3 ερωτήματα για να καταλάβεις αν μια δουλειά είναι για σένα

    Από: Startup Team

Το να επιδιώκεις να κάνεις μια δουλειά που δεν είναι η κατάλληλη για σένα είναι απίστευτα αγχωτικό, όσο υπέροχη κι αν φαίνεται. Τις περισσότερες φορές θέλουμε να μάθουμε πώς να κάνουμε σωστά αίτηση σε μια δουλειά, τι να κάνουμε στη συνέντευξη και πώς να ξεκινήσουμε με τον καλύτερο τρόπο-αλλά αυτό που ξεχνάμε είναι να ρωτήσουμε τον εαυτό μας αν η δουλειά που κυνηγάμε είναι πράγματι κατάλληλη για εμάς. Οι έρευνες δείχνουν ότι το αίσθημα του ανικανοποίητου στη δουλειά μπορεί να οδηγήσει σε δυσαρέσκεια και burnout.

Ακολουθούν 3 ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου πριν δεχτείς την πρόταση που θα σου κάνουν.

1.Η προσωπικότητά μου ταιριάζει με την κουλτούρα της εταιρείας;

Ο χώρος εργασίας αποτελείται από τόσα στοιχεία που δεν περιλαμβάνονται στη σύμβαση εργασίας, οπότε είναι σημαντικό να κάνεις τις σωστές ερωτήσεις για την κουλτούρα της εταιρείας πριν αναλάβεις το ρόλο. Η Oprah Winfrey πρόσφατα είπε σε μία συνέντευξη ότι άφησε την εκπομπή 60 Minutes γιατί η προσωπικότητά της δεν ταίριαζε με το ρόλο της στο σόου. Παρ’ όλο που έμοιαζε σαν μια καλή ευκαιρία, η Winfrey την άφησε, γιατί ερχόταν σε αντίθεση με τη φύση της και τελικά η απόφαση αυτή τής επέτρεψε να αφιερώσει περισσότερο χρόνο σε δουλειά που είναι πιο σημαντική για αυτή.

2.Είναι αυτή η δουλειά σημαντική για μένα;

Τα ⅔ των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης στην Αμερική υποφέρουν από burnout, και οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ένας λόγος για αυτόν τον ανησυχητικό αριθμό είναι ο μεγάλος αριθμός ανθρώπων που δεν βρίσκουν νόημα σε αυτό που κάνουν. Πριν δεχτείς μια προσφορά εργασίας, αναρωτήσου αν η αποστολη της εταιρείας ευθυγραμμίζεται με τις αξίες σου. Αν βρεις το σκοπό στη δουλειά που κάνεις, είναι πιο πιθανό να αισθάνεσαι ικανοποιημένος και χαρούμενος με το ρόλο σου. Αντίθετα, αν δεν έχεις επαφή με τη δουλειά σου, ίσως καταλήξεις να αντιμετωπίζεις συμπτώματα burnout νωρίτερα από όσο υπολογίζεις.

3.Μπορώ να είμαι ο εαυτός μου;

Ο τρόπος που επιλέγεις να παρουσιαστείς στη δουλειά μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το πώς αισθάνεσαι για τη δουλειά που κάνεις. Γι’ αυτό το λόγο, είναι πολύ σημαντικό να βρεις ένα χώρο εργασίας όπου αισθάνεσαι άνετα να είσαι ο εαυτός σου. Όταν σκέφτεσαι τη δουλειά που θες να δεχτείς, θυμήσου ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ του να δείξεις τον καλύτερο σου εαυτό και του να μην είσαι ελεύθερος να είσαι ο εαυτός σου. Αν πιστεύεις ότι χρειάζεται να αποκρύψεις κομμάτια του εαυτού σου για να ενταχθείς στην εταιρεία, είναι πολύ πιθανό ότι αυτός ο χώρος εργασίας δεν σου ταιριάζει και μπορεί να καταλήξει να είναι ένα στρεσογόνο περιβάλλον για σένα.

Πηγή: Thriveglobal.gr