Πέντε σημαντικούς κανόνες που οι επενδυτές πρέπει να θυμούνται σε αβέβαιους καιρούς

    Από: Startup Team

Ο 82χρονος δισεκατομμυριούχος χρηματομεσίτης, Charles Schwab, έχει δει πολλά κραχ της αγοράς. Και, βεβαίως, έχει δει και μόδες που πέρασαν και δεν… ακούμπησαν. Η πιο αστεία; Η τρέλα του μπόουλινγκ στις αρχές της δεκαετίας του ’60, όταν όλοι νόμιζαν ότι το σύνολο του πληθυσμού στις ΗΠΑ θα έριχνε μπάλες σε κορίνες για ώρες κάθε εβδομάδα. Οι μετοχές εταιρειών που σχετίζονταν με το μπόουλινγκ εκτοξεύθηκαν στα ύψη. Όμως, όπως κάθε μανία, έτσι κι αυτή κατέληξε στα… τάρταρα.

Και για να θυμάται αυτή τη διδακτική εμπειρία, ο Shwab έχει μια μπάλα του μπόουλινγκ στο γραφείο του με χαραγμένο πάνω της το ρητορικό ερώτημα «Μπορεί το θαύμα να κρατήσει για πάντα;». Ο Schwab έχει κάποιες θεμελιώδεις πεποιθήσεις που ο ίδιος πιστεύει ότι μπορούν να βοηθήσουν κάθε επενδυτή που θέλει να βγει νικητής από τις έντονες διακυμάνσεις των αγορών.

Ιδού οι πέντε βασικοί κανόνες του:

1. Οι εταιρείες είναι «εκ γενετής» προορισμένες για να αναπτύσσονται. Με άλλα λόγια, αν δεν εξασφαλίσεις θετικές επιδόσεις κάποιος άλλος θα σε αντικαταστήσει.

2. Οι ΗΠΑ και οι υπόλοιπες οικονομίες του πλανήτη θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται σε βάθος χρόνου, με κάποιες αναποδιές στην πορεία.

3. Οι σημαντικότεροι παράγοντες που μπορείτε να εκμεταλλευθείτε προς όφελός σας είναι η διαφοροποίηση, ο χρόνος, και τα χαμηλά κόστη.

4. Το να επενδύεις δεν χρειάζεται να είναι σώνει και καλά μια σύνθετη υπόθεση. Η τοποθέτηση χρημάτων σε index funds είναι ένας από τους απλούστερους τρόπους επένδυσης, ενώ υπάρχουν και λύσεις χαμηλού κόστους όπου κάποιος άλλος λαμβάνει όλες τις αποφάσεις εκ μέρους σας.

5. Επιμείνετε στο σχέδιό σας και μην πανικοβάλλεστε στην πρώτη δυσκολία. Όπως γράφει ο Schwab, «κάποιες φορές εύχομαι να μπορούσα να δέσω τους επενδυτές στις καρέκλες τους για να τους βοηθήσω να βγουν αλώβητοι από μια προσωρινή τρικυμία.

Πηγή: Fortunegreece.com