Συνέντευξη στο Startup.gr: Γιώργος Σακελλαρόπουλος – ιδρυτής των πολυβραβευμένων βιολογικών ελαιώνων

    Από: Startup Team

Αποφασίσαμε να ασχοληθούμε συνειδητά με τη βιολογική καλλιέργεια, γνωρίζοντας τα οφέλη που αυτή συνεπάγεται για το περιβάλλον, αλλά και για την ανθρώπινη υγεία. Ξεκινήσαμε το 1992, όταν η βιολογική γεωργία ήταν άγνωστη τότε στην Ελλάδα. Επιλέξαμε τον τόπο μας, την Σπάρτη Λακωνίας, όπου οι συνθήκες είναι ιδανικές για την καλλιέργεια ελιάς.

Στόχος μας δεν ήταν να παράγουμε τεράστιες ποσότητες ελαιολάδου και ελιών. Εξαρχής, εκπαιδευτήκαμε, δοκιμάσαμε, πειραματιστήκαμε και εν συνεχεία αποφασίσαμε πως είναι μονόδρομος για εμάς η παραγωγή πιστοποιημένων βιολογικών ελαιοπροϊόντων limited edition, με ταυτότητα και υγειοπροστατευτικές ιδιότητες.

Είμαστε ο ορισμός του πολύ γνωστού όρου στο εξωτερικό Single Estate βιολογικού παραγωγού, αλλά σε συγκεκριμένο Terroir και με μεθόδους που συνδυάζουν τις ιδιαίτερες γεύσεις του τόπου, κρατώντας πάντα ψηλά στην ταυτότητα τους το Ελληνικό στοιχείο και την διαχρονική παράδοση του τόπου μας και της χώρας μας.

Πείτε μας λίγα λόγια για τα προϊόντα σας

Με εξαγωγικό χαρακτήρα και παρουσία σε πάνω από 15 χώρες, παράγουμε καινοτόμα βιολογικά προϊόντα με εξαιρετικά ασυνήθιστους συνδυασμούς, ιδιαίτερα αρώματα και γεύσεις. Αναδεικνύουν ξεχασμένες εποχές και διαθέτουν μοναδικά και ανώτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά,  με στόχο να ανήκουν στα λειτουργικά τρόφιμα, δηλαδή  τρόφιμα τα οποία πέρα από την γεύση τους, προσφέρουν στην ανθρώπινη υγεία.

Στα ελαιοπροϊόντα μας περιλαμβάνονται το limited edition βιολογικό πρωτέλαιο, το άθερμο αγουρέλαιο, τα εξαιρετικά παρθένα μονοποικιλιακά ελαιόλαδα, τα αρωματικά gourmet ελαιόλαδα και πρόσφατα τα νέα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα Plus Health με ιδιαίτερα υψηλά υγειοπροστατευτικά συστατικά. Εκτός όμως από τα βιολογικά ελαιόλαδα έχουμε διακριθεί διεθνώς και για την καινοτομία που εφαρμόζουμε στην παραγωγή βιολογικών gourmet ελιών Καλαμών και πράσινων ελιών, προϊόντα φυσικής ζύμωσης, με ελάχιστο αλάτι και χωρίς παστερίωση, που παράγονται μέσα από ειδικές διαδικασίες που παρακολουθούνται επιστημονικά.

Τα βιολογικά ελαιόλαδα και οι ελιές μας έχουν τιμηθεί με τον αριθμό ρεκόρ των 562 διεθνών βραβεύσεων στους εγκυρότερους διεθνείς διαγωνισμούς γευσιγνωσίας για την εξαιρετική ποιότητα τους,  ενώ λόγω των υψηλών ωφέλιμων συστατικών τους συμμετέχουν σε πανεπιστημιακές μελέτες και κλινικές έρευνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την προστασία της ανθρώπινης υγείας.

 

Σε ποιους απευθύνονται και τι υπηρεσίες προσφέρετε;

Τα ελαιόλαδο και οι επιτραπέζιες ελιές μας απευθύνονται σε όσους αναζητούν ένα καινοτόμο τρόφιμο, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και εξαιρετικά υψηλή ποιότητα.

Ειδικά τα τελευταία χρόνια, με όλες τις επιστημονικές έρευνες και ανακαλύψεις, βλέπουμε πως υπάρχει συνειδητή ζήτηση και σε χώρες που παραδοσιακά δεν ήταν καταναλωτές ελαιολάδου ή επιτραπέζιων ελιών.

Αποτελεί νέα πραγματικότητα η μεγάλη στροφή του καταναλωτικού κοινού στην υγιεινή διατροφή και στις “πράσινες” παραγωγικές διαδικασίες, γιατί ο κόσμος ευαισθητοποιήθηκε περαιτέρω με όσα συμβαίνουν γύρω μας. Ιδιαίτερα τα τελευταία έτη, βλέπουμε ότι οι καταναλωτές κινητοποιούνται και στρέφονται σε αυθεντικά φυσικά τρόφιμα, ως η πρώτη επιλογή τους, έναντι άλλων. Και τα βιολογικά, λειτουργικά ελαιοπροϊόντα που παράγουμε ηγούνται σε αυτή τη στροφή.

 

Τι είναι αυτό που σας κάνει να ξεχωρίζετε από άλλες εταιρείες;

Έχουμε εστιάσει, με επιστημονική τεκμηρίωση και διεθνή αναγνώριση, στην παραγωγή λειτουργικών τροφίμων υψηλής ποιότητας, δηλαδή τροφίμων που έχουν αποδεδειγμένα οφέλη για την ανθρώπινη υγεία.

Σήμερα, τα βιολογικά ελαιόλαδα μας, αξιοποιούνται στην τριετή έρευνα «Παρεμβατική Μελέτη Μεσογειακής Διατροφής», που πραγματοποιείται από το πανεπιστήμιο του Harvard και τη σχολή Δημόσιας Υγείας, στην καθημερινή διατροφή 1000 εθελοντών πυροσβεστών σε 44 πυροσβεστικούς σταθμούς των Ηνωμένων Πολιτειών.

Παράλληλα, οι βιολογικές ελιές Καλαμών των ελαιώνων μας συμμετέχουν αποκλειστικά στην έρευνα με τίτλο «Olives for Health», που διενεργείται από ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Yale της Αμερικής, σε συνεργασία με ερευνητές από το τμήμα Καρδιολογίας, της Ιατρικής Σχολής του Yale. Η έρευνα βρίσκεται πλέον στην γνωστή επιστημονική βάση δεδομένων κλινικών μελετών ClinicalTrials.gov (με κωδικό NCT05218980), των 50 πολιτειών της Αμερικής και άλλων 220 χωρών, και διατηρείται από την Εθνική Ιατρική Βιβλιοθήκη (National Library of Medicine) στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ.

Σκοπός αυτών των μελετών είναι να εκτιμήσουν τα οφέλη στην ανθρώπινη υγεία που προκύπτουν από την καθημερινή κατανάλωση των βιολογικών ελαιοπροϊόντων μας.

Σημαντική είναι επίσης η πρώτη κλινική μελέτη του ΕΚΠΑ σχετικά με τη θετική επίδραση της καθημερινής κατανάλωσης ελιών τύπου Καλαμών των ελαιώνων μας στο λιπιδαιμικό προφίλ υγιών εθελοντών και ειδικότερα στον λόγο LDL/HDL χοληστερόλης και στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Ταυτόχρονα, διεξήχθη δεύτερη κλινική μελέτη, από το 2017 έως το 2021, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 100 ασθενείς εθελοντές και της οποίας τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν πολύ σύντομα. Η συγκέντρωση των ωφέλιμων συστατικών στις επιτραπέζιες ελιές μας, επέτρεψαν στην ερευνητική ομάδα της Φαρμακευτικής Σχολής του ΕΚΠΑ να μετατρέψει την ελιά σε σκόνη και έπειτα σε κάψουλα για την μείωση της χοληστερόλης. Η ομάδα του ΕΚΠΑ έχει προχωρήσει στην κατοχύρωση αυτής της μεθόδου με διεθνές δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

 

Ποια ήταν η κυριότερη δυσκολία που αντιμετωπίσατε στο ταξίδι σας;

Η παραγωγή βιολογικού ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών, στο επίπεδο που βρίσκονται τα προϊόντα των βιολογικών Ελαιώνων Σακελλαρόπουλου, είναι αρκετά δύσκολη και έχει αρκετά προαπαιτούμενα. Χρειάζεται συνεχής επιμόρφωση, παρακολούθηση των αγορών και των εξελίξεων στο χώρο του ελαιολάδου, συνεχή παρουσία στους ελαιώνες, ιδιαίτερη φροντίδα στα ελαιόδεντρα, εκμάθηση των πλέον εξελιγμένων τεχνικών παραγωγής, υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων με απόλυτη αφοσίωση. Καθώς  στην βιολογική καλλιέργεια δεν επιτρέπονται σκευάσματα για την καταπολέμηση οποιουδήποτε ανεπιθύμητου φαινομένου ή για την αύξηση της ετήσιας παραγωγής, χρειάζονται εξειδικευμένες λύσεις, ιδιαίτερη ενασχόληση και εμπειρία. Θεωρούμε βασικότερο παράγοντα όλων, την επιστημονική εκπαίδευση και την πρακτική κατάρτιση μας σε ότι αφορά στην παραγωγή αυτών των ελαιοπροϊόντων.

Η πρακτική απόδειξη της υψηλής αυτής ποιότητας ήταν και είναι η συμμετοχή μας σε αναγνωρισμένους διεθνείς διαγωνισμούς. Εκεί όμως, ο συναγωνισμός και ο βαθμός δυσκολίας που συναντήσαμε από το 2012 που συμμετέχουμε έως και σήμερα είναι τεράστιος. Δεν συγχωρείται το παραμικρό ελάττωμα από τους ειδικούς κριτές, με ταυτόχρονα σημαντικό συναγωνισμό και εξαιρετικές συμμετοχές από πολύ μεγάλες εταιρείες με τεράστιες ποσότητες που φυσικά έχουν πολλές επιλογές ποιοτήτων και ποικιλιών, ανά τον κόσμο.

Για αυτό τον λόγο απαιτήθηκαν 20 χρόνια προετοιμασίας, εξέλιξης και βελτίωσης ώστε να γίνει εφικτό να βρεθούμε σε αυτό το επίπεδο. Έως σήμερα τα προϊόντα των βιολογικών ελαιώνων Σακελλαρόπουλου έχουν τιμηθεί στους μεγαλύτερους, πλέον αναγνωρισμένους και έγκυρους διαγωνισμούς του κόσμου με 564 διεθνή βραβεία αποκλειστικά για την γεύση και την υψηλή ποιότητα τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η διάκριση του gourmet ελαιολάδου μας Majestic Blend EVOO ως το Νο.1 ελαιόλαδο παγκοσμίως για το 2018 και το 2021 στην κατηγορία του, βάσει της παγκόσμιας κατάταξης EVOO World Ranking, αλλά και η μοναδική και υψηλότατη διάκριση των 3 Χρυσών Αστεριών για τις gourmet ελιές «Πορτοκαλένιες», το 2022, στα πολύ γνωστά «Όσκαρ της Γεύσης» Great Taste Awards στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τι συμβουλές δίνετε για τους νέους επιχειρηματίες out there;

Θα τους έλεγα ότι το επιχειρείν δεν είναι ένας αγώνας ταχύτητας αλλά ένας αγώνας αντοχής, με πολλές και δύσβατες διαδρομές, με δύσκολες στιγμές που απαιτεί αντοχή και επιμονή στον στόχο.

Θα πρέπει να επιμορφωθούν σε βάθος πριν ξεκινήσουν, να αποκτήσουν γνώση, να δοκιμάσουν, να πειραματιστούν και να διδαχθούν από τα λάθη τους βάζοντας  την δική τους έμπνευση και ταυτότητα σε ότι κάνουν.

 

Βρείτε τους: 

 

Ιστοσελίδα: www.bioarmonia.gr

 

Social media

Facebook: www.facebook.com/ElaionesSakellaropoulou

Instagram: www.instagram.com/sakellaropoulos_organic/

YouTube: www.youtube.com/channel/UCXv1GaGoyW72qU36WQg8UEw

Twitter: twitter.com/SakelOrganic