3 βήματα για να μην παίρνεις τα προβλήματα της δουλειάς στο σπίτι

    Από: Startup Team

Έρχεται η στιγμή να σχολάσεις και να γυρίσεις στο σπίτι σου. Τι κάνεις; Σταματάς να ασχολείσαι με την επαγγελματική σου ζωή για να εστιάσεις στην προσωπική ή μήπως συνεχίζεις να δουλεύεις από το σπίτι; Απαντάς στο επείγον επαγγελματικό email που χτυπάει στο κινητό σου; Συνεχίζεις ένα project που έχεις αναλάβει ή κάνεις διάλειμμα από τη δουλειά; Προσπαθείς μάταια να βρεις την ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και επαγγελματική σου ζωή και μάντεψε, δεν τα καταφέρνεις!

Μην ανησυχείς όμως. Σου έχουμε τη λύση. Τα βήματα που ακολουθούν θα σε βοηθήσουν να φτάσεις στον τελικό σου στόχο και να επιτύχεις την ισορροπία μεταξύ δουλειάς και προσωπικής ζωής.

3 απλά βήματα για να βρεις την ισορροπία σου

Βήμα 1ο: Ασχολήσου με πράγματα που σε ευχαριστούν

Δεν αρκεί να λες ότι θέλεις να αλλάξεις συνήθειες. Θα πρέπει να όντως να τις αλλάξεις. Ένα πρώτο βήμα για να τα καταφέρεις είναι αντί για την δουλειά, να ασχοληθείς με κάτι διαφορετικό. Σκέψου πώς θα ήθελες να περνάς το χρόνο σου μετά το γραφείο, τι θα ήθελες να κάνεις, τι θα σε ευχαριστούσε και τι θα σε χαλάρωνε και προγραμμάτισέ το. Διάβασε, κάνε γυμναστική, πέρασε χρόνο με τους φίλους και την οικογένειά σου ή βρες ένα καινούργιο χόμπι. Με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρεις να βάλεις φρένο στην επαγγελματική σου ζωή και να ασχοληθείς με την προσωπική.

Βήμα 2ο: Δημιούργησε ζώνες που δεν σχετίζονται με τη δουλειά…

Το 2ο βήμα για να αφήσεις τα προβλήματα της δουλειάς εκτός σπιτιού, είναι να δημιουργήσεις κάποιες απαγορευμένες για τη δουλειά ζώνες – όπως για παράδειγμα η κρεβατοκάμαρά σου. Σε αυτές τις ζώνες θα ασχολείσαι με δραστηριότητες που δεν σχετίζονται με τη δουλειά και θα τις χρησιμοποιείς για να κάνεις πράγματα για εσένα. Άρχισε να το εφαρμόζεις. Θα διαπιστώσεις ότι όσο περισσότερο χρόνο περνάς σε αυτές, τόσο πιο εύκολο θα είναι να μην σκέφτεσαι το γραφείο όταν είσαι στο σπίτι.

Βήμα 3ο: Δημιούργησε ζώνες χωρίς τεχνολογία

Φτάσαμε στο τελευταίο βήμα. Οι ζώνες που δημιούργησες, εκτός από τη δουλειά δεν θα πρέπει να σχετίζονται και με την τεχνολογία. Αν αναρωτιέσαι γιατί, η απάντηση είναι πολύ απλή: αν αναζητάς την ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, δεν θα πρέπει να ασχολείσαι διαρκώς με το κινητό ή τον υπολογιστή σου. Αρχικά μπορείς να απενεργοποιήσεις τις ηλεκτρονικές σου συσκευές, έτσι ώστε να κάνεις διάλειμμα από την τεχνολογία. Αν δεν μπορείς να το κάνεις αυτό, μπορείς να βγάλεις από το κινητό σου το email της δουλειάς, όταν δεν είσαι στο γραφείο.

Ώρα για δράση

Είναι πολύ σημαντικό και απαραίτητο να βάζεις όρια στην επαγγελματική σου ζωή για να ασχολείσαι με την προσωπική. Καμία αλλαγή δεν είναι εύκολη. Τα μικρά και σταδιακά βήματα θα σε βοηθήσουν να επιτύχεις τον στόχο σου και να απολαμβάνεις ήρεμος τον ελεύθερό σου χρόνο. Άρχισε να τα εφαρμόζεις σήμερα κιόλας.

Πηγή: Thriveglobal.gr