7 τρόποι για να βελτιώσεις τη ζωή σου σε μία εβδομάδα

    Από: Startup Team

Ο μόνος τρόπος για να βελτιώσετε τη ζωή σας είναι να κάνετε συνεχώς επιλογές που θα κάνουν τη ζωή σας καλύτερη. Είναι δελεαστικό να νομίζετε ότι πρέπει να κάνετε δραστικές αλλαγές σε μια προσπάθεια να ταρακουνήσουμε τα πράγματα και να τα βελτιώσουμε όλα μονομιάς. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι, τα μικρά πράγματα είναι που προστίθενται και έχουν τεράστια επίπτωση σε μας. Αν θέλετε πραγματικά να ξεκινήσετε τη βελτίωση στη ζωή σας, ξεκινήστε με μικρά αλλά σημαντικά βήματα που μπορείτε να τα χτίσετε με το πέρασμα του χρόνου. Ξεκινήστε  νέες και συναρπαστικές δραστηριότητες, αλλά αρχίστε σιγά σιγά ώστε να μη σας πάρει από κάτω. Σε πολύ λίγο χρόνο, θα αρχίσετε να βλέπετε τη ζωή σας να βελτιώνεται, λαμβάνοντας μέτρα που σας βοηθούν να χτίσετε τις γνώσεις σας, να βελτιώσετε την αυτοπεποίθησή σας και να εμπλακείτε σε δραστηριότητες που μπορούν να σας κάνουν να αισθάνεστε πιο υγιείς και πιο συνδεδεμένες με τον εσωτερικό σας εαυτό και με τους άλλους. Ακολουθούν επτά βήματα που θα σας βοηθήσουν να ανοίξετε το μυαλό σας, να απελευθερώσετε το στρες και να σας υπενθυμίσουν τι είναι πραγματικά σημαντικό στη ζωή σας.

1.Ξεκινήστε μια νέα δεξιότητα.

Τι είναι αυτό το ένα πράγμα που πάντα θέλατε να μάθετε, αλλά δεν είχατε ποτέ το χρόνο για αυτό? Ίσως πάντα θέλατε να μάθετε να μιλάτε μια ξένη γλώσσα, να παίζετε ένα όργανο, να πλέκετε ή να χρησιμοποιείτε μια ραπτομηχανή. Μπορεί να εύχεστε να είχατε μια πρακτική δεξιότητα, όπως το Photoshop ή τα υπολογιστικά φύλλα του  Excel, αλλά ποτέ δεν  δώσατε χρόνο να το μάθετε.

Στη συνέχεια, αναζητήστε τους πόρους που χρειάζεστε για να σας βοηθήσουν να γίνετε μάστερ σε αυτή τη δεξιότητα. Για να μάθετε μια ξένη γλώσσα, υπάρχουν πολλές εφαρμογές διαθέσιμες για download. Για την εκμάθηση του Linkedin προσφέρονται πολλά tutorials που θα σας βοηθήσουν με τα εργαλεία επιχειρηματικής διαχείρησης και λογισμικού. Το Youtube είναι μια άλλη μεγάλη πηγή, που προσφέρει δωρεάν tutorials για το οτιδήποτε, από την μάθηση με πατίνια μέχρι του πώς να χρησιμοποιείτε μια ραπτομηχανή. Αφήνουμε κάθε μέρα 15-30 λεπτά για να εργαστείτε πάνω στη νέα σας ιδιότητα και θα δείτε πόσο φοβερά θα αρχίσετε να αισθάνεστε που ξεκινήσατε να κατευθύνεστε σε ένα μεγαλύτερο στόχο.

2.Επιβραβεύστε τον εαυτό σας κάθε μέρα.

Μια από τις μεγαλύτερες συμβουλές για τη φροντίδα του εαυτού σας, βρίσκεται σε ένα επεισόδιο των “Twin Peaks”, με την ευγενική χορηγία του Agent Dale Cooper:”κάθε μέρα, μια φορά τη μέρα, να δίνεις στον εαυτό σου ένα δώρο. Μη το σχεδιάζεις, μη το περιμένεις, απλά άστο να συμβεί. Θα μπορούσε να είναι ένα νέο πουκάμισο από ένα ανδρικό κατάστημα, έναν υπνάκο στην καρέκλα του γραφείου σου ή δυο κούπες καλό ζεστό μαύρο καφέ.”

Πολύ συχνά, οι άνθρωποι κρέμονται από την ιδέα ότι μια ανταμοιβή στον εαυτό τους θα πρέπει να είναι ένα μεγάλο, σπάνιο γεγονός που περιορίζεται σε ειδικές περιστάσεις: συν ότι πρέπει να προγραμματιστεί εκ των προτέρων και να το κερδίσει κάποιος με σκληρή δουλειά. Η αλήθεια είναι ότι δε χρειάζεται να είναι έτσι. Δε χρειάζεται να πιέζεις τον εαυτό σου για να αξίζεις κάτι καλό. Στην πραγματικότητα, είναι πολύ πιο υγιεινό να κακομάθετε τον εαυτό σας μια φορά σε μια στιγμή(σε μέτριες δόσεις, φυσικά), αντί να ζείτε συνεχώς με στέρηση. Δίνοντας στον εαυτό σας μια μικρή απόλαυση κάθε μέρα, είναι κάτι που θα σας παρέχει μια επιπλέον ώθηση ευτυχίας και θετικό κίνητρο. Θεωρήστε το ως ένα συναισθηματικό ισοδύναμο του να χτυπάτε το κουμπί”Ανανέωση”. Έτσι, αντί να καεί, θα ανανεώνεται και θα είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της καθημερινής σας ζωής.

3.Ξεκινήστε ένα πρόγραμμα άσκησης.

Η άσκηση δεν είναι μόνο ένα σημαντικό μέρος  μιας υγιούς ζωής. Είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να βελτιώσετε τη διάθεσή σας, να διατηρήσετε τον έλεγχο του βάρους σας, να καταστείλετε την όρεξή σας και να μειώσετε τις επιπτώσεις του στρες σας. Και ως τελικό κίνητρο, οι άνθρωποι που ασκούνται, ζουν περισσότερο και έχουν  πιο υγιεινή ζωή από αυτούς που έχουν καθιστική ζωή.

Το Υπουργείο Υγείας και Αθρωπίνων Υπηρεσιών συνιστά να έχουμε τουλάχιστον 150 λεπτά μέτρια αερόβια άσκηση ή 75 λεπτά ενεργητικής αερόβιας άσκησης τη βδομάδα, ή το συνδυασμό και των δύο. Εάν δεν έχετε μεγάλη δραστηριότητα τώρα, είναι καιρός να τη ξεκινήσετε.

Ανεξάρτητα από το επίπεδο γυμναστικής σας, μπορείτε να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα άσκησης στο σπίτι σας.  Κατ’αρχάς, αξιολογήστε τους στόχους σας. Θέλετε να χάσετε βάρος, να αυξήσετε την ευελιξία σας, να δημιουργήσετε μυς? Ελπίζατε να μπορείτε να εκπαιδευτείτε για ένα μαραθώνιο ή να ξεκινήσετε μια άλλη πρόκληση γυμναστικής? Ορίστε σαφείς στόχους ώστε να μπορείτε να επιβλέπετε την πρόοδό σας. Θα πρέπει να ενσωματώσετε και μια προπόνηση για να βελτιώσετε τη δύναμή σας σε όλες τις μυϊκές ομάδες στη ρουτίνα γυμναστικής σας τουλάχιστον δυο μέρες τη βδομάδα. Προσπαθήστε να κάνετε την άσκηση καθημερινή συνήθεια. Ξεκινήστε σιγά σιγά και φτάστε το σε πιο απαιτητικά επίπεδα.

4.Τακτοποιήστε το περιβάλλον σας.

Είτε είστε ή όχι οπαδός της Marie Kondo ως προς τον τρόπο προσέγγισής της σχετικά με την έννοια της “τακτοποίησης του περιβάλλοντος”, μπορείτε να παραδεχτείτε στον εαυτό σας για το εάν ένα στοιχείο “σας δίνει χαρά”, και για το εάν θέλετε να ζείτε σε ένα περιβάλλον τακτοποιημένο και καθαρό για να βελτιώσετε τη ζωή σας.

Ένα απαλλαγμένο περιβάλλον από το χάος, δημιουργεί μια αίσθηση ευκολίας και ικανοποίησης στη  ζωή του σπιτιού σας και της εργασίας σας. Ένας χώρος τακτοποιημένος και καθαρός, σας επιτρέπει να εκτελείτε καθημερινά καθήκοντα πιο αποτελεσματικά επειδή όλα είναι άμεσα διαθέσιμα και ξέρετε που να βρείτε τα πράγματα που χρειάζεστε. Η τακτοποίηση του χάους είναι επίσης και σωματικά υγιέστερη επειδή αφαιρεί τα σωματίδια της σκόνης που συσσωρεύονται σε όλα τα υλικά που δε τα χρησιμοποιούμε συχνά. Και η διαδικασία της τακτοποίησης μπορεί να σας δώσει την αίσθηση της ολοκλήρωσης. Θα είστε περήφανοι για το περιβάλλον σας, πράγμα που σημαίνει λιγότερη ανησυχία ή αμηχανία όταν εμφανιστούν απρόσμενοι επισκέπτες στο χώρο σας.

  1. Κάντε μια λίστα πραγμάτων πριν πάνε στον κάδο.

Με το να κάνετε μια λίστα πραγμάτων (μια λίστα των πραγμάτων που θέλετε να κάνετε πριν τα “κλωτσήσετε στον κάδο”) είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δώσετε σαφήνεια στο τι είναι σημαντικό στη ζωή σας. Μια λίστα πραγμάτων μπορεί να είναι με όποιο μέγεθος θέλετε, και μπορεί να περιλαμβάνει τόσο βραχυπρόθεσμους όσο και μακροπρόθεσμους στόχους που θέλετε να πετύχετε. Αυτή η λίστα είναι ένα σημαντικό βήμα για να βελτιώσετε τη ζωή σας γιατί μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε  τι είναι σημαντικό για σας.

Ο απώτερος σκοπός μιας λίστας είναι να σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη κάθε μέρα σας. Αντί να αφήνετε τις μέρες σας να έχουν μια γενική  θαμπάδα, χρησιμοποιήστε μια λίστα πραγμάτων για να δώσετε στη ζωή σας σκοπό, εστίαση και κατεύθυνση.

Μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε ποιες εμπειρίες θέλετε να έχετε και να σας βοηθήσει να φτάσετε τα πράγματα που θέλετε να πετύχετε. Μόλις έχετε τη λίστα, πρέπει να ξεκινήσετε να έχετε κάποιες περιπέτειες, ανακαλύπτοντας τον κόσμο και χτίζοντας αναμνήσεις που θα σας κάνουν να χαμογελάτε κάθε μέρα.

 

  1. “Ξεμπροστιάστε το φόβο σας.

Όλοι έχουμε φόβους. Οι φόβοι μπορούν να μας βοηθήσουν και να μας κρατήσουν ζωντανούς και ασφαλείς. Αλλά οι φόβοι μπορούν επίσης να μας κρατήσουν πίσω, ειδικά όταν τους αφήσουμε να μας ελέγξουν. Πάρτε το χρόνο σας για να καθορίσετε τους φόβους σας. Μερικοί φόβοι είναι όντως δικαιολογημένοι, αλλά άλλοι είναι απλώς βαθιά ριζωμένες ανησυχίες. Ξεχωρίστε τους “αληθινούς” φόβους από αυτούς που τους σκέφτεστε ως τα χειρότερα σενάρια που τα έχετε αφήσει εκτός ελέγχου στο μυαλό σας. Όταν αντιμετωπίζουμε τους φόβους μας, χτίζουμε το θάρρος μας και μαθαίνουμε να ξεπερνάμε αυτές τις σκοτεινές σκέψεις.

Καθώς “εργάζεστε” με τους φόβους σας, αναπτύσσετε τη σοφία σας. Μερικοί από τους φόβους μας μπορεί να γίνουν πραγματικότητα, αλλά όταν περνάμε μέσα από αντιξοότητες, αποκτάμε και διορατικότητα. Ακόμα και αν συμβεί το χειρότερο, μπορούμε να μάθουμε πώς να το ξεπερνάμε. Η κατανόηση των φόβων μας, μας βοηθά να αναπτύξουμε τη συμπόνια για τους άλλους.

Μπορούμε να βάλουμε τον εαυτό μας στη θέση των άλλων και να έχουμε ενσυναίσθηση σχετικά με το τι περνάνε. Και το πιο σημαντικό, το να αντιμετωπίζετε τους φόβους σας θα σας βοηθήσει να χτίσετε ανθεκτικότητα και αντοχή. Αν έχετε “ξεμπροστιάσει” τους φόβους σας, έχετε μάθει και το πώς να ξεπερνάτε τα εμπόδια. Έχετε μάθει ότι μπορείτε να επιτύχετε ακόμα και κάτω από δύσκολες συνθήκες.

7.Επανασυνδεθείτε με ένα παλιό φίλο.

Δεν υπάρχει τίποτα σαν τη χαρά της επανασύνδεσης με ένα παλιό φίλο. Μερικές φορές αφήνουμε το χώρο και το χρόνο να μπει ανάμεσα σε μας και σε εκείνους που αγαπάμε. Κάποιες φορές οι φιλίες καταρρέουν ή “σιωπούν”, όχι από την κακομεταχείρηση ή την κακία, αλλά επειδή γινόμαστε πολύ απασχολημένοι και δεν κάνουμε προσπάθεια να διατηρήσουμε αυτούς τους δεσμούς.

Αλλά όταν αναβιώσουμε παλιές φιλίες, επανασυνδεόμαστε με το παρελθόν μας. Και μπορεί να διαπιστώσετε ότι αυτές οι διασυνδέσεις όντως διατηρούνται ακόμα δυνατές. Ότι μπορείτε να πιάσετε τα πράγματα από εκεί που τα είχατε αφήσει.

Οι παλιοί φίλοι μπορούν να σας υπενθυμίσουν πώς είσασταν πριν η ζωή σας περιπλακεί και έτσι αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε ποιος θέλετε να είστε στο παρόν. Αυτοί μπορούν να αναζωπυρώσουν τα παλιά όνειρα και τις επιθυμίες που κάποτε είχατε.  Ίσως να έχετε ξεχάσει  αυτές τις παλιές σας φιλοδοξίες. Ίσως αυτές οι παλιές επιθυμίες σας να μην είναι πλέον έγκυρες. Αν ισχύει αυτό, αυτοί οι φίλοι που είχαμε από πάντα μπορύν να μας βοηθήσουν και να μας δείξουν πόσο μακριά έχουμε φτάσει, και να μας υπενθυμίσουν πόσο ακόμα έχουμε μέχρι τους στόχους μας.