New Year’s Resolutions… για την επιχείρηση σας!

    Από: Θέμης Σαρανταένας
  • Να κόψετε το τσιγάρο, εάν δεν το έχετε ήδη κάνει… check.
  • Να κάνετε κάθε μέρα 10.000 βήματα… check.
  • Να μιλήσετε στον ξάδερφό σας στο χωριό, με τον οποίο είστε μαλωμένοι από το 2012… check.
  • Και ο μακρύς κατάλογος με τα New Year’s Resolutions συνεχίζεται.

Φέτος, όμως, σας προτείνω κάτι διαφορετικό: να στοχοθετήσετε για την επιχείρησή σας. Δείτε λοιπόν 5 προτεινόμενα business resolutions για τη νέα χρονιά.

Γίνετε πιο γνωστοί

Τι σημασία έχει, αλήθεια, εάν είστε μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση 6 γενεών, που φτιάχνει χειροποίητες μαρμελάδες στο δικό της κτήμα, χωρίς καμία προσθήκη συντηρητικών και χρωστικών, εάν… δεν σας ξέρει κανείς; Ένα σημαντικό New Year’s Resolution λοιπόν είναι να γίνετε πιο γνωστοί.

Οι τρόποι; Πολλοί και διάφοροι! Το όριο (εκτός φυσικά από το budget σας) είναι η φαντασία σας. Ίσως δημιουργήσετε μία σειρά από Instagram videos για τις υπηρεσίες σας. Ίσως κάνετε, εσείς ο ίδιος ένα podcasting, για να μιλήσετε στους πελάτες σας πρόσωπο με πρόσωπο. Διοχετεύστε την ενέργεια και τον χρόνο σας στο να γίνετε πιο γνωστοί και κάντε τη διαφορά!

Γίνετε πιο αρεστοί

Ζούμε στην εποχή του like – if you like it or not! Στον σημερινό κόσμο του επιχειρείν, η μικρομεσαία επιχείρηση δεν έχει την πολυτέλεια να μην είναι αρεστή. Εάν παγκόσμιοι επιχειρηματικοί γίγαντες, από τον τραπεζικό τομέα μέχρι το λιανεμπόριο, το έχουν πλέον κάνει μέρος της φιλοσοφίας τους, μπορείτε να το κάνετε και εσείς New Year’s Resolution.

Από πού να αρχίσετε; Τι θα λέγατε να ξεκινήσετε από το website σας; Είναι σίγουρο ότι αρέσει στον κόσμο; Είναι χρηστικό; Είναι πειστικό; Δίνει την πληροφορία που πρέπει να δώσει; Συνεχίστε με το κατάστημα ή τα καταστήματα σας. Μιλάτε τη γλώσσα του κοινού σας; Γιατί άραγε στα καταστήματα της Apple, οι υπάλληλοι φοράνε τζιν και όχι κοστούμια; Δουλέψτε την κουλτούρα της επιχείρησής σας!

Σκεφτείτε και επανασχεδιάστε τα πάντα, από τον τρόπο που ο συνεργάτης σας απαντά στα τηλεφωνήματα μέχρι το εικαστικό του εταιρικού σας αυτοκινήτου, με σκοπό να γίνετε πιο αρεστοί. Εσείς θα αρέσετε και …. σε εσάς θα αρέσουν οι πωλήσεις σας!

Ασχοληθείτε με τους ανθρώπους σας

Μήπως όλο το λέτε και ποτέ δεν το κάνετε; Αυτή τη χρονιά λοιπόν, βάλτε το ως New Year’s Resolution. Θα πάρετε ένα μέρος του χρόνου που αφιερώνετε στους πελάτες σας και θα τον αφιερώσετε στους δικούς σας ανθρώπους. Άλλωστε, χωρίς αυτούς, που θα ήσασταν εσείς;

Οι περισσότερες επιχειρήσεις λειτουργούν, δίνοντας κίνητρο και προαγωγή σε δικούς τους ανθρώπους που έχουν βγει από τα σπλάχνα της εταιρείας. Είναι μία καλή πρακτική που και εσείς μπορείτε να ακολουθήσετε! Αυτή τη χρονιά, επιβραβεύστε, προάγετε, εμψυχώστε. Θα είναι όλα για το καλό της επιχείρησης και το όφελος θα σας γυρίσει πολλαπλό!

Επενδύστε στο μάρκετινγκ και τη διαφήμιση

Ευτυχώς, για εσάς, οι εποχές που οι διαφημιστικές υπηρεσίες κόστιζαν… “ο κούκος αηδόνι” έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Τι περιμένετε λοιπόν; Εάν δεν το έχετε ήδη κάνει, βάλτε ψηλά στη λίστα με τα New Year’s Resolutions σας την επένδυση στο μάρκετινγκ και τη διαφήμιση. Και εάν ήδη διαφημίζεστε, αυξήστε την παρουσία σας.

Όσον αφορά τον τρόπο; Υπάρχουν αρκετοί και για όλα τα βαλάντια!

Κάνετε περισσότερο follow up

Ακούγεται, ίσως, το πιο εύκολο New Year’s Resolution, στην πράξη όμως είναι από τα πιο δύσκολα. Κάθε μέρα στην επιχείρησή σας έχει νέες προκλήσεις και νέους πελάτες. Και όποιος έχει επιχειρήσει, ξέρει καλά τη σημαίνει η αδρεναλίνη της προοπτικής ενός νέου πελάτη. Τι γίνεται όμως με τους υπάρχοντες;

Κάντε περισσότερο follow up λοιπόν, τόσο με τους υπάρχοντες όσο και με τους πιθανούς πελάτες σας. Μην συμβιβάζεστε με το “όχι” σαν απάντηση. Ένα email Παρασκευή απόγευμα, ίσως είναι ο σπινθήρας που χρειάζεστε για να πάρει μπρος μία επικερδής σχέση με τον πελάτη σας. Follow up… and profit will follow!

Σας εύχομαι ένα δημιουργικό, παραγωγικό, κερδοφόρο και υγιές 2020! Να είστε καλά!

Πηγή: Epixeiro.gr

από: Θέμης Σαρανταένας

Ο Θέμης Σαρανταένας είναι Πιστοποιημένος Σύμβουλος Μάρκετινγκ και Ανάπτυξης Επιχειρήσεων & Επιχειρηματιών (ως Senior Marketing Consultant από τον Σύνδεσμο Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδος βάσει του Προτύπου ΕΝ ISO / IEC17024:2012) στην Ελλάδα και στην Κύπρο (www.marketingconsultant.gr & www.marketingconsultant.com.cy) και ασχολείται ενεργά στο χώρο τα τελευταία δέκα οκτώ χρόνια. Εργάστηκε για πολλά χρόνια στην L’Oreal Hellas σε θέσεις επικοινωνιακού και εμπορικού μάρκετινγκ σε μάρκες με τις περισσότερες πωλήσεις όπως: Biotherm (Homme), L’ Oreal Professionnel, Lancοme και τη νέα μάρκα για την Ελλάδα Kiehl’s. Με την πολυετή εμπειρία του έχει εξειδικευτεί στην ψυχολογία του καταναλωτή και αναγνωρίζει τους μηχανισμούς για την εμπλοκή του στη διάδραση της πώλησης με μεγαλύτερη επιτυχία. Σήμερα ειδικεύεται στην ανάπτυξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με πλούσιο πελατολόγιο από πολλούς και διαφορετικούς κλάδους. Ακόμα, εκπαιδεύει στελέχη και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων με Σεμινάρια Μάρκετινγκ και Επιχειρηματικών ∆εξιοτήτων (Soft Skills). Παράλληλα, είναι εκπαιδευμένος Business & Personal Coach, μέλος του HCA (Hellenic Coaching Association), του EMCC (European Mentoring & Coaching Council) & του ICF (International Coaching Federation).

Το 2019 και το 2021 βραβεύτηκε ως «Best Marketing Consultant» στα βραβεία Franchise για την προσφορά του στον κλάδο. Ακόμα, επιμελείται και παρουσιάζει την τηλεοπτική θεματική εκπομπή «Marketing in Practice» που προβάλλεται από το 2014 στο Attica TV/SBC TV και δέκα ακόμα περιφερειακούς σταθμούς στην Ελλάδα. Τέλος, τα marketing podcasts του φιλοξενούνται στην Athens Voice.