Ποιοι είναι οι 10 αποτελεσματικοί τρόποι με τους οποίους οι έξυπνοι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με τους αγενείς ανθρώπους

    Από: Μαρία Χανιώτη

Προφανώς ξέρεις πως παντού μπορείς να συναντήσεις αγενείς ανθρώπους. Στο σούπερ μάρκετ, όταν έχεις κολλήσει στην κίνηση, όταν κάνεις τα ψώνια σου. Μπορεί να είναι μια προσβολή ή να είναι το ύφος τους. Όπως και να έχει, η αρνητικότητά τους κατακλύζει στο τέλος και εμάς.

Δε μπορείς να “κοντρολάρεις” τη συμπεριφορά κάποιου άλλου αλλά από την άλλη δε σου αρέσει να σε προκαλεί με την άσχημη συμπεριφορά του. Τι μπορείς να κάνεις?

Όταν βρίσκεσαι αντιμέτωπος με μια τοξική συμπεριφορά, είτε προέρχεται από έναν άγνωστο είτε από κάποιον “φίλο”, μπορείς να δοκιμάσεις κάποιες μεθόδους που θα σου αποκαλύψουμε παρακάτω, ώστε να ανταποκριθείς επιτυχώς.

1.Συνειδητοποίησε ότι η αγένεια δεν είναι κάτι καινούργιο.

 Η αγένεια πάντα ήταν και πάντα θα είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης. Μάλιστα ο Πλάτωνας, πρώτος από όλους είχε μιλήσει για αγενείς και με έλλειψη σεβασμού νέους. Η αγενής συμπεριφορά μπορεί εύκολα να γίνει συνήθεια πολλών ανθρώπων. Μερικές φορές απλά δεν ασχολούμαστε ή ξεχνάμε το πόσο σημαντικό είναι να δείχνουμε ευγένεια, σεβασμό και κατανόηση στους άλλους.

Η αγενής συμπεριφορά τείνει να φέρει περισσότερη. Αλλά ας δούμε ότι αυτές οι αρνητικές συμπεριφορές μας διαταράσσουν την υγεία, την χαρά και την παραγωγικότητα μας. Πρέπει να αναγνωρίζουμε τη σημασία της ψυχικής μας υγείας και να βάλουμε ένα στοπ σε αυτό, ώστε να μη συνεχιστεί ο κύκλος της αγένειας.

2.Σταμάτα τον κύκλο της αγένειας.

 Η αγενής συμπεριφορά μπορεί να εξαπλωθεί σαν ασθένεια αν την αφήσεις. Μια πράξη αγενής μπορεί εύκολα να ακολουθήσει μια άλλη αλυσιδωτά και να προκαλέσει και άλλες εκρήξεις αγένειας.

Είναι πολύ εύκολο να καταλάβουμε πώς γίνεται αυτό. Για παράδειγμα ένας αγενής οδηγός σου κόβει το δρόμο ενώ πας προς τη δουλειά, προκαλώντας σου ενόχληση και εκνευρισμό. Παίρνεις μαζί σου αυτά τα αρνητικά συναισθήματα και στο γραφείο, ξεσπώντας στους συναδέλφους σου χωρίς κανένα λόγο. Ύστερα οι συνάδελφοί σου, αισθάνονται μίζερα και αρνητικά και φέρονται έτσι και στους άλλους. Και έτσι πάει.

3.Μη παίρνεις την αγένεια προσωπικά.

 Το πρώτο βήμα για να σταματήσεις τον κύκλο της αγένειας είναι να μην έχεις και εσύ ο ίδιος αγενής προσωπικότητα. Όλοι έχουμε τις κακές μέρες μας. Και είναι για όλους το ίδιο δελεαστικό να το βγάλουμε προς τα έξω, κάτι που σημαίνει ότι όλη η αρνητικότητα θα βγει στον άνθρωπο που έχεις δίπλα σου.

Αυτό συμβαίνει σε όλους μας, οπότε και συνειδητοποιούμε ότι ο άνθρωπος που προσβάλλει έναν άλλον, μπορεί να έχει μια άσχημη μέρα. Μπορεί όντως να αντιμετωπίζει κάτι πολύ δύσκολο. Συχνά μάλιστα, μπορείς να σπάσεις τον κύκλο της αγένειας με το να αποφύγεις να απαντήσεις σε μια κακή συμπεριφορά με τη δική σου αρνητικότητα.

4.Αντέδρασε στην αγένεια με ευγένεια.

 Μην αφήνεις έναν αγενή άνθρωπο να σε προκαλέσει να απαντήσεις με την ίδια ή περισσότερη αγένεια. Ένας καλύτερος τρόπος για να εξαλείψεις την αρνητικότητα και την αγένεια είναι το να παραμείνεις φιλικός και θετικός. Αυτό δίνει στον άλλον τη δυνατότητα να ηρεμήσει και να προσαρμόσει την συμπεριφορά του ανάλογα με τη δική σου. Η ευγένεια είναι το καλύτερο φάρμακο για την αγένεια.

Το να δείξεις ευγένεια σε κάποιον ο οποίος μπορεί να προσβάλλει τους άλλους μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο. Αλλά με το να δημιουργήσεις ένα καλό και ήρεμο κλίμα, μπορεί να κάνεις και τον άλλον να σε ακολουθήσει. Αν αυτό δε λειτουργήσει, μπορείς να πάρεις δύναμη και αυτοπεποίθηση από το γεγονός ότι δεν κατέβασες και εσύ το επίπεδό σου με το να συμπεριφερθείς το ίδιο.

5.Χρησιμοποίησε το humor σου σε έναν δύσκολο άνθρωπο.

 Ένας αγενής και δύσκολος άνθρωπος μπορεί να δημιουργήσει ένταση και ταραχή όχι μόνο στους ίδιους, αλλά και στους γύρω του. Θυμήσου, ίσως είναι αρνητικοί και αγενείς λόγω κάποιου άλλου θέματος που τους συμβαίνει. Το χιούμορ μπορεί να σπάσει την ένταση που επικρατεί, και να τους κάνει όλους να αποφορτιστούν και να γελάσουν.

Μπορείς επίσης να το κάνει με το να βρεις ένα τρόπο να γελάσεις σχετικά με μια κοινή κατάσταση ή με το να κάνεις πλάκα σχετικά με μια κοινή εμπειρία με την οποία μπορείς να συσχετιστείς. Ακόμα και ο αυτοσαρκασμός μπορεί να είναι πολύ βοηθητικός.

6.Εκφράσου στον άλλον άνθρωπο και πες του να σταματήσει αυτή τη συμπεριφορά.

 Μια άλλη τακτική για να σταματήσεις τον αέναο κύκλο της αγένειας είναι πολύ απλά να του φωνάξεις να σταματήσει να έχει αυτή τη συμπεριφορά απέναντί σου. Αν κάποιος που δεν μπορείς να τον αποφύγεις είναι συνέχεια μέσα στην αγένεια προς εσένα, πρέπει ευθέως να του το πεις. Ποτέ δεν πρέπει να επιτρέψεις στον εαυτό σου να σου φέρεται κάποιος έτσι.

Κάνε μια συζήτηση μαζί του να δεις τι τρέχει. Ξέρει αυτός ο άνθρωπος πόσο πολύ σε πονάει με το να σου φέρεται έτσι? Ίσως δεν καταλαβαίνει πόσο αγενής είναι. Με το να του δώσεις να καταλάβει ότι έχει αυτή τη συμπεριφορά, του δίνεις την ευκαιρία να απολογηθεί και να προσπαθήσει να είναι πιο ευγενικός.

7.Μην κλιμακώνεσαι.

 Όταν κάποιος σε ενοχλεί, το πρώτο ένστικτό σου θα σου λέει να ανταποδώσεις. Αλλά, θυμήσου ότι μπορεί να ξεφύγεις από τον έλεγχο.

Κράτα τον έλεγχο. Πάρε μια βαθιά ανάσα και δώσε στον εαυτό σου χώρο και χρόνο ώστε να ηρεμήσει. Δεν χρειάζεται να πέσεις στο επίπεδό του. Διατήρησε την αξιοπρέπειά σου και άστο να περάσει.

8.Δείξε κατανόηση και συμπάθεια.

 Το να δείξεις κατανόηση απαιτεί από σένα το να προσπαθήσεις να καταλάβεις γιατί αυτός ο άνθρωπος είναι αγενής. Ίσως γιατί αυτός ο άνθρωπος αντιμετωπίζει κάποια δύσκολη κατάσταση στην προσωπική του ζωή, ή μπορεί να αισθάνεται πιεσμένος από τα deadlines της δουλειάς του. Αν μπορείς να δείξεις ότι κατανοείς αυτό που περνάει και ότι νοιάζεσαι για αυτόν, τότε θα νιώσει και ο ίδιος πιο συνδεδεμένος μαζί σου.

Μην κρίνεις κάποιον από μια άσχημη μέρα. Ίσως μπορέσεις να τονίσεις ότι και εσύ μερικές φορές περνάς δύσκολες στιγμές, οπότε καταλαβαίνεις και ο άλλος πώς νιώθει.

9.Να αποτελείς παράδειγμα προς μίμηση.

Πρέπει να καταλάβεις ότι μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν αγενής συμπεριφορά ώστε να δείξουν ότι είναι κυρίαρχοι ή ότι κατέχουν δύναμη. Μην τους δίνεις την ικανοποίηση να βλέπουν ότι μπορούν άνετα να σε θυμώσουν.

Με το να αποτελείς παράδειγμα προς μίμηση και με το να είσαι δίκαιος με όλους και να τους δείχνεις σεβασμό και κατανόηση, είναι ότι ουσιαστικά θα περίμενες και από τους άλλους γύρω σου να κάνουν το ίδιο.

10.Απέφυγε τον αγενή άνθρωπο.

 Αν όλα τα υπόλοιπα αποτύχουν, κράτα στο νου σου ότι μερικές φορές απλά είναι καλύτερο να αποσύρεσαι. Αν έχεις κάνει όλα όσα χρειάζονται για να καταλάβει αυτός ο άνθρωπος ότι είναι αγενής και αν έχεις προσπαθήσει να δείξεις κατανόηση και συμπάθεια αλλά δεν υπάρχει αποτέλεσμα, τότε ίσως αυτός ο άνθρωπος να είναι ανίκανος να δείξει ευγένεια και σεβασμό σε σένα.

Με το να αποφύγεις τους αγενείς ανθρώπους καθημερινώς, τους κάνεις να έχουν λιγότερο «ακροατήριο» και λιγότερους «στόχους» να ασχοληθούν.

Πηγή: entrepreneur.com