Πυρκαγιές-ρεκόρ κατακαίουν το τροπικό δάσος του Αμαζονίου

    Από: Startup Team

Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, στη Βραζιλία, κατακαίγεται από αριθμό-ρεκόρ δασικών πυρκαγιών φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η διαστημική υπηρεσία της χώρας. Ειδικότερα, το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Ερευνας (Inpe) της Βραζιλίας αναφέρει ότι δορυφορικά στοιχεία υποδεικνύουν κατά 84% αύξηση των δασικών πυρκαγιών συγκριτικά με την ίδια περίοδο το 2018. Η δημοσιοποίηση των νέων στοιχείων έρχεται λίγες εβδομάδες αφού ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Μπολσονάρο απομάκρυνε τον επικεφαλής της υπηρεσίας, εξαιτίας της έντονης αντιπαράθεσης που είχε μαζί του για τα στοιχεία της αποψίλωσης των δασών.

Το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου, αυτό του Αμαζονίου, αποτελεί πολύ σημαντική αποθήκη άνθρακα, που επιβραδύνει τους ρυθμούς της κλιματικής αλλαγής. Συνιστά, επίσης, οικοσύστημα για τρία εκατομμύρια είδη φυτών και ζώων, αλλά και για ένα εκατομμύριο αυτοχθόνων. Οι περιβαλλοντολόγοι κατηγορούν τον Μπολσονάρο για τα δεινά του Αμαζονίου, επισημαίνοντας ότι ενθάρρυνε τους υλοτόμους και τους αγρότες να αποψιλώσουν την περιοχή. Ταυτόχρονα, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το τροπικό δάσος κατέγραψε σημαντικές απώλειες, με ταχύτερους ρυθμούς, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου προέδρου, τον Ιανουάριο. Από την άλλη, η NASA υποστηρίζει ότι η συνολική δραστηριότητα των πυρκαγιών στη λεκάνη του Αμαζονίου είναι φέτος ελαφρώς κάτω από τον μέσον όρο. Επίσης, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία σημειώνει ότι οι πυρκαγιές αυξήθηκαν στις πολιτείες Αμαζόνας και Ροντόνια, ενώ μειώθηκαν στις πολιτείες Μάτο Γκρόσο και Παρά.

Τη Δευτέρα, η ημέρα ξαφνικά μετατράπηκε σε νύχτα στο Σάο Πάολο, 2.700 χλμ. από τον Αμαζόνιο, και πολλοί απέδωσαν την ευθύνη στους πυκνούς καπνούς των δασικών πυρκαγιών. Ορισμένοι μετεωρολόγοι, αντιθέτως, πιστεύουν ότι οι καπνοί που κάλυψαν την πόλη προήλθαν από τις δασικές πυρκαγιές της Παραγουάης, που ήταν πολύ κοντύτερα στην πόλη. Σίγουρα, πολλές από τις φωτιές που κατακαίουν τη Βραζιλία κατά την περίοδο της ξηρασίας πυροδοτούνται από φυσικά αίτια. Πολλές άλλες, όμως, είναι αποτελέσματα εμπρησμών που αποσκοπούν στην αποψίλωση των δασικών περιοχών, έτσι ώστε να μετατραπούν σε βοσκοτόπους.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Ερευνας ανίχνευσε περισσότερες από 74.000 πυρκαγιές κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου, δηλαδή τον υψηλότερο αριθμό από την έναρξη τήρησης σχετικών αρχείων, το 2013. Ενδεικτικά, από την περασμένη Πέμπτη έχουν καταγραφεί 9.500 δασικές πυρκαγιές, κυρίως στην περιοχή του Αμαζονίου. Ο Μπολσονάρο αγνόησε επιδεικτικά τα επιστημονικά στοιχεία, λέγοντας απλώς ότι είναι η εποχή που αγρότες καθαρίζουν με φωτιά της γαίες τους. Η είδηση για αύξηση των πυρκαγιών έρχεται σε μια χρονική στιγμή όπου ο πρόεδρος της Βραζιλίας δέχεται σκληρή κριτική για την περιβαλλοντική πολιτική του.

Πηγή: kathimerini.gr