Πώς να πετύχεις στη δουλειά σου ακόμα και αν την απεχθάνεσαι

    Από: Μαρία Χανιώτη

Όταν κλείνουμε το ξυπνητήρι το πρωί της Δευτέρας, πολλοί από μας μουρμουρίζουμε σχετικά με το ξεκίνημα της μέρας. Η πολιτική και η κουλτούρα της εταιρίας, ο συνιδρυτής σου, οι συνάδελφοι ή οι ηγετικές απαιτήσεις μπορεί να είναι αυτές που ευθύνονται για τις κακές σου μέρες. Οποιοσδήποτε και αν είναι ο λόγος, το να μισείς τη δουλειά σου μπορεί να έχει μεγάλη επιρροή στη ζωή σου.

Το πιο σημαντικό κομμάτι δεν είναι το πόσο μισείς αυτό που κάνεις, αλλά το αν έχεις τη δυνατότητα να παραιτηθείς. Ίσως ξεκίνησες τη δική σου επιχείρηση και έχεις βάλει τόση προσπάθεια μέσα που δεν στο κάνει εύκολο να παραιτηθείς. Ίσως σου δίνει αρκετά χρήματα για να πληρώνεις ένα μεγάλο δάνειο, ένα λογαριασμό ή κάποιο ενοίκιο. Ίσως χρειάζεται να στηρίξεις την οικογένειά σου. Οπότε κάθεσαι και το ανέχεσαι, αλλά ακόμα και όταν προσπαθείς να κρύψεις τα αληθινά αισθήματά σου, εμφανίζεται η έλλειψη κινήτρου, η χαμηλή παραγωγικότητα και η αρνητικότητα.

Οπότε πώς μπορείς να ανταπεξέλθεις αν δεν είναι η εργασία που ονειρευόσουν?

Μην επικεντρώνεσαι σε αυτό που δε σου αρέσει.

Το να σκέφτεσαι συνέχεια το πόσο πολύ απεχθάνεσαι την τωρινή δουλειά σου δεν θα κάνει την κατάσταση καλύτερη. Αυτή η αρνητικότητα απλά θα προστεθεί στους λόγους που δε σου αρέσει η επιχείρησή σου ή το αφεντικό ή οι συνάδελφοί σου. Αντί αυτού, επικέντρωσε το νου σου σε πλευρές της τωρινής σου κατάστασης που είναι θετικές, ακόμα και αν είναι απλά ο μισθός σου. Ίσως κερδίζεις ικανότητες και εμπειρία που θα σε κάνουν ένα ανταγωνιστικό άτομο στην επόμενη δουλειά σου.

Βρες τρόπους για να δώσεις αξία.

 Το να μισείς τη δουλειά σου δε σημαίνει ότι δε μπορείς να έχεις τις δικές σου επιτυχίες. Αν έχεις βαρεθεί με τα καθημερινά σου καθήκοντα, προσπάθησε να βρεις νέες ευκαιρίες ώστε να κερδίσεις ή να αναπτύξεις ικανότητες. Πάρε την πρωτοβουλία και δες μέχρι πού μπορείς να φτάσεις.

Ίσως μάλιστα, αν εντοπίσεις κάποιον συνάδελφό σου να “παλεύει” με μια εργασία, μπορείς να το εκμεταλλευτείς ως ευκαιρία να δώσεις αξία στον εαυτό σου και να τον βοηθήσεις. Απλά να προσέχεις ώστε να μην πηγαίνεις στο άκρο του “χειρισμού” των ανθρώπων που είναι στην ομάδα σου ή με το να προσθέσεις πολλά μαζί ως έξτρα φορτίο δουλειάς.

Δημιούργησε και πέτυχε τους δικούς σου προσωπικούς στόχους.

 Όταν οι άνθρωποι μισούν τη δουλειά τους, η καλύτερη απόφαση που μπορούν να πάρουν είναι να ιδρύσουν τη δικιά τους λίστα στόχων ώστε να δώσουν στον εργασιακό τομέα αλλά και στη ζωή τους μεγαλύτερο νόημα.

Διεύρυνε τις ικανότητές σου.

 Το να δουλέψεις στη δική σου προσωπική ανάπτυξη πρέπει να αποτελεί στόχο για σένα, ανεξαρτήτως αν η εταιρία σου ή οι συνάδελφοί σου συμβάλλουν σε αυτό. Αν πιάνεις τον εαυτό σου να σκέφτεται ότι δεν απεχθάνεται μόνο τη δουλειά του αλλά και τον τομέα του, τότε σκέψου σοβαρά να ξεκινήσεις μαθήματα που να σε βοηθήσουν να αλλάξεις καριέρα ή να ξεκινήσεις μια δουλειά ως ημιαπασχόληση σε μια διαφορετική εταιρία. Αυτά τα μαθήματα μπορούν να σου δώσουν μια καλύτερη εικόνα για το τι θα ήθελες.

Έχε δραστήρια προσωπική ζωή και έξω από τη δουλειά.

 Το να ανυπομονείς να κάνεις κάτι μετά τη δουελιά μπορεί να σε κάνει να ξεχαστείς από τη σκέψη της δουλειάς. Θα αισθανθείς πιο θετικός αν έχεις π.χ. κάποιο χόμπυ, κάποιο ταξίδι που έρχεται ή κάποιο event που θα παραστείς. Βρες ευκαιρίες να δεις φίλους, να δεις κάποιο show, να πας σε ένα μουσείο ή να παρευρεθείς σε κοινωνικά event στην περιοχή σου.

Έχε τακτοποιημένο το χώρο εργασίας σου.

 Ακόμα και αν δε μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου καλύτερη, μπορείς όμως να έχεις τον έλεγχο ως προς το χώρο του γραφείου σου. Και εδώ μπορείς να δημιουργήσεις μια προσωπική «έξοδο». Όταν έχεις ένα καθαρό γραφείο και οργανωμένο, μπορείς να βοηθήσεις να καθαρίσει το μυαλό σου. Αν επιτρέπεται, μπορείς να προσωποποιήσεις το χώρο σου με φωτογραφίες από ανθρώπους και μέρη που αγαπάς.

Ψάξε για μια νέα δουλειά.

 Όλες οι παραπάνω προτάσεις μπορούν όντως να σε βοηθήσουν να ανταπεξέλθεις στην τωρινή δουλειά σου, αλλά δεν είναι και η θεραπεία. Αν δουλεύεις σε μια «τοξική» για σένα εταιρία και δεν υπάρχει χώρος για σένα να αναπτυχθείς και να οργανωθείς, μάλλον είναι η ώρα να ξεκινήσεις μια έρευνα και πιθανώς σύντομα να αφήσεις τον τωρινό υπεύθυνό σου.

Προσπάθησε να δεις αυτή την εμπειρία σαν κάτι θετικό. Ξέρεις ήδη τι σου αρέσει, τι προτιμάς και τι συμβιβασμούς μπορείς να κάνεις. Μπορεί να θες να βρεις μια παρόμοια δουλειά, αλλά με διαφορετική κουλτούρα από την προηγούμενη. Ή μπορεί έτσι να διαπιστώσεις ότι δεν είναι αυτός ο κλάδος για σένα και ότι πρέπει να αλλάξεις καριέρα.

Κάνε μια έρευνα στον τομέα σου όταν θες να αλλάξεις μια καριέρα. Ψάξε διαδικτυακά και στο Google, σε social media networks και σε άλλους υπεύθυνους πρόσληψης. Κάνε τροποποιήσεις στο βιογραφικό σου, στο cover letter, στο προφίλ σου στο LinkedIn ώστε να προωθηθείς ακόμα περισσότερο. Μόνο και μόνο η ανυπομονησία σου με την αλλαγή στον τομέα σου μπορεί να σε βοηθήσει ακόμα περισσότερο. Περπατάς μέσα στο γραφείο με την αυτοπεποίθηση ότι δε θα μείνεις για πολύ εκεί.

Άλλαξε τον τρόπο που σκέφτεσαι.

 Πολύ συχνά, επικεντρωνόμαστε στο τι δε μας αρέσει και στο τι δεν μπορεί να αλλάξει στις τωρινές δουλειές μας. Κάνε ένα βήμα πίσω και κατανόησε πόση ενέργεια μπορείς να διοχετεύσεις σε άλλες πτυχές ή στο να πετύχεις τη ζωή που επιθυμείς. Ναι είναι αλήθεια, δεν μπορείς να ελέγχεις τα πάντα, και μερικές φορές, ακόμα και τα πιο μικρά πράγματα όσον αφορά τον τομέα της εργασίας σου. Μπορείς όμως να αντικαταστήσεις αυτές τις σκέψεις με ενεργές πράξεις που θα σου δώσουν μια νέα θετική προοπτική.

Πηγή: entrepreneur.com