthis2me ελέγχει τα στοιχεία που καταχώρησαν και αποδέχεται ή απορρίπτει τον εκάστοτε χρήστη. Στην συνέχεια όταν θέλουν να επιλέξουν ένα αντικείμενο στέλνεται στους Ιδιοκτήτες ένα αίτημα σχετικά με την ενοικίαση του αντικείμενου. Οι ιδιοκτήτες είναι εκείνοι που αποφασίζουν αν θα δώσουν ή όχι το αντικείμενο τους για ενοικίαση στον συγκεκριμένο χρήστη. Έπειτα και με βασική προϋπόθεσή ότι ο ιδιοκτήτης έχει αποδεχθεί το αίτημα της ενοικίασης, υπογράφεται το ιδιωτικό συμφωνητικό ασφάλειας.

Το συγκεκριμένο νομικό έγγραφο έχει δημιουργηθεί από τον νομικό σύμβουλο της Renthis2me. Με λίγα λόγια, το ιδιωτικό συμφωνητικό είναι ένα χαρτί που καθιστά νομικά υπεύθυνό για κάθε είδους ζημιά ή κλοπή το χρήστη που έχει ενοικιάσει το αντικείμενο από εσάς.

Στο website μας επίσης υπάρχει η διαδικασία της αξιολόγησης των χρηστών. Άτομα με χαμηλή αξιολόγηση θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.

Ποια ήταν η κυριότερη δυσκολία που αντιμετωπίσατε στο ταξίδι σας;

Αυτό νομίζω είναι από τις πιο όμορφες ερωτήσεις και πάντα με τον συνεργάτη μου μαλώνουμε ποιος θα την απαντήσει. Στην Renthis2me έχουμε αλλάξει τον όρο δυσκολία και πρόβλημα με τη λέξη πρόκληση-Challenge. Ο Ray Dailo δίνει μια εξίσωσή σχετικά με την επιτυχία και την πρόοδο. Progress=Pain+Reflection.

Η κυριότερη δυσκολία που αντιμετωπίζουμε ακόμα και σήμερα είναι η επιλογή συνεργατών. Είναι πολύ δύσκολό να βρεις και να επιλέξεις κατάλληλους συνεργάτες που ευθυγραμμίζονται με το όραμα και το mentality μας.

 

Ποιο είναι το highlight που έχετε ζήσει με την Renthis2me;

Υπάρχουν πολλές όμορφες στιγμές που έχουμε να θυμόμαστε από την Renthis2me. Αυτήν που ξεχωρίζω είναι η μέρα που μας είχε καλέσει ο Καθηγητής του ΕΚΠΑ Κ.Λιβιεράτος για να μιλήσουμε με φοιτητές για την Renthis2me. Η παρουσίαση πήγε αρκετά καλά, το QnA κομμάτι κράτησε παραπάνω από 45 λεπτά σε πλαίσιο συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων με τους φοιτητές του τμήματος ΟΔΕ. Το κορυφαίο σημείο όμως ήταν μετά την παρουσία, που μιλώντας με 2 φοιτητές μας είπαν ότι τους εμπνεύσαμε να ξεκινήσουν και εκείνοι κάτι δικό τους. Ευελπιστούμε να έρθουν καινούργιες και ακόμα ομορφότερες στιγμές στο μέλλον.

 

Πείτε μας 1-2 ελληνικά (ή μη) Startups που θαυμάζετε και γιατί;

Το ελληνικό σύστημα έχει κάνει φοβερά βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια και σε αυτό έχουν συμβάλει σχεδόν όλοι οι συντελεστές. Το κράτος με την ίδρυση του Elevate Greece, Τα VC και business angel που εμπιστεύονται ελληνικές start-ups για επένδυση και φυσικά στους ίδιους τους Start-uppers. Ειλικρινά το οικοσύστημα είναι μοναδικό, ο κόσμος ανοιχτός να συζητήσει μαζί σου, να δώσει feedback και να συνεργαστεί. Θυμάμαι ακόμα από τις πρώτες μέρες που είχαμε ξεκινήσει την Renthis2me και είχαμε γράψει ένα post σε ένα από τα γνωστά Facebook groups για start-up στην Ελλάδα με θέμα, πως σας φαίνεται η ιδέα της Renthis2me. Είχαμε πάρει παραπάνω από 40 σχόλια και τουλάχιστον 10 προσωπικά μηνύματα για να μας δώσουν Feedback. Απλά συγκινητικό.

Αν πρέπει να ξεχωρίσω 2 ελληνικά Startups, θα έλεγα την Wealthyhood διότι με εμπνέει το όραμα της, που είναι ο εκδημοκρατισμός των επενδύσεων και του Private banking που για χρόνια ήταν μόνο για λίγους. Επίσης ο Douleutaras είναι ένα εξαιρετικά success story που θαυμάζουμε και θέλουμε να μιμηθούμε σε πολλά ζητήματα. Σαν Marketplace και εμείς αντιμετωπίζουμε παρόμοια προβλήματα. όπως το chicken-egg problem.

 

Τι συμβουλές δίνετε για τους νέους επιχειρηματίες out there;

Αρχικά, δεν θεωρούμε τους εαυτούς μας ακόμα σε θέση να δίνουμε συμβουλές σε άλλους. Αν έπρεπε όμως να έλεγα κάτι σε κάποιον που θέλει να ξεκινήσει κάτι δικό του, αυτό είναι να παραμείνει curious, διψασμένος και ανήσυχος. Σε όλη τη διάρκεια του επιχειρηματικού του ταξιδιού. Άλλωστε όπως γράφει και ο Καβάφης στο ποίημα του «Ιθάκη», σημασία έχει το ταξίδι και όχι προορισμός.

 

Βρείτε τους:

Website: renthis2me.com/

LinkedIn: www.linkedin.com/company/renthis2me/

Facebook: www.facebook.com/Renthis2me

Instagram: www.instagram.com/renthis2me/

Tik Tok: www.tiktok.com/@renthis2me