Ξέρεις Ότι Τα Διαλείμματα Σε Επαναφορτίζουν. Ξέρεις Όμως Να Τα Κάνεις Σωστά;

    Από: Startup Team

Αποτελεί κοινό τόπο ότι να κάνεις διαλείμματα κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να αυξήσει την αποδοτικότητά και την ευχαρίστησή σου στη δουλειά. Αλλά από την άλλη ισχύει ότι τα διαλείμματα οδηγούν στην αναβλητικότητα, κάτι που στην ουσία επιβαρύνει παρά ανακουφίζει τον φόρτο εργασίας σου.

Υπάρχουν άραγε τρόποι να κάνεις ένα διάλειμμα που χαλαρώνει το μυαλό και ταυτόχρονα σε προετοιμάζει για βαθιά συγκέντρωση; Ακολουθούν 3 επιστημονικές συμβουλές που θα εξασφαλίσουν ότι το επόμενο διάλειμμά σου θα επωφελήσει την αποδοτικότητά σου και θα βελτιώσει τη διάθεσή σου.

Κάνε διάλειμμα τη σωστή στιγμή

Όταν αναβάλλουμε, μετακινούμε την ολοκλήρωση των καθηκόντων πιο κοντά στις προθεσμίες τους, δημιουργώντας μικρές κρίσεις ή στρεσογόνους παράγοντες που θα μπορούσαν να αποφευχθούν μέσω σωστής διαχείρισης χρόνου.

Η αναβλητικότητα γίνεται πρόβλημα όταν προκαλούμε μόνοι μας μικρές έκτακτες καταστάσεις που θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Για να τις αποφύγεις, καλό θα ήταν να “σπας” τα μεγάλα καθήκοντα σε κομμάτια και να τα ολοκληρώνεις πριν την προθεσμία του project. Όταν ολοκληρώνεις καθένα από αυτά τα καθήκοντα, μπορείς να κάνεις ένα διάλειμμα, αλλά όχι πριν από αυτό.

Σήκω και κινήσου

Ένα συνηθισμένο λάθος κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος είναι να κάθεσαι και να κοιτάς τριγύρω. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να σηκωθείς και να κινηθείς. Μπορείς να περπατάς με ή χωρίς προορισμό, απλά και μόνο γιατί η αλλαγή του περιβάλλοντος θα αλλάξει ριζικά τη διάθεσή σου. Πάρε λίγο καθαρό αέρα, κάνε μερικές διατάσεις, πάρε μερικές βαθιές αναπνοές, αλλά σίγουρα μην μένεις καθιστός!

Αξιολόγησε την πνευματική σου κατάσταση

Ακόμα κι αν μοιάζει προφανές, οι άνθρωποι συχνά ξεχνούν να τσεκάρουν τους εαυτούς για να δουν αν έκαναν ένα ουσιαστικό διάλειμμα. Ένα διάλειμμα είναι αποτελεσματικό όταν γυρνάς ανανεωμένος στη δουλειά σου και έχεις ανακτήσει την πνευματική σου διαύγεια και ενέργεια. Αν το διάλειμμά σου αποτελείται από σκρολάρισμα στα social media, οι πιθανότητες είναι να αισθάνεσαι χειρότερα από πριν. Αν αντίθετα έκανες το διάλειμμά σου περπατώντας έξω, παίρνοντας μερικές αναπνοές ή μιλώντας σε ένα αγαπημένο πρόσωπο, θα νιώθεις ανανεωμένος και έτοιμος για συγκέντρωση.

Πηγή: thriveglobal.gr