Συνέντευξη στο Startup.gr: Δημήτρης Σερελέας & Γιώργος Μαλαματλής ιδρυτές του myTeam – Mια πλατφόρμα που φέρνει τον αθλητισμό πιο κοντά στην τεχνολογία

    Από: Startup Team
myteam

Η ιστορία του myTeam ξεκινάει από μια απλή παρατήρηση: στον αθλητικό κόσμο, πολλά πράγματα γίνονταν ακόμα με πιο παραδοσιακούς τρόπους, χωρίς τη βοήθεια της τεχνολογίας. Ο Δημήτρης Σερελέας και ο Γιώργος Μαλαματλής, δύο νέοι επιχειρηματίες, παθιασμένοι με τον αθλητισμό και με εμπειρία στο tech industry, σκέφτηκαν πως ήρθε η ώρα για αλλαγή.

Έτσι, δημιούργησαν το myTeam, μια πλατφόρμα που φέρνει τον αθλητισμό πιο κοντά στην τεχνολογία. Το myTeam “ψηφιοποιεί” όλες τις καθημερινές διαδικασίες που συνδέουν ομάδες, προπονητές, αθλητές και γονείς, κάνοντας την επικοινωνία και την οργάνωση πιο εύκολη από ποτέ.

Πλέον, η προετοιμασία προγραμμάτων προπόνησης και αγώνων, οι εγγραφές αθλητών, η παρακολούθηση παρουσιών και η διαχείριση συνδρομών γίνονται παιχνιδάκι. Το myTeam φέρνει ευελιξία και αποτελεσματικότητα στον αθλητικό κόσμο, βελτιώνοντας την εμπειρία για όλους.

Συνοψίζοντας, το myTeam δεν είναι απλά μια εφαρμογή. Είναι η στροφή προς μια νέα εποχή, όπου ο αθλητισμός αγκαλιάζει την τεχνολογία για να λειτουργήσει ακόμα καλύτερα!

Πείτε μας λίγα λόγια για το προϊόν/ υπηρεσία σας.

Απάντηση: Δ.Σ

Το myTeam είναι η n1 ψηφιακή πλατφόρμα διαχείρισης, σχεδιασμένη ειδικά για αθλητικά σωματεία, συλλόγους και ακαδημίες. Ο βασικός μας στόχος είναι η ψηφιοποίηση των εσωτερικών διαδικασιών των συλλόγων και η διευκόλυνση της καθημερινότητας των μελών και των χρηστών της. Προσφέρουμε μια ολοκληρωμένη λύση που χρειάζεται κάθε σύλλογος για να λειτουργήσει αποδοτικά και να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη των αθλητών του.

Σε ποιους απευθύνεται και τι υπηρεσίες προσφέρετε;

Απάντηση: Δ.Σ

To myTeam απευθύνεται σε αθλητικά σωματεία ανεξαρτήτως μεγέθους, σε προπονητές, αθλητές και γονείς. Προσφέρει ψηφιακές υπηρεσίες διαχείρισης για τη βελτιστοποίηση διαφόρων διαδικασιών, όπως οικονομικές συναλλαγές, επικοινωνία, διαμόρφωση προγραμμάτων προπόνησης και εύκολη πρόσβαση σε πληροφορίες για τους χρήστες της πλατφόρμας. Επιπλέον, επεκτείνεται και σε άλλες υπηρεσίες και παροχές, με στόχο να γίνει ένα οικοσύστημα που θα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας κάθε συλλόγου.

Τι είναι αυτό που σας ξεχωρίζει από άλλες εταιρείες;

Απάντηση: Γ.Μ

Σε αντίθεση με άλλες εταιρίες, το myTeam δεν είναι απλά μια εφαρμογή διαχείρισης, αλλά μια ολοκληρωμένη λύση που έχει σχεδιαστεί ειδικά για τις ανάγκες των αθλητικών συλλόγων.

Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους συλλόγους να λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά, να εξοικονομήσουν χρόνο και χρήματα, και να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη των αθλητών τους. Αυτό που μας διαφοροποιεί από άλλες εταιρίες είναι η εξειδίκευσή μας στην αθλητική ψηφιακή διαχείριση μέσω της πλατφόρμας του myTeam. Έχουμε αφουγκραστεί τις ανάγκες των αθλητικών συλλόγων και ακαδημιών με τέτοιο τρόπο ώστε να αναπτύξουμε τις λειτουργίες μας κατάλληλα και να τις καλύψουμε σ’ένα μεγάλο ποσοστό, με μεθοδικότητα και καινοτομία.

Ποια είναι η κυριότερη δυσκολία που αντιμετωπίσατε στο ταξίδι σας;

Απάντηση: Δ.Σ

Ενώ μπορεί να φαίνεται τυπικό, προσωπικά πιστεύω ότι το κλειδί είναι να βρεις τους πρώτους πελάτες και μαζί τους να αναπτύξεις το προϊόν ή την υπηρεσία σου. Φυσικά, η αρχική χρηματοδότηση για το MVP μιας επιχείρησης είναι επίσης σημαντική, αλλά όλα δεν έχουν την ίδια σημασία χωρίς τους πρώτους πελάτες οι οποίοι θα σε εμπιστευτούν.

Πείτε μας 1-2 ελληνικά η (και μή) startups που θαυμάζετε και γιατί; 

Απάντηση: Γ.Μ

To Slack ξεχωρίζει στη λίστα των startups που έχουν κερδίσει τον θαυμασμό μας τα τελευταία 10 χρόνια. Ο λόγος δεν είναι μόνο η παγκόσμια επιτυχία του ή η εξαγορά του από τη Salesforce, αλλά και η σημαντική συνεισφορά που προσφέρει στην εσωτερική μας επικοινωνία καθημερινά. Ωστόσο, το κυριότερο είναι ο τρόπος με τον οποίο εισήλθε στην αγορά.

Δημιουργήθηκε αρχικά ως εργαλείο επικοινωνίας για το online παιχνίδι Glitch. Όταν το Glitch αποδείχθηκε μη βιώσιμο, οι ιδρυτές του έλαβαν μια κομβική απόφαση. Αντί να εγκαταλείψουν το project τους, μετέτρεψαν το Slack σε pilot project και το λάνσαραν στην αγορά.

Η ανταπόκριση ήταν άμεση και εντυπωσιακή. Μέσα σε 24 ώρες, 8.000 potential users έσπευσαν να δοκιμάσουν το Slack. Ήταν η αδιαμφισβήτητη απόδειξη ότι οι δημιουργοί του είχαν στα χέρια τους ένα δυνατό proof of concept. Αυτό το pivot όχι μόνο έσωσε την εταιρεία, αλλά την εκτόξευσε στην κορυφή. Σήμερα, το Slack είναι μέσα στα πιο επιτυχημένα startups στον κόσμο, αποτελώντας πηγή έμπνευσης για aspiring entrepreneurs. Φυσικά, στο myTeam είναι το κύριο μέσο επικοινωνίας μας.

Ως ιδρυτής start-up αλλά και UI/UX designer δε θα μπορούσα παρα να θαυμάζω το Canva. Αφενός γιατί δημιουργήθηκε από μια “συνάδελφο” graphic designer, την Melanie Perkins, και αφετέρου γιατί υιοθετεί άψογα το user centered design. Αποτέλεσμα είναι να παρέχει ένα απ΄τα πιο φιλικά interface που επιτρέπει σε οποιονδήποτε να δημιουργήσει professional ή semi-professional ψηφιακά και έντυπα αρχεία.

Εκτός από την πρακτική αξία του Canva, η εταιρεία μας διατηρεί και μια συναισθηματική σύνδεση με αυτό. Ο Lars Rasmussen, ένας από τους Angel Investors μας, υπήρξε επίσης ένας από τους πρώτους επενδυτές στο Canva. Έτσι, νιώθουμε μια ιδιαίτερη σύνδεση με την εταιρεία και χαίρουμε που μοιραζόμαστε μια κοινή ιστορία.

Επιπλέον, ακόμα και άτομα χωρίς εμπειρία στο design μπορούν να αξιοποιήσουν το Canva! Μέλη της ομάδας μας που δεν είναι designers το χρησιμοποιούν συχνά, κυρίως για τη δημιουργία posts στα social media.

Τι συμβουλές δίνετε στους νέους επιχειρηματίες out there; 

Απάντηση: Γ.Μ

H πιο σημαντική συμβουλή για έναν νέο founder θα ήταν να επικεντρωθούν αρχικά στην υλοποίηση ενός MVP πριν βιαστούν να φτάσουν στο τελικό τους όραμα.

Το MVP αποτελεί ουσιαστικά την πυρηνική λειτουργικότητα του προϊόντος, αρκετή για να καλύψει μια βασική ανάγκη της αγοράς και να συλλέξει πολύτιμη ανατροφοδότηση από τους πρώτους χρήστες. Αυτή η στρατηγική προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα.

Καταρχάς, οδηγεί σε εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων σε σύγκριση με την ανάπτυξη ολόκληρου του προϊόντος εξ αρχής. Επιπλέον, η γρήγορη κυκλοφορία του MVP επιτρέπει στη startup να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, έχοντας παρουσία στην αγορά ενώ παράλληλα λαμβάνει κρίσιμα δεδομένα χρηστών. Αυτή η διαδικασία ανατροφοδότησης λειτουργεί ως εργαλείο επικύρωσης της αρχικής ιδέας, επιβεβαιώνοντας κατά πόσο υπάρχει πραγματική ζήτηση για την προτεινόμενη λύση.

Τελικά, ένα καλοσχεδιασμένο MVP μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες προσέλκυσης επενδύσεων, καθώς αποδεικνύει την επικύρωση της ιδέας σε πραγματικούς χρήστες. Ας σημειωθεί πως η πορεία μιας startup δεν είναι πάντα γραμμική. Εάν το MVP αποκαλύψει ότι η αρχική ιδέα δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αγοράς, τότε η εταιρεία θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για μια στρατηγική pivot.

Με απλά λόγια, το pivot αντιπροσωπεύει μια αλλαγή κατεύθυνσης, μια προσαρμογή με βάση τα συμπεράσματα που προέκυψαν από το MVP. Η ικανοποίηση υιοθέτησης ενός pivot επιδεικνύει την ωριμότητα και την ευελιξία της startup, επιτρέποντάς της να διορθώσει την πορεία της και να αποφύγει τη σπατάλη πόρων σε μια μην ελπιδοφόρα κατεύθυνση. Στην καλύτερη περίπτωση, ένα επιτυχημένο pivot μπορεί να οδηγήσει σε μια ακόμη πιο βελτιωμένη εκδοχή της αρχικής ιδέας, η οποία θα αξιοποιεί τα μαθήματα που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της φάσης του MVP.

Κλείνοντας, θα έλεγα πως ο προγραμματισμός ενός MVP και η δυνατότητα προσαρμογής μέσω pivot, όταν χρειάζεται, αποτελούν θεμελιώδεις πυλώνες για κάθε φιλόδοξη startup. Το κλειδί βρίσκεται στην ευελιξία και την ικανότητα να μαθαίνεις συνεχώς από την αγορά και τους χρήστες της. Ακολουθώντας αυτές τις αρχές, οι founders μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχίας τους στον απαιτητικό χώρο των startups.

Κανάλια επικοινωνίας 

Website: my-team.co/

Facebook: www.facebook.com/myTeamSportsApp

Instagram: www.instagram.com/myteamapp_/

Linkedin: www.linkedin.com/company/myteamapp/