Τι είναι το Kakeibo: Η ιαπωνική τέχνη για την αποταμίευση

    Από: Startup Team

Ο πιο απλός τρόπος για να κάνει κανείς αποταμίευση φαίνεται πως είναι η ιαπωνική μέθοδος kakeibo, η οποία προφέρεται κά – κε – μπο και μεταφράζεται ως το «σημειωματάριο οικιακών οικονομικών».

Σύμφωνα με το CNBC, το kakeibo δημιουργήθηκε το 1904 από την πρώτη γιαπωνέζα γυναίκα δημοσιογράφο, Χάνι Μοτόκο και είναι ο πιο απλός τρόπος για να διαχειριστεί κανείς τα οικονομικά του.

Καμία τεχνολογία, μόνο ένα σημειωματάριο και ένα μολύβι

Η ιδέα πίσω από το kakeibo είναι να βοηθήσει τον καταναλωτή να καταλάβει την πραγματική του σχέση του με τα χρήματα, καταγράφοντας όλες τις οικονομικές του κινήσεις. Σημειώνοντας τόσο τα έσοδα, όσο και τα έξοδά του, ανεξαρτήτως μεγέθους.

Αυτό που κάνει τη μέθοδο kakeibo να ξεχωρίζει, είναι πως δεν απαιτεί καμία εφαρμογή, καμία οικονομική ή τεχνολογική γνώση, παρά μόνο ένα χαρτί και ένα στυλό / μολύβι, καθώς δίνει έμφαση στη φυσική, χειρόγραφη καταγραφή των εξόδων και την απλή παρατήρηση.

Όπως έχει αναφέρει και σε παλαιότερα ρεπορτάζ το Insider.gr, έρευνες έχουν αποδείξει πως το να σημειώνει κανείς τα έξοδά του ή τις αγορές του χειρόγραφα, μπορεί να φέρει θετικές αλλαγές στην καταναλωτική συμπεριφορά και να αποκαλύψει προβληματικές συνήθειες.

Σύμφωνα με τη μέθοδο kakeibo, ο καθένας πρέπει να κάνει μία σειρά από ερωτήσεις στον εαυτό του, πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε αγορά μη απαραίτητου προϊόντος ή υπηρεσίας.

Ποιες ερωτήσεις πρέπει να κάνεις πριν αγοράσεις κάτι:

  • Μπορώ να ζήσω χωρίς αυτό;
  • Μπορεί η οικονομική μου κατάσταση να υποστηρίξει αυτή την αγορά;
  • Θα το χρησιμοποιήσω;
  • Το χρειάζομαι ή θέλω να το αγοράσω επειδή το είδα σε μία διαφήμιση;
  • Το χρειάζομαι ή θέλω να το αγοράσω εξαιτίας της ψυχολογίας που βρίσκομαι σήμερα;
  • Πώς θα αισθανθώ αν το αγοράσω και πόσο θα διασκέσει αυτό το συναίσθημα;

Πηγή: Insider.gr