Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη: Ετήσιος Απολογισμός 2022 Ανακύκλωσης Αποτσίγαρων

    Από: Startup Team

Ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη, ένας επιχειρηματικός όμιλος με 100 και πλέον χρόνια ιστορία και η πρώτη εταιρεία στον κλάδο του Mobility στην Ελλάδα που έθεσε σε εφαρμογή το πρωτοπόρο και φιλόδοξο εγχείρημα ανακύκλωσης αποτσίγαρων, δημοσιεύει τον πρώτο ετήσιο απολογισμό για το 2022.

Για το διάστημα από 1/1/2022 έως και 31/12/2022, από τους ειδικούς κάδους αντοχής ανακύκλωσης αποτσίγαρων που έχουν τοποθετηθεί από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Cigaret Cycle στις εγκαταστάσεις του Ομίλου Επιχειρήσεων Σαρακάκη στη Λεωφ. Αθηνών 71, συλλέχθηκαν 17.250 αποτσίγαρα συνολικού βάρους 17,25 κιλών.

Από την επεξεργασία τους μέσω της ανακύκλωσης θα προκύψουν 3,80 κιλά λίπασμα και 13,00 κιλά πρώτη ύλη βιομηχανικού πλαστικού.

Το συνολικό κέρδος για το περιβάλλον είναι 120,00 m3 (κυβικά) γλυκού ή αλμυρού νερού τα οποία σωθήκαν από τη ρύπανση.

Πιστός στη δέσμευσή του για υιοθέτηση και υλοποίηση πρακτικών φιλικών προς το περιβάλλον, μέσω της συνεργασίας με τη Cigaret Cycle, ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη φιλοδοξεί:

  1. Να συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση όλων για τους κινδύνους ρύπανσης του περιβάλλοντος από τα αποτσίγαρα
  2. Να διευρύνει τους τρόπους με τους οποίους φροντίζει για την ελαχιστοποίηση των ποσοτήτων των τελικώς παραγομένων αποβλήτων εφαρμόζοντας βέλτιστες τεχνικές ανάκτησης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης.

Τέτοιες πρωτοβουλίες και δράσεις αποτυπώνουν την προσήλωση του Ομίλου στη βιώσιμη ανάπτυξη και τις αρχές της κυκλικής οικονομίας ανοίγοντας το δρόμο προς την πράσινη κουλτούρα και την υιοθέτηση περιβαλλοντικής συνείδησης.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι:

  • Τα αποτσίγαρα είναι μια από τις πιο επικίνδυνες και ύπουλες μορφές περιβαλλοντικής ρύπανσης γιατί δεν είναι βιοδιασπώμενες.
  • Τα αποτσίγαρα περιέχουν αφθονία τοξικών χημικών ουσιών και πλαστικό και εξοντώνουν αθόρυβα και αόρατα με την ένταση όπλων μαζικής καταστροφής.
  • Τα αποτσίγαρα αποδομούνται με πολύ αργό ρυθμό.
  • Μόνο ένα τσιγάρο σε περίπου επτά λίτρα είναι θανατηφόρο για μικροοργανισμούς που βρίσκονται σε γλυκά νερά και αλμυρό νερό.
  • Στο εξωτερικό έχει δρομολογηθεί η ανακύκλωσή τους σε ειδικούς κάδους.
  • Το 40% των απορριμμάτων που συλλέγονται παγκοσμίως στους καθαρισμούς παραλιών είναι γόπες. Στην Ελλάδα «παράγουμε» περίπου 22 δισ. αποτσίγαρα ή 3.500 τόνους.