Γιατί δεν είσαι επιτυχημένος ενώ δουλεύεις σκληρά

    Από: Startup Team

Όλη μας τη ζωή πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι που προσπαθούν και δουλεύουν σκληρά, στο τέλος τα καταφέρνουν. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι που προσπαθούν δεν βιώνουν την επιτυχία. Αν ανήκεις κι εσύ σε αυτήν την κατηγορία, διάβασε παρακάτω το γιατί. Ο Χρήστος Θεοδωρόπουλος, σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης-κοινωνιολόγος, σου εξηγεί τι μπορεί να κάνεις λάθος.

Δεν γνωρίζεις νέους ανθρώπους

Είναι πιο βολικό να περνάς τον χρόνο σου με παλιούς φίλους και ανθρώπους που ξέρεις καλά. Το αρνητικό είναι ότι συναναστρέφεσαι άτομα με τις ίδιες ιδέες και παρόμοιο τρόπο σκέψης, με αποτέλεσμα να μην διευρύνεις την οπτική σου. Σημαντικό είναι, όμως, να ξεπερνάς που και που τη ζώνη ασφαλείας σου και να γνωρίζεις καινούργια άτομα από τα οποία έχεις να κερδίσεις. Με αυτόν τον τρόπο, θα ακούς νέα πράγματα και θα παίρνεις ενέργεια από τις νέες γνωριμίες. Μην ξεχνάς ότι το κοινωνικό σου δίκτυο είναι το κλειδί της επιτυχίας σου.

Αποστρέφεσαι τις αλλαγές

Όταν βρίσκεσαι στο ίδιο περιβάλλον για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι δύσκολο να προσαρμοστείς σε κάτι νέο. Οι αλλαγές όμως δημιουργούν ευκαιρίες για πρόοδο. Αντί να τις αποφεύγεις, προσπάθησε να τις αξιοποιήσεις προς όφελός σου. Ίσως μάθεις κάτι για τον εαυτό σου δεν φανταζόσουν. Να είσαι ανοιχτός σε νέες ιδέες.

Δεν είσαι πρόθυμος να ρισκάρεις

Οι έξυπνοι άνθρωποι συνήθως επιλέγουν τον ασφαλή δρόμο. Παίρνουν πτυχίο και κάνουν μία δουλειά με σταθερότητα, αλλά δυστυχώς, δεν είναι χαρούμενοι. Θέλουν κάτι άλλο, αλλά φοβούνται να δοκιμάσουν. Όταν χρειάζεται να πάρεις ένα ρίσκο και δεν ξέρεις τι να κάνεις, οραμαστίσου τη ζωή σου στο μέλλον. Πώς δηλαδή θα μπορούσε να είναι σε μερικά χρόνια. Φαντάσου τη στασιμότητά σου επειδή δεν πήρες το ρίσκο και πώς θα νιώθεις με αυτό.

Είσαι διστακτικός

Η σκληρή δουλειά και οι έξυπνες αποφάσεις μπορούν να σου ανοίξουν πολλές πόρτες. Μερικές φορές, όμως, η γνώση ότι έχεις πολλές επιλογές σου προκαλεί άγχος. Δεν χρειάζεται να τις δοκιμάσεις όλες, αρκεί να δεις ποιες επιλογές λειτουργούν καλύτερα για σένα. Μπορεί να πάρει χρόνο φυσικά μέχρι να καταλήξεις στο τι ακριβώς θέλεις. Το ζήτημα, όμως, είναι να είσαι ενεργός και να παίρνεις αποφάσεις.

Δεν πιστεύεις στον εαυτό σου

Πολλοί έξυπνοι άνθρωποι δεν εκτιμούν τον εαυτό τους. Είναι οι πιο αυστηροί κριτές του εαυτού τους, με αποτέλεσμα να μην πιστεύουν ότι μπορούν να πετύχουν ό,τι επιθυμούν. Τείνουν, μάλιστα, να αμφισβητούν και τον εαυτό τους στη δουλειά. Αυτό μπορεί να μοιάζει σαν ένα θετικό χαρακτηριστικό, αλλά η τελειομανία μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη στο δρόμο προς την επιτυχία, γιατί τίποτα δεν είναι τέλειο.

Έχεις χαμηλές προσδοκίες

Συχνά στη ζωή, παίρνουμε ό,τι περιμένουμε. Οι φοιτητές που πιστεύουν ότι θα περάσουν, συνήθως τα καταφέρνουν. Το παιδί συμπεριφέρεται σύμφωνα με τις προσδοκίες των γονιών. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι αναμένουν ότι θα ξεπεράσουν με επιτυχία τις προκλήσεις και συνήθως αυτό συμβαίνει. Αν όχι με την πρώτη, σίγουρα με τη δεύτερη.

Δεν έχεις στόχους

Δεν έχεις σχέδια; Ή στόχους; Αυτό σημαίνει ότι δεν ξέρεις ποια κατεύθυνση να ακολουθήσεις. Πρέπει να ξέρεις ποιος είναι ο προορισμός σου. Όταν τον προσδιορίσεις με σαφήνεια, θα καταφέρεις να χαλαρώσεις και να απολαύσεις το ταξίδι.

Πηγή: thriveglobal.gr