13 σημάδια που αποκαλύπτουν ότι είσαι πιο έξυπνος από όσο νομίζεις

    Από: Startup Team

Αλήθεια, πόσο έξυπνο θεωρείς τον εαυτό σου και τι είναι αυτό που σε κάνει να θεωρείς ότι κάποιος είναι πραγματικά έξυπνος;

Πριν βιαστείς να απαντήσεις ότι λύνεις εξισώσεις και κάνεις περίπλοκες μαθηματικές πράξεις με το μυαλό σου και μόνο, διάβασε τα 13 χαρακτηριστικά που σύμφωνα με έρευνες διαθέτουν οι πιο έξυπνοι άνθρωποι και που αποδεικνύουν ότι κάποιος μπορεί να είναι πραγματικά πολύ πιο έξυπνος από όσο νομίζεις, ακόμα και αν δεν παίζει την προπαίδεια στα δάκτυλα.

1. Δεν διασπάται εύκολα η προσοχή σου

Οι άνθρωποι που μπορούν να συγκεντρωθούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα και να απομονώσουν τις εξωτερικές ενοχλήσεις είναι πολύ έξυπνοι. Σύμφωνα με μία έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο journal Current Biology, οι άνθρωποι με υψηλότερο IQ δεν εντόπιζαν γρήγορα τις μεγάλες αλλαγές στο φόντο μιας εικόνας, πιθανότατα γιατί επικεντρώνονταν στις πιο σημαντικές πληροφορίες και “φίλτραταν” τα υπόλοιπα.

2. Κοιμάσαι αργά

Όσο πιο έξυπνος είσαι, τόσο περισσότερο τείνεις να κοιμάσαι τις πρώτες πρωινές ώρες. Μία έρευνα, που δημοσιεύτηκε το 2009 στο περιοδικό “Personality and Individual Differences”, μελέτησε τον σύνδεσμο μεταξύ IQ και συνηθειών ύπνου σε χιλιάδες νέους ενήλικες. Οι πιο έξυπνοι άνθρωποι είπαν ότι έμεναν ξύπνιοι έως αργά και ξυπνούσαν αντίστοιχα και πιο αργά το πρωί, τόσο τις καθημερινές όσο και το Σαββατοκύριακο.

3. Προσαρμόζεσαι εύκολα

Οι έξυπνοι άνθρωποι είναι ευέλικτοι και μπορούν να πετύχουν σε διάφορες συνθήκες. Μπορούν να προσαρμόζονται δείχνοντας ότι μπορούν να τα καταφέρουν ανεξάρτητα από τις δυσκολίες ή τους περιορισμούς που τους επιβάλλονται. Η ευφυΐα σχετίζεται με την ικανότητα να μπορείς να αλλάξεις τη συμπεριφορά σου για να αντιμετωπίσεις τις συνθήκες του περιβάλλοντός σου ή να αλλάξεις το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεσαι.

4. Συνειδητοποιείς πόσα δεν ξέρεις

Οι πιο έξυπνοι άνθρωποι είναι αυτοί που μπορούν να παραδεχτούν ότι δεν γνωρίζουν κάτι. Δεν φοβούνται να πουν “δεν ξέρω”. Αν δεν το ξέρουν, θα το μάθουν. Μάλιστα, όσο λιγότερο έξυπνος είναι κάποιος, τόσο περισσότερο υπερεκτιμά τις διανοητικές του ικανότητες.

5. Έχεις ακόρεστη περιέργεια

Ο Albert Einstein είχε πει: “Δεν έχω κάποιο ταλέντο, είμαι απλώς παθιασμένα περίεργος.” Μία έρευνα, που δημοσιεύτηκε το 2016 στο Journal of Individual Differences, υποστηρίζει ότι υπάρχει ένας δεσμός μεταξύ ευφυΐας στην παιδική ηλικία και διάθεσης για νέες εμπειρίες-συμπεριλαμβάνοντας την πνευματική περιέργεια-στην ενήλικη ζωή.

6. Είσαι ανοιχτόμυαλος

Οι έξυπνοι άνθρωποι δεν φοβούνται τις νέες ιδέες ή ευκαιρίες. Είναι πρόθυμοι να αποδεχτούν και να σκεφτούν νέες απόψεις και είναι ανοιχτοί σε εναλλακτικές λύσεις. Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι οι ανοιχτόμυαλοι άνθρωποι τείνουν να έχουν υψηλότερο IQ. Παράλληλα, οι έξυπνοι άνθρωποι προσέχουν τις ιδέες και τις απόψεις που υιοθετούν. Χρειάζονται αποδείξεις και χρόνο για να τις σκεφτούν πριν τις αποδεχτούν.

7. Απολαμβάνεις την παρέα σου

Οι πολύ έξυπνοι άνθρωποι τείνουν να είναι πιο μοναχικοί καθώς σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, δεν παίρνουν τόση ευχαρίστηση από τη συναναστροφή με φίλους συγκριτικά με τους περισσότερους ανθρώπους.

8. Έχεις αυτοέλεγχο

Οι έξυπνοι άνθρωποι μπορούν να κατευνάσουν την παρορμητικότητά τους σχεδιάζοντας, αποσαφηνίζοντας στόχους, εξερευνώντας εναλλακτικές στρατηγικές και προβλέποντας τις συνέπειες πριν ξεκινήσουν. Μία έρευνα, που δημοσιεύτηκε το 2009 στο Journal Psychological Science αποκάλυψε ότι όσοι επιδεικνύουν μεγαλύτερο αυτοέλεγχο όσο εργάζονται για έναν στόχο, είναι πιο έξυπνοι.

9. Έχεις χιούμορ

Οι πολύ έξυπνοι άνθρωποι έχουν συνήθως αυξημένη αίσθηση του χιούμορ, η οποία δείχνει ότι μπορούν να αντιληφθούν τις συνθήκες και να τις διακωμωδήσουν. Μάλιστα, συχνά αυτοσαρκάζονται, κάτι που είναι μία ακόμη ένδειξης υψηλού IQ.

10. Είσαι ευαίσθητος στις εμπειρίες άλλων ανθρώπων

Τα έξυπνα άτομα μπορούν σχεδόν να αισθανθούν αυτό που σκέφτεται ή νιώθει κάποιος. Σύμφωνα με κάποιους ψυχολόγους, η ενσυναίσθηση, δηλαδή η ικανότητα να είναι κανείς συνδεδεμένος με τις ανάγκες και τα αισθήματα των άλλων, είναι ένα βασικό συστατικό της συναισθηματικής νοημοσύνης. Τα συναισθηματικά ευφυή άτομα ενδιαφέρονται συνήθως να μιλούν σε νέους ανθρώπους και να μαθαίνουν για αυτούς.

11.Μπορείς να συνδυάσεις φαινομενικά άσχετα πράγματα

Οι έξυπνοι άνθρωποι μπορούν να διαπιστώσουν μοτίβα εκεί όπου άλλοι δεν τα παρατηρούν. Αυτό συμβαίνει, γιατί συνδυάζουν άσχετες μεταξύ τους ιδέες. Αυτή η ικανότητα είναι μάλιστα μία σημαντική ένδειξη αυξημένης δημιουργικότητας και συνεπώς αυξημένου δείκτη ευφυΐας.

12. Είσαι πολύ αναβλητικός

Τα έξυπνα άτομα είναι πιο πιθανό να αναβάλλουν τα καθημερινά καθήκοντα, κυρίως γιατί ασχολούνται με πιο σημαντικά πράγματα. Σύμφωνα με κάποιους επιστήμονες, όμως, μπορεί να αναβάλλουν κι αυτά που θεωρούν σημαντικά και μάλλον καλά κάνουν, γιατί η αναβλητικότητα πολλές φορές είναι το κλειδί της καινοτομίας.

13. Συλλογίζεσαι τα μεγάλα ερωτήματα

Οι έξυπνοι άνθρωποι αναρωτιούνται πολύ σχετικά με το σύμπαν και το νόημα της ζωής. Αυτές οι υπαρξιακές ανησυχίες ίσως είναι ένας λόγος που είναι πιο ανήσυχοι.

Πηγή: Thriveglobal.gr