Πώς το freelancing μπορεί να βοηθήσει την καριέρα σας

    Από: Startup Team

Όπως και κάθε δουλειά, η εργασία ως αυτοαπασχολούμενος δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή για όλους ή κάτι που μπορεί να διαρκέσει για πάντα. Αν και το να γίνεις ελεύθερος επαγγελματίας έχει γίνει ολοένα και πιο δημοφιλές – το 28% του αμερικανικού εργατικού δυναμικού ήταν αυτοαπασχολούμενοι πλήρους απασχόλησης το 2019 έναντι 17% το 2014, σύμφωνα με μια μελέτη από την ιστοσελίδα της Upwork and Freelancing Union – αυτό είναι ένα μονοπάτι καριέρας που κάποιοι επιλέγουν λόγω απόλυσης ή μετεγκατάστασης.

Ναι, είναι αλήθεια ότι το freelancing προσφέρει ευέλικτο ωράριο και την ικανότητα να εργάζεσαι πάνω σε πολλά έργα, σχεδόν από οπουδήποτε. Αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα που λείπουν και που δεν μπορούν να υποκατασταθούν. «Ένιωσα ότι το να εργάζομαι ως freelancer με απομόνωνε και πάντα λαχταρούσα την ατμόσφαιρα και το περιβάλλον συνεργασίας ενός γραφείου» λέει η Freya Drohan, η οποία εργάστηκε ως ανεξάρτητη συγγραφέας για δυόμισι χρόνια.

Ήταν επίσης προβληματισμένη από την έλλειψη οικονομικής ασφάλειας και θεωρούσε ότι η σταδιοδρομία της ήταν στάσιμη. «Χρειάστηκα να επανέλθω σε έναν παραδοσιακό ρόλο για να συνεχίσω να μαθαίνω από τους ανωτέρους και τους συναδέλφους μου», προσθέτει.

Δεν είναι λοιπόν έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως η Drohan, συχνά επιλέγουν να επιστρέψουν σε μισθωτή εργασία αφού δουλέψουν μόνοι τους για λίγο. Αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση μια εύκολη επιλογή. Για την Austen Tosone, η οποία ήταν freelance συγγραφέας, συντάκτρια και δημιουργός περιεχομένου για ενάμιση χρόνο, η ελευθερία που εξασφάλιζε από αυτόν τον τρόπο ζωής ήταν δύσκολο να εγκαταλειφθεί.

Αν και οι δύο γυναίκες έχουν επιστρέψει σε μισθωτές θέσεις πλήρους απασχόλησης – η Drohan είναι πλέον συντάκτρια μόδας και η Tosone κατέχει θέση διευθύντριας περιεχομένου ομορφιάς στην εφαρμογή επεξεργασίας και διαμοιρασμού βίντεο Jumprope – οι εμπειρίες τους ως freelancers τις εξόπλισαν με εργαλεία που βοήθησαν στην επιτυχή επιστροφή τους στην παραδοσιακή αγορά εργασίας.

Ιδού τα διδάγματα που άντλησαν από τη freelance εμπειρία τους και έφεραν μαζί τους όταν επέστρεψαν στη μισθωτή εργασία:

1. Προσεγγίστε τα πράγματα έγκαιρα

Όταν δουλεύετε μόνοι σας, όλα μπορούν να φαίνονται σχετιζόμενα με τον χρόνο και τη διαχείρισή του. «Ως ανεξάρτητη συγγραφέας, έμαθα πώς να γράφω παρουσιάσεις με εφευρετικότητα και καινοτομία», λέει η Drohan. «Ανταγωνίζεστε άλλους freelancers, in-house συγγραφείς και συντάκτες για το ίδιο κομμάτι της πίτας, οπότε αν νομίζετε ότι κάτι μπορεί να αναδειχθεί δυνητικά σε μια ιστορία, θα πρέπει να το προωθήσετε εγκαίρως».

Αυτή η ανάγκη έγκαιρης δράσης δεν εξαλείφεται μόλις αρχίσετε να δουλεύετε ξανά σε ένα γραφείο. «Η καμπύλη μάθησης για την κατανόηση του πώς πραγματικά πρέπει να δίνεις προσοχή στο zeitgeist σίγουρα με βοηθά να βρίσκω ιδέες περιεχομένου καθημερινά στον τρέχοντα ρόλο μου», επισημαίνει η Drohan. Επιπλέον, ως ελεύθερος επαγγελματίας κάποιος πρέπει να είναι πολύ οργανωμένος για να τηρεί τις προθεσμίες – δεξιότητα η οποία είναι πολύ χρήσιμη στο γραφείο όπου, όπως λέει η Tosone, «έχετε άλλα μέλη της ομάδας που βασίζονται σε εσάς».

2. Πάντα να σκέφτεστε νέες ιδέες

Είναι αυτονόητο ότι το να είσαι αυτοαπασχολούμενος συχνά απαιτεί brainstorming ιδεών ανεξάρτητα από τον κλάδο στον οποίο βρίσκεστε. Αυτή η ικανότητα παραγωγής νέων και δημιουργικών ιδεών είναι εξίσου σημαντική όταν εργάζεστε σε μισθωτή θέση. «Αισθάνομαι υποχρεωμένη να βρω νέες ιδέες για να προσεγγίσω τους δημιουργούς» λέει η Tosone. Αν περιβάλλετε τον καταιγισμό ιδεών με τόση σημασία, αυτό θα σας επιτρέψει να σκέφτεστε με καινοτόμο τρόπο ευκολότερα όταν θα είστε σε μισθωτή θέση.

3. Πείτε ναι όσο πιο συχνά μπορείτε

Κάθε αυτοαπασχολούμενος γνωρίζει ότι κάθε ευκαιρία έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει σε μια άλλη ευκαιρία, ενώ οι γνώσεις σας διευρύνονται. «Κάτι που έχω μάθει τα τελευταία χρόνια είναι να λέω ναι όποτε είναι αυτό δυνατό», λέει η Drohan. Ενώ μια μισθωτή θέση συνοδεύεται από ορισμένα καθήκοντα που περιγράφονται με σαφήνεια, υπάρχουν πάντα νέα πρότζεκτ και εμπειρίες που μπορούν να ενισχύσουν τις ικανότητές σας και τη σταδιοδρομία σας. Το να πείτε ναι σε αυτές τις ευκαιρίες, χωρίς να επιβαρύνετε τον εαυτό σας και χωρίς να σας εκμεταλλευτούν, είναι ένας κρίσιμος τρόπος για να αναπτυχθείτε στη θέση σας.

4. Μην ξεχνάτε την αξία σας

Αυτό ίσως είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορεί να προέλθει από μια εμπειρία αυτοαπασχόλησης, δεδομένου ότι είναι πάρα πολύ εύκολο να ξεχάσετε το πραγματικό σας μέγεθος μέσα σε μια εταιρεία. «Τώρα που έχω καθιερωθεί, έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην εμπειρία μου και τη συνεισφορά μου», λέει η Drohan. «Επιπλέον, επειδή έμαθα να καθορίζω φιλόδοξες αμοιβές για μένα ως freelancer μπορώ και διαπραγματεύομαι καλύτερα τον μισθό μου πλέον, έχοντας εξασφαλίσει ήδη μια αύξηση στη δουλειά στην οποία βρίσκομαι αυτή τη στιγμή».

5. Εξισορροπήστε τα ενδιαφέροντά σας

Συχνά οι αυτοαπασχολούμενοι ασχολούνται με πολλά πράγματα ταυτόχρονα, μια δεξιότητα που μπορεί να σας ωφελήσει πάρα πολύ όταν προσπαθείτε να εξισορροπήσετε τη δουλειά σας και τα υπόλοιπα ενδιαφέροντά σας όταν βρίσκεστε σε μια μισθωτή θέση πλήρους απασχόλησης. «Ένα μεγάλο δίδαγμα που εξακολουθώ να αντλώ καθώς επιστρέφω στη μισθωτή δουλειά είναι ότι αν συνεχίζετε να ασχολείστε με κάποιο από τα freelance έργα σας εκτός γραφείου, μπορεί να απαιτηθεί αρκετή πειθαρχία για να μην αφήνετε το μυαλό σας να ξεφεύγει και να εστιάζει σε αυτά κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας σας στο γραφείο», λέει η Tosone. Το να κρατάτε σύντομες σημειώσεις που μπορείτε να τσεκάρετε μετά τη δουλειά σας είναι εξαιρετικά χρήσιμο, έτσι ώστε οι σκέψεις σας να μην σας αποσπούν την προσοχή κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας.

6. Μάθετε πώς λειτουργεί μια επιχείρηση

Όταν εργάζεστε μόνοι σας, κάθε πτυχή της λειτουργίας μιας επιχείρησης, από τη δημιουργία μέχρι τα δεδομένα, εποπτεύεται από εσάς και άρα γίνεται και απολύτως κατανοητή από σας. «Η αυτοαπασχόληση μού επέτρεψε να καταλάβω τι χρειάζεται για να λειτουργήσει μια επιχείρηση, από τις ταμειακές ροές μέχρι τις εταιρικές δαπάνες», λέει η Tosone. Κάθε μέρος όπου εργάζεστε είναι μια επιχείρηση και η κατανόηση του πώς λειτουργεί σας δίνει τη δυνατότητα να εξετάζετε τα πράγματα από μια μοναδική οπτική γωνία και να συμβάλλετε έτσι αποτελεσματικότερα στην επιτυχία της εταιρείας.

Πηγή: Fortunegreece.com