Συγχαρητήρια προσλαμβάνεστε! Πώς να σκίσεις σε μία συνέντευξη

    Από: Startup Team
many thumbs up

Θέλω να ομολογήσω το εξής: μισώ τις συνεντεύξεις. Τις θεωρώ τρομακτικές. Νομίζω ότι μπαίνω στο στόμα του λύκου. Αν συμφωνείς μαζί μου, δεν είσαι ο μόνος. Ακόμα και οι πιο έμπειροι αισθάνονται έναν κόμπο στο στομάχι κατά την διάρκεια μίας συνέντευξης.

Το να έχεις άγχος είναι καλό. Ναι καλά διάβασες! Είναι καλό! Τα καλά νέα είναι ότι ακόμα κι εσύ ο ίδιος μπορείς να προετοιμάζεσαι σωστά για το οτιδήποτε – ακόμα και για τις συνεντεύξεις.

Ας δούμε πώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα φυσικά σου χαρίσματα και να αποκτήσεις την δουλειά των ονείρων σου.

Συμβουλή #1: Γράψε μία πρωτότυπη συνοδευτική επιστολή

Όλα ξεκινούν από αυτήν. Θυμήσου ότι ένας υπεύθυνος θα λάβει εκατοντάδες αιτήσεις για την ίδια θέση. Βεβαιώσου ότι η δικιά σου θα κάνει την διαφορά και δεν θα καταλήξει στον κάδο των αχρήστων.

Πριν ξεκινήσει το γράψιμο, μάθε το ύφος της εταιρίας. Είναι σοβαρό και επίσημο ή όχι; Αν η εταιρία το επιτρέπει, μην φοβάσαι να σκεφτείς έξω από το συνηθισμένο. Για παράδειγμα, στο «subject» του email αντί να γράψεις “αίτηση για την τάδε θέση,” γράψε “3 λόγοι για τους οποίους ταιριάζω στην τάδε θέση.» Αυτό θα δημιουργήσει περιέργεια στον υπεύθυνο της εταιρίας. Αν η εταιρεία είναι πιο ελαστική, μην διστάσεις να είσαι δημιουργικός και να συμπεριλάβεις ένα βιντεάκι στην συνοδευτική επιστολή, το οποίο θα παρουσιάζει την ξεχωριστή σου προσωπικότητα.

Συμβουλή #2: Απάντα στην ερώτηση «Γιατί»

“Γιατί πρέπει να προσλάβουν εσένα και όχι κάποιον άλλο υποψήφιο;»

Η συνοδευτική σου επιστολή θα πρέπει να δείχνει πως είσαι πολύ ικανός και πως θα είναι πραγματικά τέλειο να δουλέψουν μαζί σου. Μην διστάσεις να καυχηθείς. Επειδή κάποιες φορές είναι δύσκολο, ένα καλό κόλπο είναι να γράψεις την συνοδευτική επιστολή σε 3ο πρόσωπο και μετά να το αλλάξεις σε 1ο ενικό.

Και κάτι ακόμα. Δες ποια προσόντα απαιτούνται για αυτήν την θέση και υπογράμμισέ τα. Για παράδειγμα, αναφέρσου στην προηγούμενή σου δουλειά και στο πώς έμαθες να αντιμετωπίζεις τους δύσκολους πελάτες ή πως αποδίδεις καλά υπό πίεση.

Ακούγεται κάπως cliché, ωστόσο οι εργοδότες θέλουν να ξέρουν ότι είναι εύκολο να δουλέψουν μαζί σου και ότι έχεις ομαδικό πνεύμα.

Συμβουλή #3: Προετοιμάσου για την ημέρα της συνέντευξης!

Χαλάρωσε. Το ‘χεις. Ξύπνησε νωρίς, κάνε γιόγκα, ασχολήσου με το κατοικίδιό σου. Κάνε ό,τι σε βοηθάει για να προετοιμαστείς όσο καλύτερα μπορείς. Πάρε βαθιές αναπνοές και πείσε τον εαυτό σου ότι απέχεις μόλις ένα βήμα από την δουλειά των ονείρων σου.

Όταν ετοιμαστείς, πήγαινε στον χώρο της συνέντευξης με το κεφάλι ψηλά και τους ώμους προς τα έξω. Αν χρειαστεί προσποιήσου ότι έχεις αυτοπεποίθηση.

Χαιρέτησε όποιον δεις μπροστά σου. Ευχαρίστησε τον άνθρωπο που θα σου ανοίξει την πόρτα και αν έχεις τον χρόνο, συνομίλησε λίγο μαζί του. Κάνε ότι μπορεί να σε βοηθήσει να ξεχάσεις την συνέντευξη.

Να θυμάσαι, είσαι έτοιμος.

Συμβουλή #4: Κάνε τη συνέντευξη σαν να έχεις ήδη τη δουλειά

Όταν έρθει η σειρά σου, μπες στο χώρο της συνέντευξης χαμογελώντας και αν οι συνεντευξιαστές απλώσουν το χέρι τους, κάνε τους μία γερή χειραψία και ευχαρίστησέ τους που σε κάλεσαν.

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης, ακολούθα τον κανόνα 80/20: αφιέρωσε το 80% του χρόνου στο να ακούς: χαμογέλα, γνέψε και δείξε ότι ακούς. Πέρασε το υπόλοιπο 20% μιλώντας: πες προσωπικές ιστορίες και καυχήσου λιγάκι.

Θυμήσου πως κάποιοι μπορεί να έχουν ένα ανέκφραστο πρόσωπο. Μην τους αφήσεις να σε επηρεάσουν. Διατήρησε την εμπιστοσύνη σου και σύντομα και αυτοί θα ανταποκριθούν στον ενθουσιασμό σου.

Συμβουλή #5: Κάνε ερωτήσεις που δείχνουν ότι ενδιαφέρεσαι για τη δουλειά

Η συνέντευξη κοντεύει να τελειώσει. Ένας καλός συνεντευξιαστής θα σε ρωτήσει αν έχεις κάποια απορία. Εκμεταλλεύσου την ευκαιρία και ζήτησε διευκρινίσεις σε ό,τι δεν έχεις καταλάβει. Χρησιμοποίησε αυτήν την ευκαιρία για να δείξεις πως έχεις μελετήσει.

Ρώτησε κάτι σχετικό με την εταιρία, για παράδειγμα “παρατήρησα ότι η εταιρία κάνει αυτό. Αναρωτιόμουνα αν …” Με αυτόν τον τρόπο θα τους κερδίσεις πραγματικά.

Και κάτι ακόμα. Πρόσεξε πολύ την εξωτερική σου εμφάνιση την ημέρα της συνέντευξης και από την αρχή μέχρι το τέλος, συνέχιζε να θυμίζεις στον εαυτό σου ότι η εταιρία έχει ήδη αποφασίσει να σε προσλάβει ήδη, γιατί είσαι μοναδικός. Να είσαι ειλικρινής, ξεχωριστός και να μην ξεχνάς να χαμογελάς. Η θέση γράφει το όνομα σου γι’ αυτό πήγαινε και σκίσε! Καλή επιτυχία!

Πηγή: thriveglobal.gr