Ο 1ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Κυβερνοασφάλειας ξεκινά!

    Από: Startup Team

Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, ολοκληρώνονται σήμερα οι εγγραφές, που είχαν ξεκινήσει από την 1η Δεκεμβρίου 2022, για τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Κυβερνοασφάλειας (ΠΜΔΚ).

Ο φορέας διοργάνωσης του διαγωνισμού, είναι το τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά, το οποίο σε συνεργασία με το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Ασφάλεια Ψηφιακών Συστημάτων» και το Εργαστήριο Ασφάλειας Συστημάτων (SSL) με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Χρήστο Ξενάκη φέρνουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον ΠΜΔΚ, με την υποστήριξη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ο Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Κυβερνοασφάλειας (ΠΜΔΚ) 2023 θα διεξαχθεί το Μάρτιο του 2023 για τους μαθητές/-τριες της Α΄, Β΄ και Γ΄ Λυκείου. Με την ολοκλήρωση των εγγραφών όλες οι ομάδες θα λάβουν οδηγίες σχετικά με το πως θα μπουν στην πλατφόρμα και θα «παίξουν» στα challenges, από 01/03/2023 έως 31/03/2023.

Η διοργάνωση θα λειτουργήσει με το πρότυπο διαγωνισμού Πιάσε την Σημαία (Capture The Flag) πάνω στην διαδικτυακή πλατφόρμα CTFd η οποία έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για την διεξαγωγή CTF διαγωνισμών πάνω στην κυβερνοασφάλεια. Οι μαθητές θα κληθούν να επιλύσουν δοκιμασίες σχετικές με την ασφάλεια ψηφιακών συστημάτων και να ανακτήσουν της κρυμμένες ψηφιακές σημαίες. Οι δοκιμασίες θα καλύπτουν δημοφιλείς περιοχές της κυβερνοασφάλειας όπως αυτές κατηγοριοποιούνται σε παρόμοιους διαγωνισμούς, όπως στο«European Cyber Security Challenge» (ECSC). Ο βαθμός δυσκολίας των δοκιμασιών θα εκτείνεται από πολύ εύκολες μέχρι και δύσκολες, με σκοπό την συμμετοχή όλων των μαθητών με ενδιαφέρον στην ασφάλεια υπολογιστών.

Η κατάταξη των ομάδων θα γίνει με βάση την αξιολόγηση των επιδόσεών τους στις προκλήσεις (challenges) και σύμφωνα με τις συνοπτικές εκθέσεις (write-ups) που θα αποστείλουν οι ομάδες. Στις εκθέσεις αυτές θα περιγράφεται η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε από την κάθε ομάδα για την επίλυση της κάθε πρόκλησης. Στους μαθητές/-τριες της 1ης σε βαθμολογική κατάταξη ομάδας θα δοθεί βραβείο, ενώ μαζί με τις ομάδες που θα κατακτήσουν τη 2η και την 3η θέση θα τους δοθεί η δυνατότητα συμμέτοχής τους στον Discord server της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, η οποία εκπροσωπεί την Ελλάδα στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό κυβερνοασφάλειας «European Cyber Security Challenge» με σκοπό την δυνατότητα να συμμετάσχουν στην εκπαίδευση και τις προπονήσεις της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για τον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό.

Η συμμετοχή των μαθητών στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Κυβερνοασφάλειας (ΠΜΔΚ) αποτελεί μια καλή πρώτη επαφή των μαθητών με απλά θέματα Κυβερνοασφάλειας αλλά και μια μικρή προετοιμασία για την συμμέτοχή τους στον πιο απαιτητικό πανευρωπαϊκό διαγωνισμό.

Περισσότερα για το διαγωνισμό στο ecsc.gr/index.php/ethical-hacking-comp/