5 τρόποι να εργάζεστε στο σπίτι σαν να βρίσκεστε στο γραφείο

    Από: Startup Team

Είτε είστε απομακρυσμένοι εργαζόμενοι πλήρους ή μερικής απασχόλησης είτε σας αρέσει απλώς να εργάζεστε συμπληρωματικά στο σπίτι ή εν κινήσει, δεν είστε μόνοι. Σύμφωνα με την Global Workplace Analytics, ο αριθμός των ανθρώπων που εργάζονται στο σπίτι, εκτός των αυτοαπασχολούμενων, έχει αυξηθεί 103% από το 2005 και δεν φαίνεται ότι θα σταματήσει να αυξάνεται, με 3,7 εκατομμύρια εργαζομένους να εργάζονται τώρα από το σπίτι για το 50% τουλάχιστον του χρόνου. Η εργασία από απόσταση προσφέρει πολλά οφέλη για τους εργαζομένους, όπως ευελιξία και καλύτερη ισορροπία μεταξύ εργασίας και ζωής, καθώς και για τους εργοδότες, όπως εξοικονόμηση κόστους και μεγαλύτερη δεξαμενή ταλέντων, μεταξύ άλλων. Καθώς η εργασία από απόσταση παραμένει δημοφιλής, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να βρείτε τρόπους να παραμένετε παραγωγικοί, συνδεδεμένοι και ικανοποιημένοι.

Ακολουθούν πέντε εύκολοι τρόποι να αξιοποιήσετε στο έπακρο την εργασία στο σπίτι:

  1. Χρησιμοποιήστε την ανταλλαγή άμεσων μηνυμάτων — Η ανταλλαγή άμεσων μηνυμάτων έχει δύο μεγάλα οφέλη για τους απομακρυσμένους εργαζομένους. Καταρχάς, επιτρέπει στους συναδέλφους σας να σας βρίσκουν αμέσως, ώστε να μην έχουν καμία αμφιβολία ότι είστε στον υπολογιστή και δεν τεμπελιάζετε. Ακόμη, η ανταλλαγή άμεσων μηνυμάτων δεν επιτρέπει στους εργαζομένους στο σπίτι να αισθάνονται απομονωμένοι. Μια έρευνα για την εργασία από απόσταση που κράτησε πολλά χρόνια έδειξε ότι ο ζωντανός και άμεσος χαρακτήρας της ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων ενισχύει την αίσθηση της παρουσίας και του ανήκειν, καθώς και τη συναισθηματική ευημερία. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση των emoticon αυξάνει τη συνολική συμμετοχή των ανθρώπων και δημιουργεί μεγαλύτερη αρμονία, καθώς και ότι οι εικονικές ομάδες που έχουν ψηφιακές αλληλεπιδράσεις με ένα κοινωνικό και διασκεδαστικό στοιχείο εργάζονται καλύτερα μαζί και αναπτύσσουν καλύτερες σχέσεις. Προϊόντα λογισμικού όπως το Office 365 της Microsoft παρέχουν ανταλλαγή άμεσων μηνυμάτων μέσω του Skype για επιχειρήσεις, επιτρέποντας την επαφή σε πραγματικό χρόνο στη στιγμή, μαζί με emoticon. Είναι λιγότερο επίσημη, πιο “προφορική” και πιο γρήγορη από μια τηλεφωνική κλήση.
  1. Πρόβλημα με το Internet; Συνδεθείτε από την κινητή συσκευή — Μερικές φορές μια κακή υπηρεσία Internet σάς δένει τα χέρια, ανάλογα με την περιοχή όπου διαμένετε. Περίπου το 55% των νοικοκυριών στις ΗΠΑ έχουν μόνο μία υπηρεσία παροχής που προσφέρει υπηρεσία με ταχύτητα 25 megabit/δευτερόλεπτο, το ελάχιστο που θεωρεί απαραίτητο η επιτροπή FCC για την πρόσβαση στις πιο προηγμένες online εφαρμογές. Ακόμη, παρόλο που το 75% περίπου των αμερικανικών νοικοκυριών που έχουν Internet εξακολουθεί να χρησιμοποιεί DSL, καλωδιακή σύνδεση ή οπτικές ίνες, φαίνεται ότι κινούμαστε προς ένα πιο μετακινούμενο προσωπικό. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Απογραφής των ΗΠΑ, ο αριθμός των χρηστών του Internet έχει μειωθεί από το 82% που ήταν πριν από λίγα χρόνια, ενώ την ίδια περίοδο οι συνδέσεις μόνο κινητών συσκευών αυξήθηκαν από το 10% στο 20%. Ευτυχώς, τα Wi-Fi hotspot και τα προγράμματα δεδομένων ευρείας ζώνης έχουν κάνει πραγματικότητα το μετακινούμενο προσωπικό. Επιπλέον, πολλά δημοφιλή, κορυφαία εργαλεία παραγωγικότητας είναι τώρα προσβάσιμα από την κινητή συσκευή σας. Σε αυτά περιλαμβάνονται εφαρμογές γραφείου που σας επιτρέπουν να δημιουργείτε, να επεξεργάζεστε και να μοιράζεστε από PC/Mac ή από συσκευή iOS, Android ή Windows με οποιονδήποτε σε πραγματικό χρόνο. Έτσι είναι εύκολο να έχετε ένα εφεδρικό πρόγραμμα δεδομένων κινητής συσκευής εάν το Internet σας δεν είναι τόσο αξιόπιστο όσο θα έπρεπε.
  2. Να είστε ευέλικτοι, αλλά σε λογικά πλαίσια — Ένας ικανοποιημένος απομακρυσμένος εργαζόμενος ξέρει πότε να σταματά τη δουλειά. Η νεότερη γενιά εργαζομένων το αναγνωρίζει αυτό. Μια πρόσφατη έρευνα της Deloitte έδειξε ότι οι εργαζόμενοι της γενιάς των Millennials αναγνωρίζουν τη σπουδαιότητα της ισορροπίας μεταξύ εργασίας και ζωής, αναφέροντάς την ως την πρώτη τους προτεραιότητα όσον αφορά την επιλογή εργοδότη, με την ευελιξία (όπως η εργασία από απόσταση) να είναι δεύτερη με μικρή διαφορά. Εάν το σκεφτείτε, οι παραδοσιακοί υπάλληλοι δεν χρειάζεται να επιστρέφουν στο γραφείο για κλήσεις ή συσκέψεις. Το μεγάλο πλεονέκτημα της εργασίας στο σπίτι είναι η ευελιξία που προσφέρει, όπως η δυνατότητα να παίρνετε τα παιδιά σας από το σχολείο ή να πηγαίνετε στο γυμναστήριο στη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας σας. Αν και είναι απαραίτητο να αναπληρώσετε αυτές τις ώρες αργότερα, δεν χρειάζεται να εργάζεστε όλο το 24ωρο. Φροντίστε με κάποιον τρόπο να αποσυνδέεστε όταν τελειώνει η εργάσιμη ημέρα σας, για παράδειγμα απενεργοποιώντας το τηλέφωνο του οικιακού γραφείου σας και κλείνοντας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της εργασίας σας. Προφανώς, για όλους υπάρχουν κάποιες μέρες που πρέπει να κάνουν υπερωρίες. Αυτό όμως θα πρέπει να είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας.
  3. Παραμείνετε συνδεδεμένοι κοινωνικά — Το γραφείο δεν είναι ο αποκλειστικός χώρος της δουλειάς. Βγαίνοντας για φαγητό, καφέ ή ποτό μερικές φορές τον μήνα όχι μόνο θα σας βλέπουν και θα τους βλέπετε, αλλά και θα συνδεθείτε με τους συναδέλφους και τους προϊστάμενους. Μια μελέτη του 2015 στο περιοδικό Human Performance έδειξε ότι η σύσφιξη σχέσεων με ένα γεύμα συμβάλλει στη δημιουργία συνοχής σε μια ομάδα εργασίας και στην ανάπτυξη φιλιών, ενώ σας προσφέρει τη δυνατότητα να χαλαρώσετε και να κάνετε λίγη χαλαρή δικτύωση.
  4. Αξιοποιήστε στο έπακρο το λογισμικό της εταιρείας σας — Προϊόντα όπως το Office 365, το Skype για επιχειρήσεις, το SharePoint και το Windows Phone έχουν συμβάλλει στη δημιουργία ενός πιο παραγωγικού περιβάλλοντος εργασίας στο σπίτι. Τα καλά προϊόντα λογισμικού θα σας βοηθήσουν να αξιοποιείτε στο έπακρο τη σύνδεση με τις ομάδες σας σε πραγματικό χρόνο μέσω διασκέψεων, ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων, βίντεο και κοινής χρήσης, καθώς και να επωφελείστε από προηγμένα εργαλεία ασφάλειας και συμμόρφωσης, αλληλεπιδραστικές αναφορές, απλούστερους πίνακες εργαλείων και ελκυστικές απεικονίσεις δεδομένων.

Ενώ κάποτε πολλοί εργαζόμενοι χρησιμοποιούσαν την εργασία από απόσταση για να συμπληρώσουν την εργασία πλήρους απασχόλησής τους στο γραφείο, τώρα όλο και περισσότεροι τη χρησιμοποιούν αντί της εργασίας στο γραφείο. Καθώς η τάση αυτή συνεχίζει να αυξάνεται, με περίπου το 55% των αποφοίτων κολεγίου να αναφέρουν ότι έχουν εργαστεί από απόσταση στην εργασία τους, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να έχετε τα κατάλληλα εργαλεία για να κάνετε την εμπειρία της εργασίας στο σπίτι ευέλικτη, παραγωγική και επιτυχημένη.

Πηγή: Microsoft