Μπορούν οι φιλίες του γραφείου να σε κάνουν να αποφύγεις το Burnout;

    Από: Startup Team

Προφανώς σου αρέσει να περιτριγυρίζεσαι από φίλους και άτομα που νοιάζονται και ενδιαφέρονται πραγματικά για εσένα. Μην ξεχνάς άλλωστε ότι η ανθρώπινη επαφή και οι αληθινοί φίλοι σε βοηθούν να ζεις καλύτερα και περισσότερο.

Ωραία όλα αυτά. Τι γίνεται όμως στο γραφείο; Έχεις φίλους; Πριν απαντήσεις σκέψου λίγο πόσες ώρες περνάς εκεί. Τουλάχιστον 8 ώρες την ημέρα, δηλαδή 40 την εβδομάδα. Όπως καταλαβαίνεις είναι πολλές, πάρα πολλές, για να μην τα πας καλά με τους συναδέλφους σου. Αλήθεια υπάρχουν άτομα στη δουλειά που τα θεωρείς φίλους σου;

Τι σου προσφέρουν οι φιλίες στο γραφείο

Σύμφωνα με έρευνα του Gallup σε 15 εκατομμύρια εργαζόμενους από όλο τον κόσμο, το 70 % δεν έχει κάποιον φίλο στο γραφείο, με αποτέλεσμα να στερείται όλα τα οφέλη που μπορεί να του προσφέρει μία φιλία στο χώρο εργασίας. Ποια είναι αυτά θα σκεφτείς. Καταρχάς η απόδοσή σου! Ίσως νομίζεις ότι το socializing στο γραφείο αποσπά την προσοχή σου. Μάθε λοιπόν ότι κάνεις λάθος. Γιατί σύμφωνα με την έρευνα, οι φίλοι στο γραφείο όχι μόνο αυξάνουν την απόδοση και τη συνολική σου ευεξία, αλλά σε βοηθούν να είσαι περισσότερος αφοσιωμένος στη δουλειά σου.

Τα οφέλη δεν σταματούν εδώ. Το να είσαι κοινωνικός στη δουλειά, μπορεί να σε βοηθήσει να αποφύγεις το burnout. Αυτό υποστηρίζει έρευνα του 2003 που δημοσιεύτηκε στο John Hopkins University Press, λέγοντας μάλιστα ότι όσοι από τους συμμετέχοντες δεν είχαν κοινωνικές συναναστροφές στη δουλειά, είχαν αυξημένα επίπεδα άγχους, τα οποία δεν μπορούσαν να διαχειριστούν. Η έλλειψη μάλιστα κοινωνικών συναναστροφών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου, με αποτέλεσμα να είσαι ένα βήμα ακόμα πιο κοντά στην επαγγελματική εξουθένωση. Αντίθετα, οι φιλίες του γραφείου σου δίνουν κίνητρο και σε προστατεύουν από όλα αυτά.

Και αν το σκεφτείς, ισχύει. Ένα άτομο που έχει καλές σχέσεις με τους συναδέλφους του, είναι πιο πρόθυμο να εργαστεί σε σχέση με κάποιο άλλο που δεν τα πάει καλά με κανέναν. Εσύ σε ποια κατηγορία ανήκεις; Μήπως είσαι διαρκώς κολλημένος στην οθόνη του υπολογιστή σου; Ποτέ δεν είναι αργά να καλλιεργήσεις τις σχέσεις σου με τον διπλανό σου. Για να το κάνεις όμως αυτό θέλεις χρόνο. Γιατί οι σχέσεις στο γραφείο περνούν από 3 στάδια. Ξέρεις ποια είναι αυτά;

Πώς θα γίνει ο συνάδελφός σου, φίλος σου

Για να γίνει αυτό, πρέπει να περάσει από 3 στάδια: στο 1ο στάδιο ο συνάδελφός σου από απλός γνωστός γίνεται φίλος. Στο 2ο από φίλος γίνεται πιο στενός φίλος και στο 3ο γίνεται ένας από τους καλύτερούς σου φίλους. Αν λοιπόν οι σχέσεις σου περιορίζονται στο 1ο στάδιο, κάνε μικρά βήματα για να τις πας στο 2ο: χαμογέλα πιο συχνά, ξεκίνα μία συζήτηση, ρώτησε τον συνάδελφό του για τη ζωή του εκτός δουλειάς ή κάνε οτιδήποτε θεωρείς ότι μπορεί να βελτιώσει τη σχέση σας. Με τον καιρό θα διαπιστώσεις ότι οι συνάδελφοί σου μπορούν να είναι και φίλοι σου. Και ότι η απόδοση και η ευεξία σου θα έχουν βελτιωθεί.

Πηγή: thriveglobal.gr