Είστε έτοιμοι για το ταχύτερο Internet που έχετε δει ποτέ;

    Από: Startup Team

Πηγή fortunegreece.com

Tο νέο πρωτόκολλο HTTP/2 θα αρχίσει να εφαρμόζεται τις επόμενες εβδομάδες. Τι να κάνετε για να το εκμεταλλευτείτε.

Εδώ και λίγο καιρό στο παγκόσμιο Internet συντελείται η μεγαλύτερη αλλαγή που έχει γίνει τα τελευταία 15 χρόνια. Σταδιακά εγκαταλείπεται το HTTP -το πρωτόκολλο επικοινωνίας που ο υπολογιστής και ο browser μας επικοινωνούν με τους servers από τους οποίους «κατεβαίνουν» οι σελίδες που βλέπουμε- και αντικαθίσταται από το HTTP/2, έναν νέο τρόπο με τον οποίο θα «συνομιλούν» μεταφέροντας περισσότερη πληροφορία σε λιγότερο χρόνο.

Φαίνεται παράξενο, αλλά η «γλώσσα» με την οποία επικοινωνεί σήμερα το παγκόσμιο Internet είναι η ίδια από το 1999. Τότε που οι σελίδες ήταν απλές, με μικρές εικόνες, χωρίς βίντεο, χωρίς flash, χωρίς java και χωρίς πολλές απαιτήσεις. Το HTTP φτιάχτηκε για απλή ανταλλαγή δεδομένων, όχι για σελίδες-υπερπαραγωγή.

Αρμόδιος για την ανάπτυξη του HTTP/2 είναι ο Internet Engineering Task Force (IETF) [[[[[http://www.ietf.org]]]], ένας ανεξάρτητος, ανοιχτός και εθελοντικός οργανισμός στον οποίο συνεισφέρουν προγραμματιστές και μηχανικοί λογισμικού, και ο οποίος βρίσκεται υπό την εποπτεία του Internet Society [[[[[http://www.internetsociety.org/]]]]], του μη κερδοσκοπικού οργανισμού που από το 1992 ορίζει τα standards και τις πολιτικές του Διαδικτύου με ανοιχτό τρόπο χωρίς κρατικές ή άλλες παρεμβάσεις.

HTTP/2 εναντίον HTTP

Στη σημερινή του μορφή το Internet λειτουργεί κάπως έτσι: ο browser επικοινωνεί με ένα site (π.χ. το Fortunegreece.com) και ζητά την αρχική σελίδα. Για κάθε ένα από τα στοιχεία (τίτλοι, εικόνες, κινούμενες εικόνες, links, διαφημίσεις κ.λπ.) κάνει και από ένα request και λαμβάνει και από μία απάντηση. Αυτό σημαίνει εκατοντάδες «ερωταπαντήσεις» για κάθε σελίδα, για κάθε ένα στοιχείο, γεγονός που παίρνει χρόνο. Και κάθε στοιχείο έρχεται το ένα πίσω από το άλλο στη σειρά. Ένα ένα μέχρι να έρθουν όλα.

Για να το εξηγήσουμε μάλλον απλοϊκά, στο HTTP/2 ο browser κάνει μια «ερώτηση» που περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία. Αντί, δηλαδή, να τα ζητά ένα-ένα, ανοίγει μια «ροή» και απλώς αυτά καταφθάνουν όλα μαζί και αμέσως. Επιπλέον, η σύνδεση είναι ταυτόχρονα αμφίδρομη που σημαίνει ότι η ανταλλαγή «ερωταπαντήσεων» δεν είναι μία προς μία, αλλά όλες μαζί.

Διαβάστε Περισσότερα στο fortunegreece.com