Με δορυφορικές φωτογραφίες επιστήμονες καταγράφουν τη φτώχεια

    Από: Startup Team

Πηγή Protothema.gr

Η νέα μέθοδος είναι ακόμα πιο ακριβής, χρησιμοποιώντας εκτός από νυχτερινές φωτογραφίες, εικόνες που έχουν τραβηχτεί τη μέρα από τους δορυφόρους και οι οποίες απεικονίζουν χαρακτηριστικά-κλειδιά, όπως σε ποιo βαθμό οι δρόμοι είναι ασφαλοστρωμένοι, κατά πόσο οι στέγες των σπιτιών είναι μεταλλικές ή πλαστικές

Νέους τρόπους αναζητούν συνεχώς οι επιστήμονες για να καταγράφουν τη φτώχεια οπουδήποτε στον κόσμο.

Ερευνητές στις ΗΠΑ ανέπτυξαν μια πρωτοποριακή μέθοδο, που «χαρτογραφεί» τη φτώχεια συνδυάζοντας δορυφορικές φωτογραφίες ημέρας με ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης. Το επίτευγμα μπορεί να βοηθήσει στην αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της φτώχειας διεθνώς, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή γεωεπιστημών Μάρσαλ Μπερκ του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», δοκίμασαν με επιτυχία τη νέα τεχνική σε πέντε αφρικανικές χώρες, για τις οποίες υπάρχουν επίσης αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία από τις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες, έτσι ώστε κατέστη εφικτό να επιβεβαιώσουν τις δυνατότητες της νέας μεθόδου.

Η απογραφή των νοικοκυριών και η συλλογή στατιστικών στοιχείων είναι δύσκολη σε αρκετές περιοχές του πλανήτη, λόγω πολεμικών συγκρούσεων, γεωγραφικής απομόνωσης, αδυναμιών του κρατικού μηχανισμού κ.α. Η επίγεια καταγραφή είναι συχνά μια επικίνδυνη, αργή και δαπανηρή διαδικασία.

Έως τώρα είχε επιτευχθεί η εξαγωγή συμπερασμάτων για το πόσο φτωχή είναι μια χώρα ή περιοχή, ανάλογα με το πόση φωταψία εκπέμπει στο νυχτερινό ουρανό. Περισσότερα τεχνητά φώτα σημαίνουν περισσότερα χρήματα και αντιστρόφως.

Διαβάστε Περισσότερα στο Protothema.gr