Το τεστ που αποκαλύπτει το επίπεδο της αυτοπεποίθησής σου

    Από: Startup Team

Αλήθεια, πόσες είναι εκείνες οι φορές που ευχήθηκες να είχες περισσότερη αυτοπεποίθηση;

Να σταθείς απέναντι σε έναν άνθρωπο, μια κατάσταση, ένα γεγονός, μια πρόκληση και να αισθάνεσαι ότι μπορείς να πεις, να καταφέρεις ή ακόμα και να διεκδικήσεις τα πάντα.

Η επιτυχία και η επίτευξη των στόχων μας εξαρτάται από την αυτοπεποίθηση πολύ περισσότερο απ’ όσο μπορούμε να φανταστούμε.

Σχεδόν όλοι οι τομείς της ζωής μας – η ευτυχία μας, η επιτυχία μας, οι σχέσεις μας με τους άλλους, η δημιουργικότητα – στηρίζονται στο επίπεδο της αυτοπεποίθησης μας. Όσο περισσότερη αυτοπεποίθηση έχουμε, τόσο πιο πολύ επιτυγχάνουμε τους στόχους μας.

Η αυτοπεποίθηση είναι μια ‘στάση’ που επιτρέπει στο άτομο να έχει μια θετική, αλλά και ρεαλιστική αντίληψη για τον εαυτό του και για τις ικανότητές του να χειρίζεται τις καταστάσεις ή τις δυσκολίες που το αφορούν.

Αυτοπεποίθηση είναι η πίστη στις δυνάμεις σου. Αυτοπεποίθηση σημαίνει να πιστεύεις ότι μπορείς να επιτύχεις έναν στόχο που έχεις στο μυαλό σου.

Η κατάκτηση της αυτοπεποίθησης δεν είναι μια εύκολη υπόθεση για πολλούς από εμάς. Δεν είναι κάτι με το οποίο γεννιόμαστε, αλλά χρειάζεται συνεχή προσπάθεια για να χτιστεί και να κατακτηθεί.

Το να έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου είναι άκρως σημαντικό. Με αυτό τον τρόπο πατάς γερά στα πόδια σου, έχεις θετική σκέψη, ξέρεις ποιος είσαι και δεν αφήνεις κανέναν να αμφισβητήσει τις δυνατότητές σου.

H χαμηλή αυτοπεποίθηση, τις περισσότερες φορές, πηγάζει από τον τρόπο που εμείς οι ίδιοι βλέπουμε τον εαυτό μας και όχι από τον τρόπο που μας αντιμετωπίζουν οι άλλοι.

Tα άτομα με χαμηλή αυτοπεποίθηση τείνουν να εστιάζουν στην αρνητική πλευρά των πραγμάτων, αλλά και της αυτοεικόνας τους (π.χ. «είμαι ένα εντελώς ανίκανο άτομο»), έχουν υπερβολικά υψηλές προσδοκίες, δεν αποδέχονται τα όρια των ικανοτήτων τους και τελικά πέφτουν στην παγίδα της σύγκρισης. Αυτό καταλήγει σε έναν τρόπο σκέψης ο οποίος μειώνει την εμπιστοσύνη που έχει στον εαυτό του.

Παρακάτω υπάρχουν 8 ερωτήσεις, όπου αν απαντήσετε θετικά σε μία από αυτές, σημαίνει ότι έχετε περισσότερη αυτοπεποίηση απ΄ όσο νομίζετε.

1. Ζητάτε μόνο την έγκριση από άτομα που έχουν σημασία;

2. Ακούτε 10 φορές περισσότερο από ό,οσο μιλάτε;

3. Είστε πρόθυμοι να κρατήσετε μια στάση, όχι γιατί νομίζετε ότι έχετε δίκιο, αλλά επειδή δεν φοβάστε να κάνετε λάθος;

4. Κρύβεστε στο παρασκήνιο, ώστε να μπορούν να λάμψουν οι άλλοι;

5. Είστε ευτυχείς να ζητήσετε βοήθεια;

6. Δεν κάνετε κριτική στους άλλους;

7. Δεν φοβάστε να φανείτε λιγότερο από τέλεια;

8. Παραδέχεστε τα λάθη σας;

Πηγή: Bovary.gr