Φαινόμενο Rashomon. Μήπως Σου Έχει Συμβεί;

    Από: Startup Team
Business decision concept. Businessmen standing and giving advice with arrow pathway choice.

Σου έχει τύχει να συμβεί ένα δυσάρεστο γεγονός στη δουλειά; Φυσικά και ναι! Μήπως έχει τύχει να παρατηρήσεις ότι ο καθένας, το ίδιο γεγονός, το βιώνει και το ερμηνεύει διαφορετικά; Το πιο πιθανό. Αυτό ονομάζεται φαινόμενο Rashomon. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που ονομάστηκε έτσι από μια ταινία του Akira Kurosawa που γυρίστηκε το 1950 και ονομάζεται Rashomon. Στο σενάριο της ταινίας διάφοροι μάρτυρες σε ένα έγκλημα καταθέτουν ο καθένας τη δική του ερμηνεία για το γεγονός με αποτέλεσμα η αλήθεια να είναι αδύνατο να διαλευκανθεί λόγω των πολλαπλών περιγραφών.

Γιατί το συναντάμε;

Αν και το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα γνωστό στους δικαστές, μπορεί να περιγράψει με απίστευτη ακρίβεια γεγονότα που βιώνουμε στην προσωπική μας ζωή ακόμα και στον εργασιακό χώρο. Για παράδειγμα, σε μια επιχείρηση όταν υπάρξει μια έντονη διαφωνία μεταξύ συναδέλφων ή κάποια αστοχία στην εξυπηρέτηση ενός πελάτη, τα άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση προσπαθούν να δώσουν τη δική τους εξήγηση. Για κάποιους, ο λόγος είναι ξεκάθαρος: οι άνθρωποι υποσυνείδητα επιθυμούν να φαίνονται καλοί. Για κάποιους άλλους ο λόγος είναι πιο περίπλοκος. Στην ανθρώπινη αντίληψη, μνήμη και αναφορά υπάρχει πάντα το υποκειμενικό στοιχείο. Πράγμα που σημαίνει ότι ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε ένα γεγονός πάντα θα διαφέρει από τον τρόπο που τον αντιλαμβάνονται οι άλλοι. Επεξεργαζόμαστε με διαφορετικό τρόπο τις πληροφορίες, μέσα από τα δικά μας φίλτρα και με βάση τις δικές μας πεποιθήσεις και βιώματα. Επίσης, η μνήμη δεν είναι τόσο αντικειμενική όσο νομίζουμε. Σύμφωνα με επιστήμονες, κάθε φορά που προσπαθούμε να θυμηθούμε τις λεπτομέρειες ενός γεγονότος, οι αναμνήσεις μας αλλάζουν με αποτέλεσμα να χάνεται η ακρίβεια.

Τελικά πόσο αντικειμενικοί μπορούμε να είμαστε;

Τα δυσάρεστα γεγονότα της δουλειάς θα μπορούσες να τα δεις από άλλη οπτική; Αν συμβαίνουν με μεγάλη συχνότητα, τότε κάτι γίνεται. Μήπως, πέρα από την υποκειμενικότητα που χαρακτηρίζει όλους τους ανθρώπους, η αλήθεια κρύβεται σε αυτό που λέμε «εργασιακή ικανοποίηση»;

Όταν οι άνθρωποι βρίσκουν ικανοποίηση στην εργασία τους, έχουν καλή σωματική και ψυχική υγεία, αυξάνεται η αυτοπεποίθησή τους και η αποδοτικότητά τους. Αντιμετωπίζουν και προσπερνούν πιο γρήγορα αγχωτικές καταστάσεις και αυτό φαίνεται και στις σχέσεις τους με τους συναδέλφους ή τους πελάτες. Όταν τους δίνονται τα κατάλληλα κίνητρα και αναγνωρίζονται οι προσπάθειές τους, τότε βιώνουν θετικά συναισθήματα και οι σχέσεις με όσους χρειάζεται να συσχετισθούν βελτιώνονται. Με λίγα λόγια είναι ευτυχισμένοι.

Τι γίνεται όταν δεν νιώθουμε καλά;

Ένα θετικό εργασιακό κλίμα ξεκινάει πάντα από τη διοίκηση. Όλοι το ξέρουν αυτό. Εάν οι διευθυντές εμφανίζουν συνεχώς μια κακή συμπεριφορά, το πιθανότερο είναι ότι οι εργαζόμενοι θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Όλοι γνωρίζουμε άλλωστε ότι η νοοτροπία «πέτα το μπαλάκι» με τη συνεχόμενη επίρριψη ευθυνών σε άλλους είναι ευρέως διαδεδομένη στις επιχειρήσεις. Αυτό μόνο καλό δεν κάνει. Τα δυσάρεστα γεγονότα στο εργασιακό περιβάλλον αυξάνονται και ο τρόπος που ερμηνεύονται και αντιμετωπίζονται επηρεάζεται από την αρνητική ψυχολογία των εργαζομένων.
Επομένως, ένα θετικό εργασιακό κλίμα έχει να προσφέρει τα μέγιστα όχι μόνο στην προσωπική ανάπτυξη των εργαζομένων, αλλά και στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Και ναι, με αυτόν τον τρόπο ίσως και να μπορεί να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο Rashomon.

Πηγή: thriveglobal.gr