“Τρέξε Μάρκο!” Ο προγραμματισμός γίνεται παιδικό παιχνίδι

    Από: Startup Team

Το Σαββατοκύριακο 18-19 Οκτωβρίου στην Τεχνόπολη Αθηνών, γονείς και παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να μυηθούν στη τέχνη του προγραμματισμού υπολογιστών με τον πιο πρωτότυπο και διασκεδαστικό τρόπο, με ένα παιχνίδι περιπέτειας!

Τι είναι το “Τρέξε Μάρκο”

Το “Τρέξε Μάρκο” χρησιμοποιεί μία απλοποιημένη οπτική γλώσσα προγραμματισμού, με την οποία τα παιδιά βοηθούν τον Μάρκο να αντιμετωπίσει μια σειρά από “γρίφους”! Με αυτόν τον τρόπο μα- θαίνουν βήμα-βήμα τις τεχνικές και τον τρόπο σκέψης των προγραμματιστών.

Η εκδήλωση απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6-12 ετών και όχι μόνο! Γονείς και εκπαιδευτικοί θα έχουν την δυνατότητα να ανακαλύψουν το ηλεκτρονικό παιχνίδι σαν ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό εργαλείο για να μεταδώσουν στους νεότερους τα απαραίτητα εφόδια για την ψηφιακή εποχή μας.

Η παρουσίαση του “Τρέξε Μάρκο” θα γίνει από την ελληνική startup Allcancode που το δημιούργησε, ενώ στο πλευρό τους θα βρίσκονται οι εκπαιδευτές της Codify, μιας νέας εταιρείας που παρέχει εκπαι- δευτικές υπηρεσίες για παιδιά με σκοπό να προσεγγίσουν την τεχνολογία με δημιουργικό τρόπο.

Οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να παίξουν το παιχνίδι σε κινητές συσκευές και υπολογιστές καθώς και να συμμετέχουν σε σύντομες ομαδικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Στην εκδήλωση θα μοιραστούν αναμνηστικά δώρα και θα κληρωθούν συλλεκτικά μπλουζάκια.

Η εκδήλωση γίνεται υπό την αιγίδα του πρώτου δημοτικού διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κώδικα (European Code Week).

Τοποθεσία εκδήλωσης: InnovAthens, κόμβος καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, Τεχνόπολη Αθηνών, Πειραιώς 100, 118 54 ΑΘΗΝΑ

Ώρες διεξαγωγής: Σάββατο και Κυριακή 10:00-18:00 Στον χώρο τα παιδιά μπορούν να παίξουν το παιχνίδι σε ατομικές συσκευές 12:00-14:00 Ομαδική εκπαιδευτική δραστηριότητα ανά 25-30 λεπτά 16:00-18:00 Ομαδική εκπαιδευτική δραστηριότητα ανά 25-30 λεπτά

Κατά την διάρκεια των δραστηριοτήτων είναι υποχρεωτικό τα παιδιά να συνοδεύονται από τους γονείς τους.

www.allcancode.com

Allcancode Εκπαιδευτικά παιχνίδια με σκοπό την εκμάθηση προγραμματισμού υπολογιστών

H Αllcancode έχει ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα του Αμερικανικού επιταχυντή startup “Founder Institute” και έχει επιλεχθεί να εκπροσωπήσει την Ελλάδα και την Κύπρο στον διεθνή διαγωνισμό Creative Business Cup 2014 όπου θα διαγωνιστεί με ομάδες από 60 διαφορετικές χώρες.

Το προϊόν με το οποίο θα διαγωνιστεί, ονομάζεται “Τρέξε Μάρκο! “ (Run Marco!) και είναι ένα παιχνίδι περιπέ- τειας με το οποίο μικρά παιδιά μαθαίνουν προγραμματισμό υπολογιστών. Ο παίκτης καθοδηγεί τον κεντρικό ήρωα με εντολές σε μια οπτικοποιημένη γλώσσα προγραμματισμού, βασισμένη στην “scratch” του φημισμένου αμερικάνικου πανεπιστήμιου MIT.

Το παιχνίδι είναι ήδη μεταφρασμένο σε 17 γλώσσες – με άλλες να ακολουθήσουν σύντομα – και διατίθεται δωρεάν στο App Store για iPad, στο Google Play για Android tablets καθώς και online είτε μέσα από την σελίδα της Αllcancode, ή μέσω του Chrome Web Store. Κύρια χαρακτηριστικά του είναι η πλούσια ιστορία στην οποία βασίζεται, ο ειδικός σχεδιασμός ώστε να παρουσιάζονται με απλότητα ακόμη και περίπλοκες έννοιες της επι- στήμης υπολογιστών αλλά και τα υψηλής ποιότητας γραφικά και ήχος. www.allcancode.com / info@allcancode.com

Codify – Τεχνολογικές Γνώσεις και Δεξιότητες για Παιδιά

Η Codify παρέχει εκπαιδευτικές υπηρεσίες που βοηθούν τα παιδιά να προσεγγίσουν την τεχνολογία με δημι- ουργικό τρόπο. Αυτό γίνεται μέσω της διδασκαλίας του προγραμματισμού και των εφαρμογών του (παιχνίδια, ρομποτική) σε ένα άνετο και φιλικό εκπαιδευτικό περιβάλλον που ενθαρρύνει την συνεργασία και την πρωτο- βουλία. To «Τρέξε Μάρκο» αποτελεί βασικό μέρος του εισαγωγικού προγράμματος «Γνωριμία με τον προγραμ- ματισμό». www.codify.gr / info@codify.gr

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδικα: 11 – 17 Οκτωβρίου Ένας νέος θεσμός με ετήσιο χαρακτήρα

Στα πρότυπα του αντίστοιχου αμερικάνικου θεσμού, η Ε.Ε. διοργανώνει τον δικό της με σκοπό να προωθεί την εκμάθηση του μοντέρνου αλφαβητάριου, της γλώσσας των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Παραπάνω από 1200 εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε 38 ευρωπαϊκές χώρες, πολλές εκ των οποίων θα χρησιμοποιήσουν στις εκδηλώσεις τους, το “Τρέξε Μάρκο!” σαν εκπαιδευτικό εργαλείο.

Η πρωτοβουλία έχει προσελκύσει την υποστήριξη κινημάτων προγραμματισμού και εκπαίδευσης, όπως τα CoderDojo και RailsGirls, καθώς και σημαντικών εταιρειών τεχνολογίας και πληροφορικής όπως οι Rovio (Angry Birds), Microsoft, Google, Telefonica, Liberty Global και Facebook. Άλλωστε οι μελέτες δείχνουν ότι το 2020 θα υπάρχουν 1.000.000 παραπάνω δουλειές προγραμματισμού από ότι φοιτητές πληροφορικής και οι μεγάλοι αυτοί οργανισμοί επιθυμούν φυσικά την ανατροπή των αρνητικών αυτών προβλέψεων.

Το δύσκολο αυτό έργο σε κάθε χώρα ξεχωριστά, έχουν αναλάβει ένας ή περισσότεροι πρεσβευτές του θεσμού, που μαζί με τις ομάδες τους φροντίζουν να διοργανώσουν όσα περισσότερα δρώμενα μπορούν. Οι 5 Έλληνες πρεσβευτές έχουν ήδη κάνει εξαιρετική δουλειά με αποτέλεσμα η χώρα μας να βρίσκεται στην όγδοη θέση από άποψη συμμετοχών με 74 δρώμενα και ανοδική πορεία! www.codeweek.eu

Υπεύθυνοι επικοινωνίας:

Σπύρος Αλβέρτης, 6947 051953, spiros.a@allcancode.com Κώστας Καρολεμέας, 6944 608944, kostas.k@allcancode.com

Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση: www.facebook.com/events/758719077503935/