29η μεταξύ 38 ευρωπαϊκών χωρών η Ελλάδα στον Δείκτη Ετοιμότητας 5G

    Από: Startup Team

Τα δίκτυα επόμενης γενιάς βρίσκονται αυτή την περίοδο στην κορυφή της επιχειρηματικής ατζέντας, με τον πλανήτη να επιδίδεται σε έναν επενδυτικό αγώνα δρόμου ώστε το Διαδίκτυο να ανεβάσει ταχύτητα και να μπει σε μια νέα εποχή δυνατοτήτων. Το 5G βρίσκεται μάλιστα ακόμη και στην κορυφή της παγκόσμιας πολιτικής ατζέντας, καθώς τα δίκτυα επόμενης γενιάς τείνουν να γίνουν θέρετρο αντιπαράθεσης μεταξύ ΕΕ και Κίνας, με τις ΗΠΑ να παρακολουθούν, κάθε άλλο παρά αμέτοχες, τα τεκτενόμενα. Τα δίκτυα πέμπτης γενιάς των κινητών τηλεπικοινωνιών έχουν φτάσει να θεωρούνται η σύγχρονη παγκόσμια «εξοπλιστική κούρσα». Πόσο έτοιμα είναι όμως τα κράτη να αναπτύξουν υποδομές 5G και να υποστηρίξουν την υιοθέτηση των δικτύων επόμενης γενιάς; Παρά τις επενδυτικές προσπάθειες που γίνονται, η Ελλάδα κάθε άλλο παρά ανήκει στην ομάδα των ευρωπαϊκών χωρών που χαρακτηρίζονται ως “5G ready”. Η χώρα μας καταλαμβάνει μόλις στην 29η θέση μεταξύ 38 κρατών της Ευρώπης, ενώ έχει τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των δυτικοευρωπαϊκών χωρών. Για την ακρίβεια, η ετοιμότητα της Ελλάδας για την εποχή του 5G, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, είναι ελαφρά καλύτερη από τις επιδόσεις χωρών όπως η Ρουμανία, η Κροατία, η Βουλγαρία, η Σερβία, η Αλβανία, η Γεωργία, η Μολδαβία, η Ουκρανία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη (σσ πρόκειται για τις χώρες που βρίσκονται κάτω από την Ελλάδα. Αυτή την εικόνα τουλάχιστον αποτυπώνει ο Δείκτη Ετοιμότητας 5G (Europe 5GReadinessIndex) της εταιρείας inCITES Consulting. Πρόκειται για ένα νέο διαδικτυακό εργαλείο, που μετράει την ετοιμότητα 38 ευρωπαϊκών χωρών να αναπτύξουν και να υιοθετήσουν δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G). Να σημειωθεί ότι ο Europe 5GReadiness Index αποτελείται από έξι κύριες κατηγορίες κριτηρίων, που περιλαμβάνουν συνολικά 35 υπο-κριτήρια. Συγκεντρώνει δεδομένα από πολλαπλές πηγές και σκοπό έχει να βοηθήσει την προσπάθεια του τηλεπικοινωνιακού κλάδου για γρήγορη ανάπτυξη των δικτύων 5G.

Συνολικά, οι χώρες της Νότιας Ευρώπης, σύμφωνα πάντα με την ανάλυση του Europe 5GReadiness Index, έχουν μια υστέρηση στην ετοιμότητα για τα δίκτυα επόμενης γενιάς. Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία και Κύπρος συγκεντρώνουν χαμηλή βαθμολογία σε μια σειρά κριτηρίων, που εξετάζονται. Η Ελλάδα, για παράδειγμα, κατατάσσεται 29η μεταξύ 38 κρατών σύμφωνα με το κριτήριο «Υποδομές και Τεχνολογία», 36η όσον αφορά τον παράγοντα «Ρυθμιστικό Πλαίσιο και Πολιτική», επίσης 36η στο κριτήριο «Προφίλ Χώρας, ενώ είναι 29η στο κριτήριο «Καινοτομία» και 31η όσον αφορά τη «Ζήτηση». Πάντως, η Ελλάδα έχει μια εξαιρετική θέση στο κριτήριο «Ανθρώπινο Κεφάλαιο» όπου πετυχαίνει να βρεθεί στην 9η θέση ανάμεσα σε 38 χώρες.

Πρωτιά για τη Φινλανδία
Ο Europe 5GReadiness Index αποδίδει σε έναν «συνήθη ύποπτο» για την τεχνολογική του ετοιμότητα και παιδεία, τη Φινλανδία, η οποία καταλαμβάνει την πρώτη θέση μεταξύ 38 ευρωπαϊκών κρατών όσον αφορά το πόσο έτοιμη είναι να αναπτύξει και να υποστηρίξει την υιοθέτηση του 5G. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Σουηδία, ενώ την τρίτη καταλαμβάνει η Ελβετία. Την πρώτη δεκάδα των πιο «ώριμων» ευρωπαϊκών χωρών σε όρους 5G συμπληρώνουν η Ολλανδία, η Δανία, η Νορβηγία, η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ισλανδία και το Λουξεμβούργο. Συνολικά, η ανάλυση της inCITES Consulting διαπιστώνει ένα σημαντικό χάσμα μεταξύ Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπη, με τις χώρες της πρώτης να είναι, κατά μέσο όρο, πιο έτοιμες να υποδεχτούν το 5G. Επίσης, φαίνεται ότι υπάρχει υψηλή συσχέτιση μεταξύ του βαθμού ετοιμότητας μιας χώρας 5G και της γεωγραφικής της θέσης, καθώς σήμερα δείχνουν να υπάρχουν τρεις «ομάδες» χωρών σε ολόκληρη την Ευρώπη, που κινούνται σε τρεις διαφορετικές ταχύτητες όσον αφορά το 5G. Οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης, για παράδειγμα, καταλαμβάνουν τις 17 πρώτες θέσεις του Δείκτη. Επίσης, και οι πέντε σκανδιναβικές χώρες, Δανία, Φινλανδία, Ισλανδία, Νορβηγία και Σουηδία, κατατάσσονται στις 10 κορυφαίες, ενώ τέσσερις από αυτές βρίσκονται στο top-6. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι οι Σκανδιναβικές χώρες είναι παραδοσιακά στην πρώτη γραμμή της τεχνολογικής ανάπτυξης.

ΑΕΠ και ετοιμότητα 5G
Η μελέτη διαπιστώνει ότι υπάρχει μια ευθεία συνάρτηση του ρυθμού ανάπτυξης μιας χώρας, όπως μετράται με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, με τον βαθμό ετοιμότητας για το 5G. «Το 5G έχει εξελιχθεί σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών μεταξύ των διαφορετικών χωρών, που προσπαθούν να διεκδικήσουν ηγετική θέση στα δίκτυα επόμενης γενιάς για τους δικούς τους λόγους. Χώρες που παραδοσιακά  είναι οι πρωτοπόρες στην τεχνολογική ανάπτυξη συνεχίζουν να οδηγούν την «κούρσα του 5G».  Συνολικά, η ετοιμότητα 5G κάθε χώρας εξαρτάται από πολλούς οικονομικούς, λειτουργικούς και κοινωνικούς παράγοντες» αναφέρει η μελέτη της inCITES Consulting.

Πηγή: Sepe.gr