Κατώτατος μισθός στον κόσμο: πώς ο πληθωρισμός ρεκόρ επηρέασε τους χαμηλόμισθους;

    Από: Startup Team

Οι αναλυτές της Picodi.com έλεγξαν πώς άλλαξε ο κατώτατος μισθός το 2023 σε αρκετές δεκάδες χώρες και αν ένας τέτοιος μισθός είναι αρκετός για να εξασφαλίσει ένα ελάχιστο βιοτικό επίπεδο σε αυτές τις χώρες.

Οι μισθοί πλησιάζουν τον πληθωρισμό

Η μελέτη περιλαμβάνει 67 χώρες, στις οποίες ο κατώτατος μισθός ορίζεται από την κυβέρνηση. Τα φορολογικά συστήματα σε αυτές τις χώρες μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά και η διαφορά μεταξύ ακαθάριστου και καθαρού εισοδήματος μπορεί να κυμαίνεται από 0% έως και 35% (13,9% στην Ελλάδα). Για να κάνουμε τη σύγκριση δίκαιη, χρησιμοποιήσαμε καθαρούς μισθούς, που είναι τα χρήματα που παίρνουν οι εργαζόμενοι στην πραγματικότητα.

Από τις 67 χώρες που περιλαμβάνονται στη μελέτη, μόνο σε 7 ο κατώτατος μισθός δεν έχει αλλάξει σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2022. Μεταξύ άλλων αυτές οι χώρες είναι το Ισραήλ, το Χονγκ Κονγκ και η Νιγηρία.

Η υψηλότερη αύξηση κατώτατου μισθού από έτος σε έτος σημειώθηκε στην Αργεντινή (104,5%) και στην Τουρκία (100%). Σε αυτές τις χώρες, τόσο ο πληθωρισμός όσο και η υποτίμηση του νομίσματος ήταν εξαιρετικά υψηλά τα τελευταία χρόνια.

Χώρες, που ξεχωρίζουν επίσης με υψηλή αύξηση του κατώτατου μισθού είναι η Μολδαβία (32,5% αύξηση από έτος σε έτος), η Λετονία (27,1%) και η Μαλαισία (25,8%).

Η Ελλάδα κατέλαβε τη 40η θέση στην κατάταξη αύξησης των μισθών επί του παρόντος, ο κατώτατος μισθός ανέρχεται σε 614 ευρώ, 7,9% υψηλότερος από τον Ιανουάριο του περασμένου έτους (569 ευρώ). Υψηλότερες αυξήσεις μισθών μπορούν να απολαμβάνουν οι χαμηλόμισθοι στη Γερμανία (21,9%) και στις ΗΠΑ (12,6%).

Καλάθι επιβίωσης

Για τους σκοπούς αυτής της μελέτης, δημιουργήσαμε ένα συμβατικό καλάθι αγορών και αντιπαραθέσαμε την τιμή των τροφίμων με τον κατώτατο μισθό. Το καλάθι αποτελείται από 8 ομάδες προϊόντων: ψωμί, γάλα, αυγά, ρύζι, τυρί, κρέας, φρούτα και λαχανικά. Η λίστα μας είναι πολύ περιορισμένη, αλλά αυτά τα προϊόντα στις δεδομένες ποσότητες είναι αρκετά για να καλύψουν την ελάχιστη απαίτηση σε θρεπτικά συστατικά για έναν μέσο ενήλικα.

 • Γάλα (10 λίτρα) – 32,40 ευρώ
 • Ψωμί (10 φρατζόλες, 500 γρ.η καθεμιά) – 10,40 ευρώ
 • Ρύζι (1,5 κίλο) – 2,84 ευρώ
 • Αυγά (20 τμχ) – 5,78 ευρώ
 • Τυρί (1 κιλό) – 9,66 ευρώ
 • Πουλερικά και βοδινό κρέας (6 κιλά) – 53,13 ευρώ
 • Φρούτα (6 κιλά) – 9,18 ευρώ
 • Λαχανικά (8 κιλά) – 9,06 ευρώ

Στην Ελλάδα, η τιμή ενός βασικού καλαθιού τροφίμων στις αρχές του 2023 κοστίζει 113,65 ευρώ το οποίο είναι 13,7% υψηλότερο από πέρυσι. Το καλάθι αντιστοιχεί το 18,5% του κατώτατου καθαρού μισθού, σε σύγκριση με το περσινό 17,6% του κατώτατου μισθού. Αυτό σημαίνει ότι οι μισθοί εκείνων που πληρώθηκαν λιγότερο μειώθηκαν ταχύτερα από τις τιμές των τροφίμων.

Έτσι φαινόταν η αξία ενός πανομοιότυπου καλαθιού προϊόντων τα προηγούμενα χρόνια:

 • Ιανουάριος 2019 – 95,84€
 • Ιανουάριος 2020 – 96,26€
 • Ιανουάριος 2021 – 99,75€
 • Ιανουάριος 2022 – 99,93€
 • Ιανουάριος 2023 – 113,65€

Πού μπορείτε να επιβιώσετε με έναν κατώτατο μισθό;

Παρόλο που οι διατροφικές προτιμήσεις και οι αντιλήψεις για μια άνετη ζωή διαφέρουν από χώρα σε χώρα, ακόμη και από άτομο σε άτομο, αποφασίσαμε να συγκρίνουμε τις τιμές του ίδιου καλαθιού τροφίμων με τους κατώτατους μισθούς για να δούμε πόσο από το ελάχιστο εισόδημα πρέπει να δαπανηθεί για προϊόντα απαραίτητα για τη ζωή.

Η καλύτερη αναλογία βασικών τιμών των τροφίμων μπορεί να βρεθεί, ως συνήθως, στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία και την Αυστραλία – από 6,5% σε 7,7%.

Σε αυτή τη σύγκριση, η Ελλάδα βρίσκεται στη 26η θέση της κατάταξης μας, με αναλογία 18,5%, με παρόμοια σταστικά βρίσκονται η Νότια Κορέα (18,4%, 25η θέση) και η Σλοβακία (18,6%, 27η θέση)

Σε χώρες της Ασίας-Ειρηνικού όπως το Βιετνάμ, η Ινδία, η Ινδονησία, η Ταϊλάνδη και οι Φιλιππίνες, τα βασικά τρόφιμα κοστίζουν πάνω από το μισό του ελάχιστου εισοδήματος. Στη Νιγηρία, ο κατώτατος μισθός δεν επαρκεί για να καλύψει ούτε ένα τόσο βασικό καλάθι προϊόντων.

Μεθοδολογία και πηγές

Σε αυτήν τη μελέτη, συγκρίναμε το μηνιαίο κατώτατο μισθό για εργασία πλήρους απασχόλησης τον Ιανουάριο του 2023 με τους μισθούς από τον Ιανουάριο του 2022. Αυτά τα ποσοστά προέρχονται από επίσημους κυβερνητικούς ιστότοπους, σχετικά υπουργεία ή επιτροπές. Έχουμε παραλείψει χώρες, στις οποίες ο κατώτατος μισθός διαπραγματεύεται μεμονωμένα συνδικάτα και χώρες χωρίς υποχρεωτικό κατώτατο μισθό (Ελβετία, Ιταλία, Σιγκαπούρη και χώρες της Βόρειας Ευρώπης). Για χώρες, όπου ο κατώτατος μισθός διαφέρει από περιοχή σε περιοχή (ΗΠΑ, Καναδάς, Φιλιππίνες, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ), υπολογίσαμε και χρησιμοποιήσαμε τον αριθμητικό μέσο όρο όλων των περιοχών. Οι καθαροί μισθοί λήφθηκαν μέσω υπολογιστών μισθών.

Το σύνολο των προϊόντων που χρησιμοποιούνται σε αυτή τη μελέτη είναι ένα συμβατικό καλάθι προϊόντων διατροφής, που δημιουργήθηκε μόνο για στατιστικούς σκοπούς. Τα ποσά που δόθηκαν υπολογίστηκαν με βάση τις συστάσεις ορισμένων από τα υπουργεία Υγείας σχετικά με τα ελάχιστα πρότυπα κατανάλωσης τροφίμων. Οι τιμές των προϊόντων ελήφθησαν από το numbeo.com, όπου καταναλωτές από όλο τον κόσμο παρακολουθούν τις τιμές των τροφίμων, καθώς και άλλων προϊόντων και υπηρεσιών.

Για τη μετατροπή νομίσματος, χρησιμοποιήσαμε τα δεδομένα μέσης συναλλαγματικής ισοτιμίας από το Google Finance για το τέταρτο τρίμηνο του 2022.