Το video δεν είναι μόνο για το γάμο σας!

    Από: Θέμης Σαρανταένας

Είστε ιδιοκτήτης μικρής ή μεσαίας επιχείρησης. Σε ένα από τα brainstorming της επιχείρησης, κάποιος πετάει την ιδέα “κι αν γυρίζαμε ένα video;”. Σε αυτό το σημείο χαμογελάτε και επαναλαμβάνετε τα λόγια που έχετε πει και στο παρελθόν, σε ανάλογες περιπτώσεις: “εμείς δεν είμαστε μεγάλη επιχείρηση, γιατί να μεγαλοπιανόμαστε με video, άσε που είναι και ακριβά. Αν κάνουμε κάτι θα το κάνουμε εμείς με το κινητό μας!”

Cuuut!

Το video δεν είναι πλέον μόνο για το γάμο σας ή για ειδικά γεγονότα! Από την παραγωγή του μέχρι τη διανομή του, δεν είναι πια ούτε τόσο ακριβό ούτε το αποκλειστικό σπορ των μεγάλων επιχειρήσεων. Τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην, προς το συμφέρον σας, και έχει έρθει πλέον ο καιρός να δείτε το video αλλιώς.

Once upon a time

Καταλαβαίνω την απροθυμία σας. Πριν 20-25 χρόνια, ένα video αξιοπρεπών προδιαγραφών, συνοδευόταν και από ένα καροτσάκι πληθωριστικών (τότε) δραχμών. Το κόστος του φιλμ απαγορευτικό. Όλο το κύκλωμα, από τον (πολλές φορές φαντασμένο) σκηνοθέτη μέχρι την ενδυματολόγο και τον βοηθό ηλεκτρολόγου ακριβό. Ου μπλέξεις! Το δε λεγόμενο “post production”, η επεξεργασία δηλαδή στον υπολογιστή, μόνο από επίπεδο πολυεθνικής και πάνω.

Όμως, η τεχνολογία, όπως και παντού αλλού στη ζωή μας, έκανε και εδώ το θαύμα της.  Το φιλμ καταργήθηκε και βρίσκεται πλέον μόνο στα μουσεία μοντέρνας τέχνης και η επεξεργασία ενός video στον υπολογιστή είναι πολλές φορές πιο οικονομική και από ένα εταιρικό γεύμα. Ίσως το μόνο που συνεχίζει να υφίσταται σαν κόστος να είναι ο φαντασμένος σκηνοθέτης, όμως μην ανησυχείτε! Ψάχνοντας στην αγορά θα βρείτε αυτό που θέλετε στην τιμή που θέλετε.

Γιατί όμως video;

Εάν μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις, μια κινούμενη εικόνα είναι τουλάχιστον ένα εκατομμύριο! Ας δούμε παρακάτω 3 λόγους για τους οποίους το video είναι πλέον σημαντικό στοιχείο κάθε στρατηγικής marketing, ανεξαρτήτως από το μέγεθος της επιχείρησής σας:

Multiuse: Ένας κόσμος γεμάτος οθόνες

Πριν 30 χρόνια, υπήρχαν, βασικά, δύο οθόνες: η μεγάλη και η μικρή. Σήμερα, όμως, σε ένα κόσμο, που, σύμφωνα με συντηρητικούς υπολογισμούς, πρέπει να έχει περίπου δέκα δισεκατομμύρια (10.000.000.000) οθόνες, το video (και ειδικά το εταιρικό) σας είναι απαραίτητο για χίλιους δύο λόγους. Για τις οθόνες στο περίπτερο της επαγγελματικής έκθεσης που θα συμμετέχετε, για το mail που θα στείλετε στους νέους σας πελάτες, για το προφίλ σας στο LinkedIn, για τη διαφήμισή σας σε τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, για το κανάλι σας στο Youtube κλπ.

Persuasion: Το video πείθει

Εάν δεν με πιστεύετε, προσπαθήστε να πουλήσετε το προϊόν σας με μία παρουσίαση power point! Το video, ειδικά στον σύγχρονο κόσμο μας, όπου η διάσπαση της προσοχής είναι πια μέρος της ζωής μας, είναι ο μόνος τρόπος για να καθηλώσετε, να ενημερώσετε και εντέλει να πουλήσετε.

Engagement: Social media και video πάνε πακέτο

Δεν είναι μόνο το (αποδεδειγμένο στατιστικά) engagement, που στο Facebook για παράδειγμα είναι 3 φορές μεγαλύτερο για ένα video σε σχέση με ένα απλό post. Σκεφθείτε ότι όλοι όσοι κινούνται στον χώρο της νέας επικοινωνίας, influencers, vloggers κλπ, σερβίρουν σχεδόν κατά 100% τα μηνύματά τους στα social μέσω video. Ένας brand ambassador που δεν κάνει video δεν είναι ambassador και σύντομα δεν θα έχει brand. Τέλος, απλά να σας αναφέρω ότι σήμερα η διαφήμιση στο Youtube είναι η πιο φθηνή μορφή online διαφήμισης που υπάρχει!

Προσοχή!

Όμως, προσοχή! Το ότι το video μπορεί πλέον να έχει αριστουργηματική ποιότητα, ακόμη και αν τραβηχτεί μέσω ενός iPhone, δεν σημαίνει κάτι. Βεβαιωθείτε, πριν ξεκινήσετε, ότι έχετε θέσει τις σωστές στρατηγικές βάσεις γι’ αυτό που πάτε να κάνετε, και το αποτέλεσμα που θα  δημιουργήσετε θα είναι αντάξιο των υπολοίπων videos που υπάρχουν online, τόσο σε επίπεδο ουσίας όσο και σε επίπεδο στρατηγικής. Ακόμη, σας θυμίζω να μην γράψετε το σενάριο του video μόνοι σας. Αναθέστε το σε έναν επαγγελματία κειμενογράφο!

Και τέλος, βρείτε έναν σκηνοθέτη που θα καταφέρει να δώσει μοντέρνα πνοή και ουσία στο σενάριό σας και θα απογειώσει το brand σας!

από: Θέμης Σαρανταένας

Ο Θέμης Σαρανταένας είναι Πιστοποιημένος Σύμβουλος Μάρκετινγκ και Ανάπτυξης Επιχειρήσεων & Επιχειρηματιών (ως Senior Marketing Consultant από τον Σύνδεσμο Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδος βάσει του Προτύπου ΕΝ ISO / IEC17024:2012) στην Ελλάδα και στην Κύπρο (www.marketingconsultant.gr & www.marketingconsultant.com.cy) και ασχολείται ενεργά στο χώρο τα τελευταία δέκα οκτώ χρόνια. Εργάστηκε για πολλά χρόνια στην L’Oreal Hellas σε θέσεις επικοινωνιακού και εμπορικού μάρκετινγκ σε μάρκες με τις περισσότερες πωλήσεις όπως: Biotherm (Homme), L’ Oreal Professionnel, Lancοme και τη νέα μάρκα για την Ελλάδα Kiehl’s. Με την πολυετή εμπειρία του έχει εξειδικευτεί στην ψυχολογία του καταναλωτή και αναγνωρίζει τους μηχανισμούς για την εμπλοκή του στη διάδραση της πώλησης με μεγαλύτερη επιτυχία. Σήμερα ειδικεύεται στην ανάπτυξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με πλούσιο πελατολόγιο από πολλούς και διαφορετικούς κλάδους. Ακόμα, εκπαιδεύει στελέχη και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων με Σεμινάρια Μάρκετινγκ και Επιχειρηματικών ∆εξιοτήτων (Soft Skills). Παράλληλα, είναι εκπαιδευμένος Business & Personal Coach, μέλος του HCA (Hellenic Coaching Association), του EMCC (European Mentoring & Coaching Council) & του ICF (International Coaching Federation). Τέλος, επιμελείται και παρουσιάζει την τηλεοπτική θεματική εκπομπή «Marketing in Practice» που προβάλλεται εδώ και 4 τηλεοπτικές σεζόν στο Attica TV / SBC TV και 10 ακόμα περιφερειακούς σταθμούς στην Ελλάδα, καθώς και την επιχειρηματική ραδιοφωνική εκπομπή «Marketing on the GO» που μεταδίδεται ζωντανά κάθε Σάββατο 14.00-16.00 στον Amagi Radio.