Το πανέμορφο μέρος στον πλανήτη που είναι 10 φορές πιο ραδιενεργό από το Τσερνόμπιλ. Τώρα θα το γνωρίσετε

    Από: Startup Team

Τον τελευταίο καιρό, λόγω της τηλεοπτικής σειράς του HBO, στο άκουσμα της λέξης «ραδιενέργεια» μάς έρχεται αυτομάτως στο μυαλό το Τσερνόμπιλ. Υπάρχουν ωστόσο και άλλες ραδιενεργές περιοχές στο πλανήτη, με το ρεκόρ να κατέχει, σύμφωνα με νέες έρευνες, ένας φαινομενικά ειδυλλιακός προορισμός: οι Νήσοι Μάρσαλ, που βρίσκονται στον Ειρηνικό Ωκεανό, μεταξύ Χαβάης και Παπούα-Νέας Γουινέας.

Παρόλο που έχουν περάσει περισσότερα από εξήντα χρόνια από τότε που οι ΗΠΑ δοκίμαζαν εκεί ραδιενεργά όπλα, όπως αποκάλυψαν νέες έρευνες, στο πλαίσιο των οποίων ελέγχθηκε η περιεκτικότητα του εδάφους σε πλουτώνιο, τα επίπεδά του είναι 10 με 10.000 φορές υψηλότερα από εκείνα της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία (όπου έγινε πριν από λίγα χρόνια το ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο) και 10 φορές υψηλότερα από εκείνα της ζώνης αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ.

Για την ιστορία, οι ΗΠΑ άρχισαν τις δοκιμές πυρηνικών όπλων στις Νήσους Μάρσαλ μετά το βομβαρδισμό της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι στον Β’΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι πρώτες δύο βόμβες δοκιμάστηκαν στην Ατόλη Μπικίνι το 1946, η οποία έδωσε μάλιστα το όνομά της στο δημοφιλές μαγιό των δύο κομματιών (επειδή, σύμφωνα με τα λεγόμενα του σχεδιαστή του, ήθελε να είναι «εκρηκτικό»).

Συνολικά οι δοκιμές στην περιοχή κράτησαν 12 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων οι ΗΠΑ τέσταραν 67 πυρηνικά όπλα. Νέες μελέτες που έγιναν σε φρούτα της περιοχής έδειξαν επίσης ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι υψηλότερα από αυτά που έχουν χαρακτηριστεί ασφαλή. Την περίοδο των δοκιμών, μάλιστα, κάποια νησιά που τις «φιλοξενούσαν» κατοικούνταν, γεγονός που μας κάνει να αναρωτηθούμε με ποιον τρόπο έχουν επηρεαστεί όχι μόνο το οικοσύστημα αλλά και η υγεία των τοπικών πληθυσμών. Μεταγενέστερες μελέτες θα μπορούσαν να δώσουν την απάντηση.

Δείτε ένα ρεπορτάζ για τη νήσο Ρούνιτ των Μάρσαλ, όπου έχουν ταφεί ραδιενεργά απόβλητα:

Πηγή: womantoc.gr