3 τρόποι για να χρηματοδοτήσεις έξυπνα την επιχείρησή σου

    Από: Startup Team

Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται να ξεκινήσουν μια startup ή γενικά μια νέα επιχείρηση για την οποία έχουν σκεφτεί κάτι καινοτόμο, το πρώτο πράγμα που τους απασχολεί είναι το πού και πώς θα βρουν τη χρηματοδότηση που χρειάζεται. Γι’ αυτό και μετά, συνήθως ακολουθεί (χωρίς να είναι απαραίτητο όπως θα δούμε παρακάτω), η αναζήτηση του κατάλληλου επενδυτή. Μιλάμε λοιπόν για τους ανθρώπους που με το που κάνουν μια αρχή σε ένα νέο project, “ψάχνουν” αγωνιωδώς έναν επενδυτή που δε θα διστάσει να τους προσφέρει μια καλή συμφωνία με τσέπες γεμάτες χρήματα, για την εξέλιξη του project.

Αυτό το άρθρο όμως δημιουργήθηκε για να αποδείξει (εμπνευσμένο από το γνωστό site Entrepreneur.com ) ότι υπάρχουν και άλλες διέξοδοι. Παρακάτω, θα παραθέσουμε 3 τρόπους για να χρηματοδοτήσεις το project ή τη startup  σου χωρίς την ανάμειξη επενδυτών ή την ανάγκη δανείου.

1:Αξιοποίησε τη πελατεία που έχεις ήδη.

Αν στο παρελθόν πριν την ίδρυση της startup  σου, εργαζόσουν στο ίδιο ή παρόμοιο πεδίο, τότε ίσως έχεις ήδη χτισμένη μια δική σου πελατεία πάνω στον τομέα σου. Είναι ένα πλεονέκτημα που αξίζει να το εκμεταλλευτείς. Αν αξιοποιήσεις αυτή την ικανότητα, θα κερδίσεις χρόνο και χρήματα. Στην περίπτωση βέβαια που δεν έχεις κάποια πιστή πελατεία ώστε να στραφείς, ήρθε η ώρα να ξεκινήσεις κάποιες δοκιμές.

2:Κάνε μια “βαβούρα” με τους πελάτες που έχεις.

Εάν δεν έχεις καθόλου πελάτες, βρες έστω τους πρώτους ώστε να τους έχεις ως “απόδειξη” της αποτελεσματικότητάς σου και της δουλειάς σου, και να προσελκύσεις περισσότερους. Στην αρχή αυτό ίσως είναι δύσκολο, αλλά μπορείς να προσφέρεις κάποιες “δωρεάν δοκιμές ” της υπηρεσίας σου σε γνωστά σου πρόσωπα (κερδίζοντας αυτούς πρώτα).  Αυτός είναι και ο τρόπος που με αυτή τη “βαβούρα” θα αποκτήσεις αρκετούς πελάτες ώστε να εργάζεσαι full-time στην επιχείρησή σου.

3:Affiliate business marketing:

Το λεγόμενο “affiliate marketing” βασίζεται στη λογική του να “δώσεις το ελεύθερο” σε τρίτα πρόσωπα να προωθήσουν αποτελεσματικά την επιχείρησή σου, ώστε να κλείνουν αυτοί τις συμφωνίες και να κερδίζουν ένα μικρό μερίδιο από αυτό. Αυτός ίσως είναι ο πιο ασφαλής τρόπος για να αποκομίσεις χρήματα και δίκτυο γνωριμιών. Το affiliate marketing είναι χαμηλού κόστους, αλλά όταν μάλιστα βρεις το κατάλληλο προϊόν για να “προμοτάρεις”,  η επιχείρησή σου θα σταθεροποιηθεί άμεσα.

Αυτό είναι το κλειδί λοιπόν: Δε χρειάζεσαι τα χρήματα κάποιου άλλου για να ξεκινήσεις την επιχείρηση των ονείρων σου. Μπορεί να απαιτεί χρόνο, αλλά θα το πραγματοποιήσεις με το σωστό τρόπο και τις κατάλληλες κινήσεις ώστε να αυξήσεις τα έσοδα και τις γνωριμίες σου. Άλλωστε η ζωή και οι αποφάσεις, είναι για τους τολμηρούς.