Αναζητάς εργασία ενώ όλα έχουν παγώσει;

    Από: Startup Team

Δε γνωρίζω αν «ο κορονοϊός μπορεί να εξελιχθεί σε ευλογία», όπως ισχυρίζεται ο φιλόσοφος και συγγραφέας Στέλιος Ράμφος, αλλά σίγουρα μπορεί να εξελιχθεί σε μια ευκαιρία για εκείνους που ξέρουν να ανασύρουν το θετικό μέσα από κάθε δυσκολία. Σύμφωνα με τα ευρήματα της Ετήσιας Διεθνούς Έρευνας Έλλειψης Ταλέντου της Manpower Group για το 2019, σχεδόν 8 στους 10 εργοδότες στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν δυσκολία στην κάλυψη θέσεων εργασίας και ιδιαίτερα στην προσέλκυση ταλέντων.

Είναι γνωστό ότι οι οικονομικές συγκυρίες διευκολύνουν τη διαρροή των ταλέντων προς το εξωτερικό. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα πολλοί νέοι, άνεργοι, εν δυνάμει ταλέντα, οι οποίοι δεν γνωρίζουν καν τις δυνατότητές τους, τα χαρίσματα ή τις αδυναμίες τους, ακόμη και την ανθεκτικότητά τους σε πιεστικές καταστάσεις. Είναι νέοι ταλαντούχοι, οι οποίοι, επειδή φοβούνται την αποτυχία δεν τολμούν να αυτοπαρουσιαστούν σωστά σε έναν εργοδότη.

Μην παγώνεις λόγο της υγειονομικής κρίσης 

Με την παραμονή στο σπίτι εξαιτίας του ιού δεν χρειάζεται να παγώσουν τα πάντα. Μπορεί να είναι μια ευνοϊκή συγκυρία που προσφέρει άφθονο χρόνο και τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν, να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους, να φροντίσουν την προσωπική τους ανάπτυξη, και την επαγγελματική τους ανέλιξη, να στοχαστούν και να συλλάβουν καινοτόμες ιδέες, να δοκιμάσουν  νέα εργαλεία, να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους, να μελετήσουν τον χαρακτήρα, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά τους, ώστε να αναδείξουν τα ταλέντα που σίγουρα διαθέτουν και να διεκδικήσουν μια καλή θέση εργασίας.

Δώσε έμφαση σε εννιά παραμέτρους

Παρατηρώντας καθημερινά τις κινήσεις σου, τον τρόπο που σκέφτεσαι και αντιδράς στις καταστάσεις,  τα συναισθήματα που σου δημιουργούν τα γεγονότα, μπορείς να βελτιώσεις τα παρακάτω εννέα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σου ενισχύοντας  έτσι την ψυχολογία σου και ετοιμάζοντας την επαγγελματική σου ζωή. Γι’ αυτό κοίταξε κατάματα τον εσώτερο εαυτό σου και χωρίς αναστολές, απογοήτευση, αλαζονεία ή εγωισμό αναγνώρισε με αυτοπεποίθηση την πραγματική αξία σου ελέγχοντας κάθε εβδομάδα ένα από τα παρακάτω χαρακτηριστικά.

Αυτογνωσία:

Πόσο καλά γνωρίζεις τον εαυτό σου; Τις επιθυμίες σου; Τις ανάγκες σου; Σωματικά, Συναισθηματικά, Νοητικά, Πνευματικά.

Ανθεκτικότητα:

Αντέχεις στις δύσκολες καταστάσεις; Έχεις βιώσει δύσκολες καταστάσεις; Πώς αντέδρασες; Τι αισθάνθηκες;

Γνώσεις: 

Εκπαιδευτικές, Συμπεριφορικές, Ανάγκης, Υποχρεώσεων. Η γνώση δημιουργεί ευέλικτο νου. Είναι ένα προσόν απαραίτητο στον επαγγελματικό στίβο.

Δεξιότητες: 

Κοινωνικές, Επαγγελματικές, Συναισθηματικές, Συνεργατικές, Ομαδικές, Ηγετικές. Επίλεξε την κατηγορία που ταιριάζει περισσότερο σε σένα. Μελέτησέ την και βρες τα σημεία που απαιτούν «ακόνισμα».

Δημιουργικότητα: 

Είσαι εφαρμοστής ή καινοτόμος; Πώς αξιοποιείς τον ελεύθερο χρόνο σου; Πώς αφυπνίζεις την περιέργεια σου, τη φαντασία σου, την παραγωγή πολλαπλών διαφορετικών εναλλακτικών λύσεων ή ιδεών στις διάφορες επιχειρηματικές δυσκολίες;

Με το κινητό ή με το tablet στο χέρι; Κανένα πρόβλημα. Αφιέρωσε όμως λίγο χρόνο στην αναζήτηση βίντεο με χρήσιμες πληροφορίες. Μην αφήνεσαι συχνά στη διασκέδαση, την χαλαρότητα, στο «Δε βαριέσαι! Θα το δω αύριο».

Θετικότητα: 

Ελπίδα, Προσμονή, Αξιοποίηση, Θετικά συναισθήματα, Αξιολόγηση. Το ποτήρι το βλέπεις μισογεμάτο; Ή μήπως μισοάδειο; Αισιοδοξία ή απαισιοδοξία; Τι από τα δύο κυριαρχεί μέσα σου;

 Κίνητρο: 

Μπορείς να επικεντρωθείς σ’ ένα στόχο που σου αρέσει, ή σε ανεβάζει ψυχολογικά, και να προσπαθήσεις να τον πετύχεις; Είσαι ικανός να παίρνεις πρωτοβουλίες; Να δεσμεύεσαι σε έναν στόχο; Να προσπαθείς τόσο όσο χρειάζεται για την επίτευξή του;

Κριτική σκέψη: 

Πώς παίρνεις επαγγελματικές αποφάσεις; Με στρατηγική λογικής, με ελιγμούς παραπλάνησης ή με το συναίσθημα; Πώς διαχειρίζεσαι τις κρίσεις, το χάος και τη σύγχυση; Αναζητάς μοντέλα επίλυσης προβλημάτων για να εξασκήσεις την κριτική σκέψη σου;

Και να θυμάσαι

Μια μέρα ο φόβος χτύπησε την πόρτα. Το θάρρος σηκώθηκε και πήγε ν’ ανοίξει. Δεν ήταν κανείς.

Πηγή: Thriveglobal.gr