€6 δισ. επενδύει η Ευρώπη στη διαστημική συνδεσιμότητα

    Από: Startup Team

Τον στόχο για μια πλήρως συνδεδεμένη ήπειρο προσπαθεί να υλοποιήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενεργοποιώντας κάθε δυνατό μέσο, μεταξύ αυτών και τη διαστημική συνδεσιμότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρώπη εγκαινιάζει δορυφορικό σύστημα συνδεσιμότητας, επενδύοντας €6 δισ.

Η συνεισφορά της Ένωσης στο πρόγραμμα από το 2022 έως το 2027 ανέρχεται σε €2,4 δισ. σε τρέχουσες τιμές. Η χρηματοδότηση θα προέλθει από διάφορες πηγές του δημόσιου τομέα (προϋπολογισμός της Ε.Ε., συνεισφορές των κρατών – μελών και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος) και από επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα.

Η πρωτοβουλία αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα του διαστημικού οικοσυστήματος της Ε.Ε., καθώς η ανάπτυξη νέων υποδομών θα προσφέρει ακαθάριστη προστιθέμενη αξία ύψους €17 δισ. – €24 δισ. Παράλληλα, θα δημιουργήσει πρόσθετες θέσεις εργασίας στη διαστημική βιομηχανία της Ε.Ε., με περαιτέρω θετικές δευτερογενείς επιπτώσεις στην οικονομία.

“Στον σημερινό ψηφιακό κόσμο, η διαστημική συνδεσιμότητα αποτελεί στρατηγικό πλεονέκτημα για την ανθεκτικότητα της Ε.Ε. Καθιστά δυνατή την οικονομική μας ισχύ, την ψηφιακή πρωτοπορία και την τεχνολογική μας κυριαρχία, την ανταγωνιστικότητά μας και την κοινωνική πρόοδο”, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως εξηγεί, από την όλη επένδυση στη διαστημική συνδεσιμότητα θα επωφεληθούν και οι ίδιοι οι πολίτες χάρη στα τεχνολογικά πλεονεκτήματα, την αξιοπιστία και τις λειτουργικές επιδόσεις αυτών των υπηρεσιών δορυφορικών επικοινωνιών, που εξασφαλίζουν διαδικτυακές συνδέσεις υψηλής ταχύτητας σε ολόκληρη την Ε.Ε.

 

Διαβάστε περισσότερα στο sepe.gr