Όλα όσα κάνουν οι επιτυχημένοι άνθρωποι στη νέα τους δουλειά

    Από: Startup Team

Ο Νίκος Χαρόπουλος, επικοινωνιολόγος, life coach και σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης, αναλύει όσα κάνουν οι επιτυχημένοι άνθρωποι σε μία νέα δουλειά και αξίζει να υιοθετήσεις.

1.Συμμετέχουν σε συναρπαστικά project

Ακόμα κι αν δεν αισθάνεσαι σίγουρος ότι θα μπορούσες να ολοκληρώσεις, με επιτυχία ένα καθήκον, αν σου προσφέρουν την ευκαιρία να συμμετάσχεις σε ένα συναρπαστικό νέο project, προχώρα και πες ναι! Αν τα καταφέρεις θα έχεις πάρει τη σωστή απόφαση, αν πάλι αντιμετωπίσεις δυσκολίες, ποιος νοιάζεται. Όλοι έχουν περάσει από αυτή την διαδικασία. Αποτελεί κοινό τόπο η πεποίθηση, πως φοβόμαστε περισσότερο τις πιθανές ζημιές, από το όφελος και το κέρδος σε μια πρόκληση. Μία θετική απάντηση δείχνει ετοιμότητα, προθυμία και διάθεση για δουλειά, ενώ γενικότερα η θετική στάση είναι μέρος μια σπουδαίας πορείας προσωπικής ανάπτυξης.

2.Θέτουν εφικτούς και ρεαλιστικούς στόχους

Είναι σημαντικό να έχεις στόχους για να αξιολογήσεις την επιτυχία σου. Διαφορετικά, δεν θα ξέρεις ποιος θα είναι ο καθημερινός σκοπός της δουλειάς σου. Πιθανότατα, ο διευθυντής σου, έχει ήδη θέσει στόχους για σένα για το επόμενο εξάμηνο ή τον επόμενο χρόνο για αύξηση πωλήσεων ή για έναν αριθμό project που πρέπει να ολοκληρώσεις. Αυτοί οι στόχοι πρέπει να είναι στενά συνδεδεμένοι με τη θέση εργασίας σου και εναρμονισμένοι με το όραμα της εταιρίας. Αν ο διευθυντής σου δεν το έχει κάνει για σένα, κάν’ το μόνος σου! Όμως πρόσεξε αυτό: βεβαιώσου ότι οι στόχοι είναι δικοί σου, (είναι πραγματικά αυτό που θέλεις), είναι μετρήσιμοι, χρονικά προσδιορισμένοι και θετικοί. Συγκεντρώσου στο τι έχεις να κάνεις και όχι στο τι να μην κάνεις. Αν όλα αυτά ισχύουν απλά δεσμεύσου για την υλοποίησή τους!

3.Σκέφτονται αυτούς τους στόχους

Είναι πολύ εύκολο να θέτεις υψηλούς στόχους και στην πορεία να τους ξεχνάς. Μια καλή στρατηγική θα ήταν να τους σκέφτεσαι συχνά για να αξιολογείς αν εκπληρώνεις ή όχι τις δεσμεύσεις σου. Αν διαπιστώσεις πως έχουν αλλάξει, τροποποίησε την στρατηγική σου, ενίσχυσε την αποδοτικότητά σου, κάνε περισσότερα, γίνε μία καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Πολλές φορές ο τρόπος που βάζουμε στόχους ενδέχεται να ευθύνεται για την αποτυχία επίτευξής τους. Ένας εύκολος τρόπος καλής στοχοθέτησης είναι να έχεις στο μυαλό σου την λεξη SMART και κάθε στόχος πρέπει να είναι Specific/Συγκεκριμένος, Measurable/Μετρήσιμος, Attainable/Εφικτός, Realistic/Ρεαλιστικός,Time Bound/Χρονικά Δεσμευτικός.

4.Βρίσκουν τρόπους να λύσουν τα προβλήματα της ομάδας τους

Εντάσσεσαι σε ένα νέο οργανισμό και διαπιστώνεις λάθη στη δομή ή στη λειτουργία του. Καλό θα ήταν να μην πεις στο αφεντικό σου μόνο τα αρνητικά στοιχεία που επεσήμανες. Συζήτησε τι παρατήρησες και παρουσίασε μία λύση. Οι διευθυντές εκτιμούν τους εργαζομένους που προτιμούν να λύνουν τα προβλήματα, αντί να τα αποφεύγουν. Όμως προσοχή, μη βασίσεις την ανάλυσή σου στη προηγούμενη δουλειά σου. Είναι λίγο ενοχλητικό ένας νέος υπάλληλος να μιλάει με θαυμασμό για την προηγούμενη εργασία του και να τη συγκρίνει με τη νέα. Επιτυχία και σπουδαία δεξιότητά σου θα ήταν να πας κόντρα στην «πλαδαρότητα» που οδηγεί σε ανασφάλεια και συναισθηματικό βάρος.

5.Δικτυώνονται

Είναι εύκολο να κάνεις παρέα με τους συναδέλφους στο διπλανό γραφείο. Αλλά καλό είναι να δικτυωθείς και να γνωρίσεις κι άλλους ανθρώπους στην εταιρία. Μπορείς να ξεκινήσεις ζητώντας τη συμβουλή και την άποψή τους. Οι άνθρωποι θέλουν να μιλούν για τον εαυτό τους και τους αρέσει να μοιράζονται την εμπειρία τους στο χώρο εργασίας. Αξιοποίησε την ευκαιρία! Μίλα με τους συναδέλφους σου, ανεξαρτήτως πόστου, συζήτησε μαζί τους ιδέες και γενικότερα αφιέρωσε λίγο χρόνο να τους γνωρίσεις καλύτερα. Θα σου προσφέρουν πληροφορίες, εμπειρία ή απλά μια καλή παρέα. Λίγα είναι όλα αυτά;

6.Πηγαίνουν σε συναντήσεις, συζητούν, συμμετέχουν ενεργά

Οι συναντήσεις είναι το κατάλληλο μέρος για να αναφέρεις, χωρίς έπαρση, τις δικές σου εμπειρίες και γνώσεις. Εκεί θα δείξεις ότι είσαι ειδικός σε ένα πεδίο ώστε να γίνεις εσύ το άτομο στο οποίο θα απευθύνονται όλοι, όταν ανακύπτουν σχετικά ζητήματα. Κέρδισε με δημιουργικό τρόπο την προσοχή των υπολοίπων.

7.Ξέρουν πώς να αντιδράσουν όταν τους διακόπτουν

Ας έρθουμε όμως σε κάτι πιο δύσκολο. Αν κάποιος συνάδελφος μιλάει την ώρα που μιλάς, θα μπορούσες να του πεις «θα ήθελα να πω το εξής» ή «επιτρέψτε μου να συμπληρώσω…». Το πιθανότερο είναι να σου αφήσει άμεσα χώρο για να μιλήσεις, προκειμένου να μην φανεί αγενής στους άλλους. Αν πάλι σε διακόπτουν, εσύ μην σταματάς τη φράση σου. Συνέχισε με φυσικότητα και θα δεις πως οι περισσότεροι θα συνεχίσουν να δίνουν την προσοχή τους σε εσένα. Όσο για τον εισβολέα, μην ανησυχείς θα αναγκαστεί να περιμένει.

8.Προσπαθούν να καταλάβουν τι αναζητά ο διευθυντής τους και προσαρμόζονται σε αυτό το όραμα

Οι επιτυχημένοι άνθρωποι δείχνουν διαρκώς πόσο σημαντικούς θεωρούν τους ρόλους τους. Δεν σκέφτονται ποτέ πώς να πείσουν κάποιον, αλλά πώς να τον εμπνεύσουν. Αν θέλεις να ανέβεις στην ιεραρχία, το πρώτο πράγμα που πρέπει να ρωτήσεις τον εαυτό σου είναι: “Πώς να τους εμπνεύσω για να με θέλουν”.

9.Αναζητούν την κριτική

Μετά από ένα ή δύο μήνες στη δουλειά, μπορείς να ρωτήσεις τον διευθυντή σου αν βρίσκεσαι στο σωστό δρόμο. Είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για να δεις από νωρίς τι κάνεις σωστά, τι πρέπει να γίνει καλύτερα και πού να εστιάσεις την προσπάθειά σου προς όφελος της ομάδας. Όμως πρόσεξε, με το που θα ακούσεις την κριτική, πριν ακόμα κάνεις το οτιδήποτε, σταμάτα για λίγο. Δώσε μερικά δευτερόλεπτα ώστε ο εγκέφαλός σου να μπορέσει να διαχειριστεί την κατάσταση. Με αυτή τη στρατηγική θα καταφέρεις να προλάβεις την πιθανή απαξιωτική έκφραση του προσώπου ή την απότομη απάντησή σου. Μείνε ήρεμος και υπενθύμισε στον εαυτό σου τα οφέλη της εποικοδομητικής κριτικής. Ξέρω, είναι δύσκολο να δέχεσαι κριτική από ένα συνεργάτη και πολύ περισσότερο από κάποιον ανώτερό σου. Από εμπειρία όμως σε διαβεβαιώνω, πως η έγκυρη και γόνιμη κριτική έρχεται ακόμα και από προβληματικές πηγές.

10.Μιλούν με τον διευθυντή

Είτε πρόκειται για μία χαλαρή κουβέντα είτε για μία επαγγελματική συζήτηση, οι επιτυχημένοι άνθρωποι μιλούν με τα ηγετικά στελέχη της εταιρίας. Μπορεί να είναι άβολο, αλλά θα σε παρότρυνα να επιδιώξεις επαφή με τον διευθυντή σου και να ρωτήσεις πράγματα για την εταιρία, δείχνοντας έτσι το ενδιαφέρον σου. Α, και μη διστάσεις να συστηθείς, αν τον συναντήσεις στο ασανσέρ. Οι εργοδότες εκτιμούν τη διάθεση για ενημέρωση, διαρκή εκπαίδευση και μάθηση. Συχνά, οι νέοι εργαζόμενοι φοβούνται να κάνουν ερωτήσεις ως προς το αντικείμενο της εργασίας τους, θέλοντας να δείξουν ότι έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις. Μην φοβάσαι, δεν θα σε θεωρήσουν ανεπαρκή για τον ρόλο που έχεις αναλάβει.

Η αρχή σε μία καινούρια δουλειά μπορεί να μοιάζει δύσκολη και να μην ξέρεις πώς να τη χειριστείς. Οι παραπάνω συμβουλές ίσως σε βοηθήσουν να προσαρμοστείς και να θέσεις τις κατάλληλες βάσεις για μία επιτυχημένη πορεία. Και ίσως τώρα ξέρεις τι να κάνεις αν είσαι νέος στη δουλειά!

Πηγή: thriveglobal.gr