Αποχωρουν επισήμως από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα οι ΗΠΑ

    Από: Startup Team

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση της εξόδου των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, μετά την επίσημη ενημέρωση των Ηνωμένων Εθνών από την Ουάσιγκτον.

Συγκεκριμένα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ενημέρωσαν τα Ηνωμένα Έθνη ότι θα αποχωρήσουν από τη Συμφωνία για το κλίμα και ξεκινά τη διαδικασία που θα κρατήσει έναν χρόνο, όπως είχε δεσμευτεί ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ από το 2017.

Η διαδικασία που ξεκινά σήμερα θα ολοκληρωθεί στις 4 Νοεμβρίου 2020, δηλαδή μία ημέρα μετά τις επόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ όπου θα είναι υποψήφιος ο Τραμπ διεκδικώντας μια δεύτερη θητεία.

Η απόφαση του Τραμπ εντάσσεται κατ’ αυτόν σε ένα ευρύτερο πακέτο μέτρων για να μειωθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια και οι περιορισμοί στην αμερικανική βιομηχανία, αλλά σημειώνεται την ώρα που επιστήμονες και πολλές κυβερνήσεις τονίζουν πως επείγει η εφαρμογή των αποφάσεων του Παρισιού για να αποφευχθούν οι χειρότερες συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη για το ανθρώπινο είδος.

Το Ελιζέ «λυπάται» για την επισημοποίηση της αποχώρησης των ΗΠΑ

«Λυπούμαστε» για την επισημοποίηση της αμερικανικής αποχώρησης , που «κάνει ακόμη πιο απαραίτητη τη γαλλοκινεζική συνεργασία για το κλίμα και την υπεράσπιση της βιοποικιλότητας», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του προεδρικού μεγάρου της Γαλλίας και συμπληρώνει πως τώτα είναι ακόμα πιο σημαντική η συνεργασία με την Κίνα.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ θα υπογράψουν αύριο Τετάρτη μια συμφωνία στις διατυπώσεις της οποίας συμπεριλαμβάνεται η διαπίστωση ότι η συμφωνία του Παρισιού για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι «μη αναστρέψιμη», δήλωσε αξιωματούχος προσκείμενος στη γαλλική προεδρία υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

«Το κείμενο που θα υπογραφτεί αύριο συμπεριλαμβάνει μια παράγραφο η οποία αναφέρεται στο ότι η συμφωνία του Παρισιού δεν είναι αναστρέψιμη», συμπλήρωσε.

Πηγή: insider.gr